Snønuten - Suldal (05.09.2016)  5

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Mostøl p-plass (625m)
Characteristic Trip by foot
Duration 5h 37min
Distance 16.9km
Vertical meters 1,128m
GPS
Ascents Snønuten (1,604m) 05.09.2016

Norges største pf-topper
5.9.2016


Det trigonometriske punktet Snønuten ble første gang benyttet under Frederik P. Næsers triangulering i 1852-1853. Det var i en triangelrekke som strakte seg fra Stavanger-kanten til den knyttet seg på triangelrekken fra Gaustatoppen nordvestover mot Bergen. Varden på Snønuten er en av 34 varder i landet som er blitt vernet av Riksantikvaren.

ROGALAND = 13 stk 1.ordens trig-punkter.


TIL TOPPS I SULDALSHEIA
Suldal er Rogalands største kommune i areal (1736 kvadratkilometer) med Sand som største tettsted. I tillegg er Suldal Norges største kraftkommune med en produksjon på ca. 7 prosent av landets totalforbruk av elektrisk kraft. Det gigantiske damanlegget har flere norgesrekorder. Storvassdammen er største fyllingsdam, Førrevassdammen er største betongdam, og Oddatjørndammen med sine 140 meter er høyeste fyllingsdam.Dette har ført til store inngrep i naturen, men også betydelige inntekter for kommunen. Øst for Suldalsvatnet ligger Dyraheio, et 304 kvadratkilometer stort landskapsvernområde hvor formålet er å verne om den sørligste villreinstammen i Europa. I tillegg er Dyraheio et unikt fjellområde med urørt natur, verdifulle seterområder, beitelandskap og kulturminner. Det finnes flere T-merkede stier i Suldalsheia mellom hyttene til Stavanger Turistforening. Blekstadmoen, Stranddalshytta, Krossvatn og Jonstølen turisthytte er fine utgangspunkter for toppturer til blant annet Snønuten (1604 moh.). Toppen er den høyeste i Suldalsheia og er godt synlig med sin spisse og karakteristiske profil. ----------------
Vi kjørte fylkesvei 13 mellom Røldal og Suldal til avkjøringen på Nesflaten. Deretter rundet vi Suldalsvatnet forbi Bråtveit og kjørte opp seterveien gjennom en åpen bom frem til Mostøl parkeringsplass. Bommen står bestandig åpen og burde vært fjernet, ifølge en lokal bonde som vi traff etter turen. I veikanten starter rødmerket sti frem til Jonstølen turisthytte, som ligger bare en kilometer fra utgangspunktet. Dette er en moderne og stilig storstue som er spesielt praktisk for barnefamilier og hundeeiere. Etter å ha besiktiget hytta krysset vi gangbrua over elva og satte kursen innover Kyrkjesteindalen. I stidelet ved oppgangen til Nedre Reindalen går du til venstre og følger vardet rute. Etter hvert som terrenget stiger, ser du en navnløs og markert fjelltopp (1394 moh.). Først trodde vi dette var Snønuten, men etter å ha studert kartet forsto vi at toppen ligger lenger mot sør. Vi krysset deretter en større snøflanke og gikk småbratt opp i retning Kyrkjesteinen. Oppe på flata ser du det videre rutevalget med toppen foran deg i sørøst. Vi gikk vest for det navnløse vannet, som på kartet er merket med høyde 1134 moh. Etter en småbratt, men kort motbakke blir den neste kilometeren betydelig lettere. De siste 100 høydemeterne går løypa opp svaberget, med noen enkle klyvetak. Her var det stablet noen små varder som viste beste adkomst til Snønuten (1604 - trig.punkt 1.orden). Fra toppen ser du både Ryfylkeheiene, Bykleheiene og Suldalsheia. Ved varden var det en trimkasse, men gjesteboka var dessverre bløt og ubrukelig.

STOR KRAFTPRODUKSJON
Store Blåsjø er Norges største energimagasin og står for 7 prosent av Norges kraftproduksjon. Det gigantiske damanlegget har flere norgesrekorder. Storvassdammen er største fyllingsdam, Førrevassdammen er største betongdam, og Oddatjørndammen med sine 140 meter er høyeste fyllingsdam.
(Fra boka Norges beste familietopper).


Jonstølen
Jonstølen
Nedre Reindalen
Nedre Reindalen
Lettgåtte svaberg
Lettgåtte svaberg
Snønuten
Snønuten
1336 vannet
1336 vannet
En kjapp kattevask
En kjapp kattevask
Inger Lise ble imponert..
Inger Lise ble imponert..

STED: Suldal kommune i Rogaland
HØYDE: 1604 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 545 m
UTGANGSPUNKT: Mostøl 625 moh.
LENGDE:16,5 km tur-retur
TID: 7 timer tur-retur
STIGNING: 1100 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Tung
GPS-KOORDINATER: 32v 379118 6599928
KARTBLAD: 029 Haukeliseter

User comments

  • -
    avatar

    Snønuten

    Written by BjørnF 05.09.2016 20:26

    Så ut som en prima tur. Godvær her også i dag.Holder ikke med small her heller!Ha--ha.

    • -
      avatar

      Sv: Snønuten

      Written by otto 05.09.2016 20:27

      Store forhold i Rogaland...

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.