Litlskarven/Storskarven - hvem er egentlig høyest? (06.11.2016)

Written by GeirI (Geir Ingebretsen) GSM

Characteristic Hike
Map
Ascents Høgåsen (111m) 06.11.2016
Litlskarven (267m) 06.11.2016
Storskarven (268m) 06.11.2016

I forbindelse med Dahlecup 2016 fikk jeg lagt inn et par trimturer. Klarvær med litt vind fra søraust hele dagen. Snøfritt her ute ved kysten med unntak av et lite dryss på toppen av Freikollen.


- Litleskarven og Storskarven 268 m.o.h.

Start fra grendehuset til "Ørnvika og Ånes vel" ved soloppgang. Tok meg fort opp på lysløypa, som jeg fulgte til jeg fant stien mot toppene, innerst i løypa. Frost, men en del is her og der langs stien. Etter å ha vært oppom begge toppene fulgte jeg stier/firehjulingspor i sørsida av toppene tilbake mot lysløypa. 1t 27 min.

Litleskarven og Storskarven - hvem er egentlig høyest?

Før turen oppdaga jeg at begge toppene står registrert med en høyde på 267 m.o.h. på Peakbook. Her var det rom for litt "forskning"....

Detaljert høydegrunnlag fra 2014 viser høyden 267.72 for Litleskarven og 268.47 for Storskarven. Dette var i bakhodet da jeg tok turen, artig å se om de ulike referansene kunne stemme med terrenget. NGO-bolten på Litleskarven står rett på vestsida av masthuset med en oppgitt høyde på 267.42 (i NN2000 - det nye nasjonale høydegrunnlaget).
Høyeste punkt skal, ifølge høydedatagrunnlaget, ligge ca. 10 m lenger vest, og det stemmer godt med mine observasjoner.

Storskarven har en ganske markert topp, høyest på nordvestre hjørne, der også en liten varde står. I datagrunnlaget framstår toppen spissere en i virkeligheten. Datainnsamlinga er gjort med laserskanning (LIDAR), og det er mulig at høyeste punkt er et treff på selve varden som står der oppe. Om så er tilfelle, varden er ikke høy, er allikevel toppen vedlig nær 268.00.

Selv om det i all kartlegging, også her, finnes feilkilder vil jeg mene at dette er grunnlag godt nok for å konkludere med at Storskarven er marginalt høyere enn Litleskarven, begge med en høyde på 268 m.o.h.

- Høgåsen 111 m.o.h. - bonustur

Etter å ha sett noen kamper på Dahlecup benytta jeg ei pause til å besøke Høgåsen. Mye aktivitet ved Kristiansund lufthavn, Kvernberget. Mellom langtidsparkering og industriområde (?) under utvikling fant jeg en "urørt" korridor ut fra et kontorbygg.
Til min store overraskelse gikk det her en T-merka sti. Fulgte stien bort til, og bratt opp i, sørsida av Høgåsen. Stien passerer like under toppen og fortsetter ned på østsida. Dette er muligens en del av Fjordruta? En umerka avstikker gikk opp til selve toppen. Fin utsikt. 20 min. t/r.

Bilder fra Høgåsen:

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.