Krånipa - nok en botanisk "hotspot" i Midthordaland (28.06.2016)

Written by Stigun GSM

Start point Skulstad (343m)
Endpoint Skulstad (343m)
Characteristic Hillwalk
Duration 2h 31min
Distance 6.2km
Vertical meters 448m
GPS
Ascents Krånipa (706m) 28.06.2016
Hadde fått tips fra botaniker Bjørn Moe om at Krånipa ved Trengereid tilhørte samme kalkbeltet som Bruviknipa og Hananipa, med tilhørende uvanlig og rik kalkforetrekkkende flora. Når Krånipa i tillegg har 100m+ i pf var det jo bare å dra av gårde. Sent etter jobb ble det, start fra Skulstad litt før 19.30. Parkering nedenfor de øverste husene, gikk til demningen hvor det var skiltet mot Krånipa, fulgte kjerrevei langs vestsiden av vannet. Etter ca ca 1/2 km stidele mot høyre med skilt som pekte mot Gullbotn og Kråni(pa?) Jeg antok dette var noe annet enn Krånipa og fortsatt et stykke til langs kjerreveien som svingte seg i krappe svinger langs vestkanten av vannet. Fant en mulig svak sti til høyre opp i retning nordryggen av Krånipa ved Våghalsgjelet, og vel oppe det bratteste partiet greit inn på tydeligere sti som kom fra nord(ryggen) Rik flora hvor nordryggen bratnet til mot toppmassivet, med mye reinrose og mange andre karakterarter for kalk/baserik flora(flekkmure, fjellsmelle, fjellfrøstjerne, bjønnbrodd, reinrose, svarttopp, rynkevier, grønnvier, gulsildre og mange flere); ikke vanlig å se dette i Hordaland!
Utsikt mot Samnangerfjorden
Utsikt mot Samnangerfjorden
Gullfjellet; Bergens høyeste
Gullfjellet; Bergens høyeste

Det nordligste toppunktet var forsynt med en liten varde, måtte også bortom et sørøstligere toppunkt ca 300 m lenger mot sørøst; dette var 2-3 GPS-meter høyere enn det nordlige toppunktet, og er da også ganske riktig toppen angitt på Peakbook.

Stråleglans. Veten Åsane horisont høyre
Stråleglans. Veten Åsane horisont høyre

Fulgte nordryggen på returen, mange stopp for å nyte vakre planter i kveldssolen som etter hvert avløste skyene.

Reinrose(Dryas octopetala); kalkindikatorplante nr 1 i fjellet
Reinrose(Dryas octopetala); kalkindikatorplante nr 1 i fjellet
Rynkevier
Rynkevier
Stjernesildre
Stjernesildre

Fin tur som anbefales, særlig for den som måtte ha øye for mer enn det rent turmessige. Trolig er Søre Skulstad et nærmere utgangspunkt for tur til Krånipa enn mitt startpunkt.

Grov nattfiol(Skulstad)
Grov nattfiol(Skulstad)
Kvitbladtistel(Skulstad)
Kvitbladtistel(Skulstad)
Grønnkurle
Grønnkurle

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.