Vinterturlederkurs dag 1-4 (17.02.2017)

Written by SturlaS (Sturla Sandvei) GSM

Characteristic Backcountry skiing
Duration 20h 00min
Distance 20.0km
Vertical meters 650m
Map
Visits of other PBEs Fondsbu (1,065m) 17.02.2017
Tyin P-plass (1,080m) 17.02.2017

DNT OO holdt vinterturlederkurs i vinterferien noe som passer perfekt for min del. Jeg var 1 av 9 (skulle egentlig vært 8) som fikk plass på kurset.

Torsdag var det full dag på jobb og vel så det men fredag fikk jeg ordnet med fri. Avmarsj hjemmefra rundt 06:30 og jevnt tempo ned Gudbrandsdalen, over Dokka og opp til Tyin, bare avbrutt av 2 kort stopp på Circle K for å fylle kaffekoppene.

Beltebilen hadde avgang 14:15 noe jeg rakk med en liten times margin. Møtte de andre deltakerene på beltebilen som brukte over 1 time innover pga trøbbel med en av de andre beltebilene (som kjørte foran oss). På Fondsbu møtte vi 2 av de 3 kursholderene (sistemann ankom søndag kveld). Ettermiddagen ble brukt til innkvartering på rommene og teoriøkt oppe på biblioteket (presentasjon av deltakere og ledere, forventningsavklaring, turplanlegging og orientering på vinteren).
Kravet for å bli tatt opp er at man har gjennomgått de tre første nivåene på DNTs turlederstige og at man har lang erfaring fra turledelse og egne turer, inkludert vinterturer. Nivået forventes derfor relativt høyt blant deltakerene.

Dag 2 gjennomgikk vi dobbel kameratsjekk med skredsøker før vi la turen S/Ø opp i Vennisstøldalen. Her ble det gjennomgang av en metode for kjapt å lage god lunchplass for en stor gruppe. Etter lunch var det bygging av provisorisk kjelke og frakt av skadet person på kjelken. Etter denne øvelsen hadde mørket kommet og vi fikk første økt med nattorientering ned bakkene og frem til Fondsbu.

Dag 3 hadde vi planlagt dagstur rundt Sløtafjellet med klokka. Dårlig sikt og flere konstaterte skredproblemet gjorde at vi snudde ganske tidlig opp langs sløtabekken. Nytt mål ble noen solide snøfonner i bakkene opp mot Vennisstøldalen. Kursdeltakerene bygde nødly i form av snøhus (snøblokker i vegger og tak med ski og staver som takstoler). Kurslederene laget parallelt en kjappere/enklere variant i form av en nisje i bratt skavl. Etter denne øvelsen kjørte vi ned til Fondsbu for mer teori og diskusjoner.

Snøhus som nødly er i ferd med å ta form.
Snøhus som nødly er i ferd med å ta form.

Dag 4 var i hovedsak avsatt til skredteori og praksis (vinterturlederkurset inneholder et NF Skredkurs nordisk). Uteaktivitetene foregikk i lia bak Fondsbu. Vi kjørte to runder med full redningsøvelse. Etterpå gikk vi gjennom tre poster som inneholdt kontrollert finsøk med S/M, søk med stang der vi avsluttet med å få treff på et ekte menneske (kjekt å teste hvordan dette kjennes ut med søkestanga) og frivillig nedgraving i snø. Dagen ble avrundet med mer teori og turplanlegging for neste dag.


Andre halvdel av kurset foregikk på tur og har derfor fått sine egne turrapporter.
Fortsettelse her.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.