Langtjernkollen (03.06.2016)

Written by NJK500 (Nils-Jørgen Kristiansen) GSM

Characteristic Hillwalk
Duration 2h 19min
Distance 8.0km
Vertical meters 350m
GPS
Ascents Langtjernkollen (1,149m) 03.06.2016 16:00

Etter å ha sett en del av Vassfaret var jeg blitt i litt trist humør. Tror Mikkjel ville tatt det tungt hvis han kunne se hva vi hart gjort med villmarken han så levende har beskrevet i mange av sine bøker. Han så verdien av villmarken, og var en av dens første forkjempere.

Nå går det skogsbilveier alle steder som tråder som spiser opp villmarken, mens moderne skogsdrift voldtar naturen i randsonene av verneområdet, hvor skogsmaskinene ødelegger skogsbunnen for mange hundre år frem i tid. Hyttefeltene gror opp som kreftsvulster rundt verneområdet og dreper den magien området en gang hadde. Hvordan kan vi la dette skje?

Hva ville det koste i kroner og ta vare på et naturområde som har mye større verdi for kommende generasjoner enn hva oljepenger måtte ha?

Hvilken rett har vi til å ødelegge et så praktfult område for å tjene noe stakkarslige kroner på tømmer og hyttefelt?

Hva om vi brukte 20 - 30 milliiarder av oljefonet for å kjøpe ut skogseiere og hyttefelt, fjerne alle skogsbilveier og spor av menneskelig aktivitet og gi naturen tilbake den villmarken vi så brutalt er i ferd med å ødelegge, så fremtidige generasjoner kunne ha muligheten til å oppleve eventyrskogen?

Jeg er helt overbevist om at et stykke uberørt naturområde her, med gjenninførte urinvånere, i fremtiden vil ha en verdi for menneskeheten som vi i dag ikke klarer å forestille oss.

Dessverre klarer vi stort sett bare å verne steinrøyser i høyfjellet hvor det er få eller ingen næringsinteresser til å kjempe imot vern.

Nok om det og tilbake til realitetene. Jeg kjørte opp Hedalen og svingte opp mot nytt hyttefelt på Fledda, som er en del av dette området hvor det aldri skulle ha vært tillatt med hyttebygging, På tur opp kom det et skybrudd fra en av tordenskyene, og jeg søkte ly under en gammel gran til det passerte.

User comments

  • -
    avatar

    WORD!

    Written by 19topper 06.06.2016 12:03

    Gleder ett naturhjerte å se at det er heldigvis flere her i landet som ikke setter pris på det moderne SUV kjørende menneske som bare må ha mer og mer..og helst varmekabler i bakken hele veien hjemmefra og opp til hytta...som gjerne er større en huset hjemme.

  • -
    avatar

    Som jeg skulle sagt det sjøl!

    Written by Øyvindbr 06.06.2016 10:05

    Du har så rett så rett i dine betraktninger!

    Det betyr visst ingenting med uberørt natur for regjeringa eller kommunene virker det som. Norge har nesten ikke villmark igjen, og stadig kommer det pengesterke folk med lysende ideer om hvordan man kan utbygge og tjene penger på det. Det er ei håpløs tid vi lever i dessverre. Når til og med skiidretten er fiende av skauen så spørs det om det går an å snu. For folkesjela mener at naturvernere er sære og firkanta og gjerne egoistiske. Og hvis man bygger store hyttefelt så får flere oppleve naturen. Nei Fønhusen hadde endt opp som Mohn, med tiltakende melankoli som til slutt hadde gjort ende på livet hans...

    Men jeg er fortsatt glad i Vassfaret (det som er igjen).

    • -
      avatar

      Sv: Som jeg skulle sagt det sj

      Written by NJK500 07.06.2016 20:58

      Godt å høre at det er flere som tenker på samme måte når det gjelder ødelegelsen av vår natur.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.