Jungfraujoch - Top of Europe (14.06.2016)  2

Written by 2000turer (Per Morten Brusveen) GSM

Start point Mönchjochhütte
Characteristic Alpine trip
Map
Ascents Sphinx (3,571m) 14.06.2016
Mönch (4,107m) 14.06.2016 not summited

En tur til alpene har jeg nok alltid hatt lyst på, men aldri vært noe jeg har stresset. Det er så mye flott og spennende i Norge, at jeg ikke får nok.

Da en invitasjon sammen med Mammut dukket plutselig opp, var det ingen tvil lell. Destinasjonen var på historisk grunn. Etter å ha sett den svært gode filmen Nordwand, kjente jeg allerede litt til Eiger, Kleine Sheidegg og togturen opp dit. Det vår bare å glede seg.

Et flott område, spesielt Grindelvald og togturen opp til - og igjennom Eiger. Selv om det ikke var noen utsikt, var det likevel spektakulært å se ut vinduet i nordveggen på Eiger, på stasjonen Eigerwand inne i fjellet. Jungfraujoch lærte jeg er Europas høyeste togstasjon, som ligger i et turistsenter langt foran norske forhold. Ikke det at det skulle vært slik her også, med store mengder bildeknipsende asiater som fyllte togene.

Vi var stort sett de eneste "bergsteiger" i området. Litt tidlig for sesongstart sikkert, eller muligens fordi det var full vinter her i midten av juni. Vi gikk den 45 minutters gåturen til hytta Mönchjochhütte som ligger på ca 3600 meter.

Jeg var spent på om jeg kjente høyden i forkant av turen. Greit å få indikasjon på dette, i tilfelle nye turer til høyere strøk enn de vi har hjemme. Kjente lite eller ingenting under hele oppholdet. Fornøyd med det!

På dårlig værmelding prøvde vi oss med den planlagte turen uansett. Opp sørvestryggen mot 4107 meter høye Mönch. Vi gikk med guider fra Mammut Alpineschool og var innbundet på hele turen. Det hadde kommet ca 30 cm snø i løpet av natta, pluss noen 10 centimetre i dagene før. I tillegg hadde vinden samlet snø, så enkelte steder svært mye snø! Det var pudderføre, så ski hadde vært tingen her.

Det ble ikke lange turen. Det gikk greit opp ryggen så lenge det ikke ble for bratt. Den vindtransporterte snøen var foreløpig trygg, men i brattere og smalere terreng ble det for utrygt. I tillegg hadde en tempraturøkning utover dagen vært svært dårlig deal. Vi måtte snu.

På vei tilbake besøkte vi Top og Europe senteret som ligger på den lille toppen Sphinx, som jeg da regner som en "bestigning". Ihvertfall statistisk sett.

Turen ga mersmak, jeg skal helt klart tilbake hit for revansj på Mönch. Og bestigning av de to andre fjellene, Eiger og Jungfrau i den kjente trippelen i de Bernske alper.

ankomst Mönchjochhütte
ankomst Mönchjochhütte
Fra nederste del av sørvest ryggen, og værstasjonen
Fra nederste del av sørvest ryggen, og værstasjonen

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.