Vårskitur til Cheops Mountain (28.05.2017)

Written by Þróndeimr (Christian Nesset) GSM

Start point Rogers Pass Discovery Center (1,310m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 8h 30min
Distance 14.1km
Vertical meters 1,380m
Map
Ascents Cheops Mountain (2,581m) 28.05.2017
Cheops Mountain W1 (2,563m) 28.05.2017
Cheops Mountain W2 (2,535m) 28.05.2017
Cheops Mountain W3 (2,532m) 28.05.2017
Visits of other PBEs Cheops Mountain Winter Ascent Route (2,500m) 28.05.2017
Rogers Pass Discovery Centre Parking Lot (1,310m) 28.05.2017

Årets varmeste skitur gikk til Cheops Mountain i Selkirk Mountains. Fra før hadde jeg vært i området to ganger, begge var lengre turer med overnatting på hytte sør for Rogers Pass (Asulkan-turen og Dawson Range-turen). Det var fra hytta i Asulkan jeg fikk øyne på Cheops, en av de enklere dagsturene fra veien i Rogers Pass.

Cheops stikker opp av skyene nederst i bildet. Her vises den spennende vestryggen med flere fortopper og kvasse skar som er vanligste ruta opp
Cheops stikker opp av skyene nederst i bildet. Her vises den spennende vestryggen med flere fortopper og kvasse skar som er vanligste ruta opp

Fjellet har flere spennende nedkjøringsruter på både sør, vest og nordsiden i svære renner og botner i alle slags vanskelighetsgrader. Dessverre for min del gikk jeg fjellet alt for seint på året og på en alt for varm dag så jeg valgte den aller tryggeste returen. Som de aller fleste andre fjell i Selkirk finner man artikler om ulykker når man søker opp fjellet. Cheops gjorde seg kjent i starten av 2000-tallet da ett snøras tok livet av 7 studenter fra en friluftsklasse som var på skitur her. Hendelsen sparket i gang en debatt om skredsikkerhet i Canada og vinteren etter var varslingstjenesten Avalanche.ca født, en tjeneste som jeg synes ligger foran snøskredvarslinga vi har i Norge pr. dags dato.

Jeg våknet opp i bilen noen mil nord for Golden øst for Selkirk Mountains. Rett utenfor sto det en hjort som skvatt godt da jeg kom fram i førersetet. Snedig at dyrene rett utenfor nasjonalparken er så skvettne i forhold til i nasjonalparken som ligger knapt 20km unna. På tur opp mot Rogers Pass viste Mount Sir Donald seg fram mens sola var på vei opp. Lett å bli gira av dette!

Mount Sir Donald
Mount Sir Donald
Grizzlybjørn ved Rogers Pass
Grizzlybjørn ved Rogers Pass

Parkerte ved Rogers Pass Discovery Center på 1310m. Her var det rundt 0c, noe som lovte godt for turen opp i det minste. En ung grizzlybjørn vandret langs veien, mens Park Rangerne fulgte med fra bilene sine på litt avstand. Grizzlybjørnene her er mindre enn de som lever på kysten, spesielt de mye større grizzlyene som holder til i Alaska.

Ruta opp fra Rogers Pass til Cheops
Ruta opp fra Rogers Pass til Cheops

Bar skiene opp til pumphuset rett nord for parkeringsplassen og gikk på ski derfra. Første hundre metrene går langs en vei opp til demningen som forøvrig var ganske så oversvømt. Forsatte på god skare gjennom skogen opp til de åpne områdene under Cheops. De neste 3 kilometrene går i konstant snøskredterreng fra Cheops og fjellene på nordsiden av elva. Årets snøskredsesong hadde vært unormal også i denne dalen. Måtte ta av meg ski for å kravle meg over noen av rasene som hadde lagt igjen svære 50-100år gamle grantrær.

Gikk ganske radig opp til Balu Pass, men nå var sola fram for fult og temperaturen tok ett byks. Jeg tok meg pause med ordentlig mat før stigninga opp vestryggen startet og det ble såpass varmt at skibuksene ble byttet ut med shorts. Greit opp ryggen til den vestligste fortoppen, men jeg sank 10-15cm ned i ett svært vått topplag i snøen.

Utsikt fra W3
Utsikt fra W3

Oppe på W3 satte jeg igjen skiene, herfra ble det tinderangling ut til toppen. Toppryggen var kvassere enn det jeg hadde sett for meg, og med randoneesko skulle det ikke gå så veldig raskt bortover her. Mye opp og ned, kvast skar både før og etter W2. Her hang det flere slynger rundt ei stor blokk for her må de som skal stå på ski ned renna starte med en 20m rappel. Halvveis til toppen gikk jeg også tom for vann, da hadde jeg konsumert 3l siden start. Temperaturen var oppe i 25c (Revelstoke nede i dalen var oppe i 33c) og det var liv i alle fjellsider med hundrevis av slusjras og konstante dundrelyder fra nært og fjernt.

Ved W2
Ved W2
Snart på toppen
Snart på toppen
Panorama fra toppen
Panorama fra toppen

Det skulle ta ca dobbelt så lang tid å komme seg helt opp mot det jeg estimerte med. Men det var en ganske artig topp å komme opp til. To store steinblokker markerte toppen. En liten varde sto på den laveste blokka. Her ble det en lang pause i varmen mens jeg holdt litt øye med tordenbygene som holdt på i alle retninger.

Utsikt mot Dawson Range med de to høyeste (Hasler og Selwyn) jeg fikk besteget for to uker tidligere
Utsikt mot Dawson Range med de to høyeste (Hasler og Selwyn) jeg fikk besteget for to uker tidligere
Rimelig tøff profil av Mount Sir Donald
Rimelig tøff profil av Mount Sir Donald
Hadde vært artig med en tinderanglingstur over disse! Mount Tupper reiser seg 1500m rett opp over Highway #1
Hadde vært artig med en tinderanglingstur over disse! Mount Tupper reiser seg 1500m rett opp over Highway #1
Fjell i nordvest
Fjell i nordvest

Brukte såpass lang tid på toppen at det ikke lenger var noe håp for fin nedkjøring. Spennende kan den jo fortsatt bli. Kastet ned noen steiner som utløste svært våte skred på tur tilbake. Fikk på meg skia og måtte rase ut hele det våte topplaget av tung sørpesnø før jeg fikk satt noen svinger ned i finere slusj. Fra Balu Pass og ned til Rogers Pass sank jeg såpass langt ned i snøen at det ikke var noe særlig moro lenger, bare ei god treningsøkt!

Skrensing i sørpa!
Skrensing i sørpa!
Måtte lage meg nedkjøringsfelt
Måtte lage meg nedkjøringsfelt

User comments

 • -
  avatar

  TØFT !

  Written by Gunski 17.08.2017 16:53

  Skikkelig stilig Christian og som vanlige noen imponerende bilder!

 • -
  avatar

  Så sykt vilt!

  Written by Fjellsamleren 17.08.2017 10:22

  Kjenner jeg gleder meg enormt mye til foredraget ditt, Christian.

 • -
  avatar

  Litt av

  Written by Olepetter 17.08.2017 08:57

  noen eventyr du har hatt, og for noen flotte fjell!

  • -
   avatar

   Sv: Litt av

   Written by Þróndeimr 17.08.2017 09:22

   Takk for det! Kommer noen flere rapporter fra Canada etter hvert, ligger etter på bilderedigeringa!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.