Åbittinden med travers til Trolltinden (06.11.2016)

Written by Affen (Arnfred Iversen) GSM

Map
Ascents Trolltinden (1,346m) 06.11.2016
Trolltinden SØ (1,274m) 06.11.2016
Inste Åbittinden (1,396m) 06.11.2016
Inste Åbittinden S1 (1,389m) 06.11.2016
Inste Åbittinden S2 (1,353m) 06.11.2016

Med fine værmeldinger og rapporter om brukbare forekomster av fersk snø, så lå forholdene godt til rette for sesongens første vintertur. Odd Arne foreslo travers fra Åbittind til Trolltind, og slik ble det.

Meg, Ole og Johnny dro avgårde Lørdags kvelden i retning Vestnes. Fergene går så sjelden Søndags morgen at det ville være langt på dag før vi evt. ville ha kommet oss til Jordalsgrenda. Alternativet med å kjøre via Åndalsnes og Eresfjorden ville kreve ukristelig tildlig start hjemmefra, (Les 03:30) så da ble konklusjonen fremskutt bivy. Vi møtte Odd Arne på Hjelset, ettersom han kom fra Tustna for anledningen.

Søndag var det avmarsj fra bilen i grålysningen. Fra parkeringen var det knappe hundre meter gange i lyngen før vi kunne spenne på oss skiene. Hard snø, men lett å gå. Skarejern kom dog godt med i de bratteste kneikene oppover ryggen nord for Indre Trollbotnen. Det var et fantastisk lys i morgentimene før sola kom opp. Det er noe magisk med disse pastellfargene man bare får på de kalde klare dagene. Vi tok sikte på skavelen nærmest pkt.1357, da den så greiest ut å forsere. Bratt opp siste stykket, men med panser-snø så var det spikerfeste med stegjern og økser.

Vel oppe på Åbittind var det bytte til tørre klær og rigging for videre rangel. Vi hadde på forhånd sett/lest at folk som går traversen denne veien rapellerer av toppen her og ned på eggen. Rapellfestet vi fant på toppen bestod i en rusten glatt jernstang på ca. 5cm(?) som stakk loddrett opp av en stein, og med backup-tau knyttet i de råtne gamle plankene til trig-punktet på toppen. Ikke så fristende akkurat... Fremfor å grave etter noe bedre alternativ så vi raskt at det lot seg gjøre å klyve i vestsiden på noen hyller like under toppen, og da komme direkte inn på eggen der rappellen ville endt opp.

Selve traversen var morsom og variert, med to punkt-crux, henholdsvis på S-1 og S-2. Johnny og Ole var ropeguns for anledningen. Vi tok gutta i taubrems på de nevnte cruxene, og Johnny tok oss andre opp på stand på S-1. Ellers så gikk vi resten på løpende forankringer.

Fra eggen var det lett å se hordene med folk som var på Trolltinden i løpet dagen. Det var tydelig at jungeltelegrafen hadde rapportert om skiføre. Etter uttopping på Trolltinden og fullført travers ruslet vi ned på Trolltinden SØ hvor vi rigget ned utstyr og gjorde klar for ski.

Sola stod igjen lavt og gav et nydelig lys fra sørvest. Nedkjøringen lå dog i skyggen. Vinden siste dagene hadde tatt mye av nysnøen og gjort undelaget hardt, men sålen var bunnsolid så det var ingen problem å kjøre ski nedover. Litt lyng-kjøring siste stubben, men definitvit ripe-fri nedkjøring. Deilig å slippe utmarsj til fots!

Film fra turen kan sees på Vimeo:
https://vimeo.com/190896848

User comments

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by oddis 11.11.2016 12:13

    Rett og slett en veldig fin tur. Passe kort for utrente småbarnsfedre :)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.