Øytopping i Osterfjorden (10.10.2016)  5

Written by Stigun GSM

Start point Pytten
Endpoint Setervika
Characteristic Hike
Duration 2h 41min
Distance 9.7km
Vertical meters 622m
GPS
Ascents Hokøy Nordtoppen (132m) 10.10.2016
Hokøy Sørtoppen (134m) 10.10.2016
Storgjelsknausen (281m) 10.10.2016
Har en stund hatt tanker om en båttur til de 3 øytoppene nesten helt innerst i Osterfjorden. Det fantastiske været denne høsten bare innbød til et forsøk i dag, lite bølger og vind og bare helt perfekt vær. Brukte ca en time fra Havgapet til første strandhogg; Pytten på sørøstsiden av Hokøy, klart raskere enn via landeveien.. Brygge som var ganske høy, måtte improvisere fortøyningen for ikke å få båten under brygga i det stigende tidevannet..Småbratt opp til toppen, turen opp og ned unnagjort på en liten halvtime.
Speilblank Osterfjord
Speilblank Osterfjord
Fra den umarkerte sørtoppen på Hokøy
Fra den umarkerte sørtoppen på Hokøy

Neste "havn" var Liabakken lenger nord på østsiden av Hokøy, fin brygge her og grei fortøyning, selv om det tar sin tid når man er alene(og fortsatt ikke topp rutinert matros/båtfører; må tillegges..). Riktig idyllisk nedlagt småbruk her med forseggjort vei fra brygga opp til det fraflyttete våningshuset. Stupbratt bergvegg i vest, fant en oppgang et par hundre meter mot sørvest. Gjennomgående bratt og ulendt, men stedvis en gammel delvis steinsatt sti. Installasjon på toppen, med vindmåler(?) og tilhørende solcellepaneler.
Meteorologisk(?) installasjon på Nordtoppen Hokøy. Husafjellet i bakgrunnen
Meteorologisk(?) installasjon på Nordtoppen Hokøy. Husafjellet i bakgrunnen

Variert dyreliv da jeg kom ned igjen til Liabakken, med mange villsau, og sannelig hadde et par svaner(trolig sangsvaner) lagt seg til ikke langt fra båten, særlig lettskremte var de ikke heller..

Siste stopp var Setervika på Paddøy. Langgrunn strand her og måtte ut med dregg; heldigvis stigende tidevann og helt grei å fortøye. Ulendt og bratt oppover nordøstryggen, fulgte et hjortetråkk nesten til toppen. Vel oppe på det jeg først trodde var toppen, kom jeg til et meget bratt gjel og med tilsvarende stupbratte bergvegger rett i mot i nordflanken av Storegjelsknausen. Bare et sted var det mulig å gå ned i gjelet, og deretter bratt opp sør/ sørvestflanken til Storegjelsknausen. Denne manøvren tok bortimot en halvtime mer enn jeg hadde beregnet, og jeg begynte å få dårlig tid i forhold til avtaler på ettermiddagen, det ble derfor et "O-løp" i skogen tilbake til båten.

Storegjelsknausen, høyest på Paddøy
Storegjelsknausen, høyest på Paddøy

Denne turen er en av tusen turer der "transportetappen" til aktuelle destinasjoner langt oversteg selve toppturene i opplevelse; å være underveis på sjøen på Hjeltefjorden, Herdlefjorden og Osterfjorden denne dagen var bare en opplevelse fra ende til annen! Terningkastet er ene og alene for båtturen...

User comments

  • -
    avatar

    Takk, takk Knut!

    Written by Stigun 11.10.2016 13:04

    Har hatt dette "stuntet" i tankene noen måneder, i finværet i går ble spontaniteten for påtrengende, og jeg skred til verket; båtturen var en fantastisk opplevelse i strålende sol(55 min fra Paddøy til Ulvsundet bro hjem igjen..), toppene i seg selv får ikke veldig høy stjerne :-)

  • -
    avatar

    Artig variant!

    Written by knutsverre 11.10.2016 12:16

    Ikke mange - antagelig ingen - som har besteget disse langt-inni-landet Lindås toppene med båt fra Øygarden! Du er utrolig aktiv om dagene, Stig!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.