Smådalsfjellet - og nærkontakt med dusin storfugl (18.03.2017)  3

Written by Stigun GSM

Start point Stakstøbakken vinterparkering (810m)
Endpoint Samme (810m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 4h 35min
Distance 16.8km
Vertical meters 767m
GPS
Ascents Smådalsfjellet (1,372m) 18.03.2017
Nordvest for Smådalsfjellet (1,348m) 18.03.2017
Visits of other PBEs Stakstøbakken vinterparkering (810m) 18.03.2017 11:30
Finværsdag etter mye uvær i fjellet. Lite skigåing til nå i vinter, på tide å venne seg til tunge planker på bena. Smådalsfjellet så forlokkende ut på avstand, men (sol)skinnet kan bedra..Bente fulgte med fra parkeringen på Stakstøbakken til Grovstølen, her snudde hun; klokelig nok. Fulgte Smådalsvegen på nordøstsiden av Smådalsmassivet, relativt lettgått på fokksnø et godt stykke oppove. På ca 1140m forlot jeg veitrasseen og gikk i sørlig retning. Her mye gjennomslagsskare; av hard, tykk isete type, og atskillig tyngre å gå. Mens det hadde vært godt og varmt i begynnelsen, tok en kald nordvestlig bris godt her oppe. Selv om generelt lite snø brukbart snødekke på Smådalsfjellet, mens nabofjell som Gilafjellmassivet og Jørungilknappen var nesten sjokkerende avblåste. Snudde med en gang etter toppen og stakk innom Nordvest for Smådalsfjellet. Utfordrende føre nedover, og stadig oppstikkende steiner som måtte styres unna, men så ikke alle..Kjørte ned i Grovdalen, svært lite snø også her og kjørte lengre strekk med vierkvister stikkende opp av snøen. I en fonn med løssnø en liten kilometer sørvest for Skavlen lettet plutselig flere storfugl fra løssnøen bare 8-10 meter fra hvor jeg stod, etterhvert stadig flere; de dukket opp som fra intet og hadde tydeligvis søkt tilflukt under løssnøen. Til sammen talte jeg 13 storfugl som lettet opp fra et konsentrert område i dette lehenget. Mulig mer ornitologisk kyndige enn meg kan forklare denne for meg ukjente atferden; en spesiell naturopplevelse var det i alle fall.

User comments

  • -
    avatar

    Aldri for gammel

    Written by Stigun 21.03.2017 13:19

    til å lære noe nytt:-) Takk for info, atferden med å ligge i dokk var ny for meg, veldig spesielt at så mange storfugl er samlet på et så konsentrert område. Og for det jeg vet lå det gjerne enda flere enn de 13 som flakset opp igjen under snøen.. Skvatt godt til jeg også, flott opplevelse! Ja, Smådalen med omegn er utrolig flott, med rik fauna og flora ognydelig natur med mange flotte fjell :-)

  • -
    avatar

    Storfugl i dokk

    Written by RolFoto 20.03.2017 21:46

    Artig med så mange storfugl i dokk! Har sjøl bare skremt opp to individer samtidig på det meste, men til gjengjeld fløy de to røyene praktisk talt opp mellom skia på meg og den ene vingen slo borti beinet mitt! Utrolig opplevelse jeg aldri vil glemme. Skvatt nesten ut av beksemstøvla :-)

    Vanlig at storfugl, orrfugl og rype graver seg halvveis ned i snøen og lar seg snø ned (kalles å gå i dokk) for å minske varmetapet når det er ekstra kaldt. Samtidig er det god kamuflasje.

    Forøvrig et utrolig flott område; Smådalen med omegn :-)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.