Fjellsportkurs nivå 2 (07.08.2016)

Written by 500fjell (Sondre Kvambekk) GSM

Characteristic Alpine climbing
Map
Ascents Sokse (2,189m) 10.08.2016
Visits of other PBEs Bøverbrean 08.08.2016
Tronoberget klatrefelt (420m) 09.08.2016
Nigardsbreen (500m) 12.08.2016
Her bratner det til. På vei opp Sokserenna.
Her bratner det til. På vei opp Sokserenna.

Fra 7.-13. August var jeg kursleder for kurset ”Fjellsportkurs nivå 2” i Jotunheimen. Et videregående fjellsportkurs som inneholder både undervisning og praktisering innenfor bre og klatring, men deltakerne har gjerne forkunnskaper innenfor et eller begge feltene. Med meg som medinstruktører hadde jeg Hans Petter, Bjørn og Jarand i tillegg til aspirantene Eirik og Oddvin. Kurset ble avholdt på Turtagrø i telt, og herfra la vi opp til dagsutflukter i områdene i nærheten.

Søndag - oppmøtedag på Turtagrø

Etter å ha kommet ned fra en føringstur med en gjeng damer på Galdhøpiggen møtte jeg deltakerne og medinstruktørene ved Turtagrø kl. 18. På forhånd hadde jeg vært innom Sognefjellshytta og tatt med meg en del felles og personlig utstyr til kurset. Med på kurset var det 10 deltakere der mange hadde nokså ulike erfaringer. Dermed var det en utfordring å tilpasse kurset slik at alle fikk lære noe nytt, og ikke bare repetert kunnskap fra nivå 1 kurset.

Første dagen ble vi litt kjent. Jeg ønsket velkommen til kurset og snakket kort om hensikten og målet med kurset. Deretter ble det en presentasjon av instruktører og deltakere om navn, bakgrunn og forventninger før vi snakket sammen om programmet for uka, rammer og praktisk info. Neste dag var det tur på Bøverbreen. De som trengte å låne utstyr fikk låne det og alle måtte tilpasse stegjern. Vi delte oss også inn i to hovedgrupper.

Mandag – tur på Bøverbrean

Tur på Bøverbreen. Samkjøring fra Turtagrø kl. 09. Videre til Fantesteinen der vi fulgte stier bort til ei snøfonn vest for breen der vi øvde på snøbakketeknikk med og uten isøks. I tillegg fikk vi teste snøankere. Deretter gikk vi opp til breen hvor vi tok på oss sele og stegjern samtidig som vi spiste litt mat.

Pål får en smak av "Touching the Void" på Bøverbrean.
Pål får en smak av "Touching the Void" på Bøverbrean.

Vi delte oss inn i taulag på 3-4 personer mens vi instruktørene gikk ved siden av så lenge det var blåis. Deltakerne fikk selv måle opp tau binde seg inn, og alle måtte huske ”Hans Petter-slynga” (120-slynge over nakken, festet i selen). Et stegjern hadde knukket på midten, så godt vi hadde tatt med et par ekstra.

Resten av dagen ble i stor grad brukt til vandring i nedre brefall, stegjernsteknikk og konsekvenstenkning i forhold til fall og dirigering av taulaget. Vi hadde også en kameratredningsøvelse med fall i sprekk. I tillegg fikk vi prøvd å lage en abalakov.

Deretter ruslet vi av breen etter en våt avslutning. Inne på Sognefjellshytta prøvde vi å rigge en utvidet hjelpetalje 1:6. Ellers ble det oppsummering av dagen der alle fikk ordet. Hadde også en navnelek der alle skulle presentere navnet sitt med et adjektiv foran med samme forbokstav – for eksempel Spektakulære Sondre. Etterpå spiste vi felles middag slik alle ble enige om dagen før, på Sognefjellshytta. Veldig god mat!

Tirsdag – klatring på Tronoberget

Denne dagen benyttet vi til å tørrtrene på lavlandsklippe, nærmere bestemt Tronoberget i Lom. Det ble avreise fra Turtagrø kl. 08 før vi senere møttes for en kaffekopp/frokost på Bakeriet i Lom for å være litt sosiale. Deretter reiste vi bort på klarefeltet. Denne dagen delte vi oss inn i grupper litt ut i fra ferdighetsnivå. I hovedsak ble det gjennomgått rappell og rappellfester og ledklatring/klatring over flere taulengder. Av teori gjennomgikk vi temaet redningstjenesten og førstehjelp i fjellet. Vi holdt på til kl. 16 før vi ruslet ned igjen til bilene. I dag hadde vi til og med litt regn, selv i Lom.

Turplanlegging for Sokse.
Turplanlegging for Sokse.

Etterpå ble det planlegging av tur på isbaren Kuba i Lom. Av hensyn til mengde snø i fjellet og været valgte vi å holde oss på bre/snø, men for å få inn taulagsrutiner planlagte min og Bjørns gruppe tur til Sokse via vestrenna (sikre med snøankere), mens gruppa til Hans Petter og Jarand dro mot Store Austanbotntinden.

Onsdag – tur til Sokse

Jeg og Bjørn hadde med oss en gruppe på fem (+1 aspirant) mot dagens mål – Sokse i Smørstabbtindmassivet. Vi samkjørte fra Turtagrø kl. 08.00 og parkerte på Krossbu. Herfra gikk vi stien opp til Leirbrean, sørvest for 1615-vannet der vi tok på oss breutstyret.

Fin morgen i Smørtabbtindane. Sokse ses sentralt.
Fin morgen i Smørtabbtindane. Sokse ses sentralt.

Herfra trasket vi i nysnø over breen og opp til Bjørneskaret. Det ble mer og mer nysnø jo høyere opp vi kom. Ved Bjørneskaret blåste det ganske så surt, så vi brukte ikke lange tiden på å binde oss ut av tauet og få i oss litt mat. Herfra var det bratt ur og litt klyving til der man kan traversere inn i renna mot Sokse. Går man opp fra selve breen må man over en diger bregleppe som ikke fristet å falle nedi.

Store Smørstabbtinden, Kniven og Sauen.
Store Smørstabbtinden, Kniven og Sauen.
Skeie.
Skeie.
Sokse med renna vi skal klatre i midten.
Sokse med renna vi skal klatre i midten.

Vi racket opp i et tomannstaulag og et tremannstaulag med hovedsakelig snøankere og isøkser som sikringsmidler. Det var kaldt og tidkrevende, og forholdene i renna var stort sett gode, men litt isete midtvegs. Det ble ikke klatret mer enn to taulengder før vi bant oss ut av tauet og trasket siste stykket til toppen. På grunn av tidsforbruket rakk vi ikke å la deltakerne selv fikse returen så vi instruktørene måtte ta litt styring og sette opp et fast tau som deltakerne benyttet med klemknuter.

Mari lever drømmen i Sokserenna. Storebjørn i kulissene.
Mari lever drømmen i Sokserenna. Storebjørn i kulissene.
Best å ikke falle i sprekken der nede.
Best å ikke falle i sprekken der nede.
Det smalner til.
Det smalner til.
Hustrig vær midt på sommeren.
Hustrig vær midt på sommeren.
Skulle skiftet til vinterdekk!
Skulle skiftet til vinterdekk!

Nå begynte også været å dra seg til, så returen over breen ble en utfordring med hensyn til navigering. Vi forsøkte litt med kompasskurs og hjelpemann, men etter hvert tok vi like greit fram GPSen. God læring i å bruke den også. Møtte på Lars som hadde med seg en gjeng over Skeie samme dag, men de hadde gått på Storebjørn i stedet på grunn av forholdene. Vi slo følge med dem tilbake mot Krossbu og spiste felles middag med dem på Sognefjellshytta. Turen tok 11 timer.

Torsdag – klatring på Tronoberget

I dag hadde vi i utgangspunktet tenkt å reise til Mannen i Jostedalen, men siden medinstruktørene ikke hadde besøkt feltet tidligere og vi var en såpass stor gruppe droppet vi tanken. Været var også meldt elendig i fjellet, så etter litt om og men bestemte vi oss for å dra til Tronoberget.

Morgengry ved Bøvertunvatnet.
Morgengry ved Bøvertunvatnet.
Hanne på støtern mens Ola sikrer.
Hanne på støtern mens Ola sikrer.
Nydelig riss på Tronoberget - "Feiltagelsen" (6-).
Nydelig riss på Tronoberget - "Feiltagelsen" (6-).
Nei, dette er ikke Indian Creek. Det er Lom!
Nei, dette er ikke Indian Creek. Det er Lom!
Obligatorisk pizzamiddag på Bakeriet i Lom. Bjørn og Eirik ser fornøyde ut med medbrakt ananas fra Kiwi.
Obligatorisk pizzamiddag på Bakeriet i Lom. Bjørn og Eirik ser fornøyde ut med medbrakt ananas fra Kiwi.

Temaet skulle i hovedsak være å trene på ledklatring, og gjerne klatring over flere taulengder. Det ble en fin dag med mye bra klatring i fint og tørt vær! Klatret to fine ruter som heter Feiltagelsen og Thora. I tillegg gjennomgikk vi vandremetoden, altså klatring med løpende mellomforankringer. Snakket også om trikset med å sette på en micro traxion eller tibloc på tauet ved denne metoden. I så fall skal man være obs på at ved kraftige annenmannsfall så vil en micro traxion kunne kutte strømpa på et tau allerede ved 4 kN ifølge Petzl. Det skal man være obs på. Tibloc er i så fall et bedre alternativ, evt bruke to tau.

Fredag – bretur på Nigardsbreen

Været og forholdene i fjellet var fortsatt svært utrivelige så vi bestemte oss for å ta en tur på Nigardsbreen som lå i lavereliggende strøk. Avreise fra Turtagrø kl. 08.00, frokoststopp på Lustrabui før vi møttes inne ved parkeringsplassen nær Nigardsbrevatnet. Det var meldt mye regn utover ettermiddagen så vi var nøye med å avtale at vi skulle være av breen kl. 15.

Nigardsbreen. Dessverre har den trukket seg mye tilbake de siste årene..
Nigardsbreen. Dessverre har den trukket seg mye tilbake de siste årene..
Er du kar går i skar, er du frekk gå i sprekk..
Er du kar går i skar, er du frekk gå i sprekk..

Samlet gruppa ved parkeringen og repeterte litt info om dagen. Vi delte oss inn i 3 x firemannslag. Tok også med ekstra hjelpetau og stegjern. Greit å ha litt kjøttvekt på denne breen. Oddvin fortalte litt om geologi, historie, alpine farer og glasiologi på vei inn til breen. Mye interessant stoff!

Toppen av lykke! :)
Toppen av lykke! :)
Stilig sak å topptaue på.
Stilig sak å topptaue på.
Trygge veivalg.
Trygge veivalg.

Dagen i dag ble for det meste brukt til å vandre på breen og få mengde på det med veivalg, isskruesetting og konsekvenstenkning. I tillegg tok vi oss tiden til å isklatre litt på topptau og gjennomføre en kameratredningsøvelse med fall i sprekk.

Hanne gir Espen en liten kamerathjelp opp fra sprekken.
Hanne gir Espen en liten kamerathjelp opp fra sprekken.

Etterpå ble det oppsummering, museumsbesøk og vaffel på Breheimsenteret. Senere på kvelden ble det til og med en øl eller to på Turtagrø.

Lørdag – kameratredning på Tronoberget

Siste dagen på kurset ble som planlagt brukt til kameratredningsøvelser på Tronoberget i Lom. Denne dagen høljregnet det til og med her, hele dagen! Kameratredning = Regn.

Det ble ingen frokost hos bakeren i dag. Vi møtte opp på p-plassen ved Tronoberget kl 09.00 og hadde en samling oppe ved selve klatrefeltet. Her organiserte vi oss inn i tre ulike stasjoner og tre ulike grupper der vi hadde 20 minutter pr stasjon. Stasjonene var henholdsvis (1) rappell med skadet, (2) avbinding av taubrems og fiksering av klatretau i standplass og (3) klemknutegange. Spising gjorde vi jevnt undervegs når vi hadde tid for å være mest mulig effektive. Etter tre rulleringer gjorde vi klart for tre nye stasjoner med 45 minutter på hver: (1) rappell med skadet person forbi knute, (2) avbinding av taubrems, klatre rett opp til skadet person og balanserappell ned igjen og (3) heising ved bruk av 1:3 og 1:6 talje, og evt nedfiring når taubremsen er i selvlåsende modus.

Hans Petter holder stand på posten sin mens fotografen passer på tida.
Hans Petter holder stand på posten sin mens fotografen passer på tida.

Økta gikk veldig greit og vi avsluttet opplegget kl. 14 før vi pakket sammen sakene, samlet sammen alt personlig og felles utstyr og tok en oppsummering/kursevaluering på Kuba i Lom.

Takk til alle deltakere og medinstruktører for en fin og minneverdig uke på kurs! :)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.