Luftig tur til Trænstaven (06.07.2011)

Written by 500fjell (Sondre Kvambekk) GSM

Start point Sanna kai (2m)
Characteristic Alpine trip
Duration 3h 00min
Distance 5.0km
Vertical meters 400m
Map
Ascents Trænstaven (336m) 06.07.2011

Map


Turdata
3 timer
400 høydemeter
5 km

De kjente landemerkene Gumpen, Mjåtinden, Breitinden og Trænstaven.
De kjente landemerkene Gumpen, Mjåtinden, Breitinden og Trænstaven.

Etter å ha tatt et vemodig farvel med Øyvind på Majavatn satte jeg kursen nordover forbi Mosjøen, Nesna og ut til Stokkvågen der jeg var heldig å finne plass på gratisparkeringen. Forhørte meg med grunneieren om muligheter for dagstur ut til Træna neste dag. Jeg fikk rutetabell og han anbefalte meg å være tidlig ute da Trænafestivalen går av stabelen 7. juli. Neste morgen ble jeg møtt til et lite folkehav av festklar ungdom på kaia. Jeg ble lurt til å tro at hurtigbåten ut til Træna ville bli vanskelig å få plass på, dermed hang jeg med meg noen ungdommer og kjørte privatbåt ut dit til dobbel pris (350,-)! Denne lille båten kjørte i full fart over havet og de som hadde lagt seg oppå dekk fikk seg en våt opplevelse. En brisen kar som satt ved siden av meg spurte; «ska du på fæst?», men han fikk kun et tørt og kjedelig svar tilbake; «niks, jeg skal på tur til Trænstaven». «Åja, æ ser den», repliserte han før han hev innpå en ny pils.

Vel framme på Træna tok jeg bygderutebåten med M/S Sanna (må bestilles på forhånd) ut til Sanna der Trænstaven reiser seg majestetisk opp av havet sammen med Gumpen, Mjåtinden og Breitinden. Dette har vært viktige landemerker for sjømenn i alle år. Været var perfekt og vinden ikke så verst, nå var jeg virkelig spent på om jeg i det hele tatt ville komme til topps. Det hadde ikke regnet på mange dager, så forholdene skulle være gunstige. Ved nylig nedbør blir nemlig de bratte gressflankene såpeglatte.

Rett og slett en herlig dag å være ute i havgapet på!
Rett og slett en herlig dag å være ute i havgapet på!
Første del av nordvestryggen på Trænstaven.
Første del av nordvestryggen på Trænstaven.

Jeg hadde ikke lest meg særlig opp på forhånd og trodde at beste atkomst til nordvestryggen var å runde toppen med sola, der tok jeg feil. Etter å ha forlatt veien rotet jeg meg bort mot ryggen i delvis villgras og på sva. Omsider stod jeg ved foten av ryggen, og det så temmelig bratt ut. For å komme opp til ryggen fra denne siden måtte jeg klyve meg opp en bratt og utsatt gressrenne. Passerte noen gamle slynger her, men dette er likevel ikke normalveien opp til ryggen, den går opp en gressrygg i nordøst. Så lite spor etter andre folk. Med hjertet i halsen kom jeg meg opp på hovedryggen og tittet på veien videre oppover. Kjente raskt igjen første klatrepunkt fra bilder jeg hadde sett. I ettertid har jeg forstått at enkleste vei går på høyreside av hammeren jf dette bildet. Jeg gikk rett på, og her var det både utsatt og noe teknisk (anslår grad 3+). Kom meg forbi dette partiet og fortsatte oppover. Flere passasjer bød på særs utsatt og luftig klatring og klyving ut mot sørveststupet. Ruta sier seg nesten selv da man ser spor etter folk i vegetasjonen. Hadde jeg hatt med tau her ville jeg nok ha brukt det noen steder, følte meg ikke helt komfortabel overalt. Hvis det har regnet nylig bør man i hvertfall bruke tau på denne toppen. Etter hvert slakket ryggen av og de siste høydemeterne opp til toppen kunne tas uten å være helt «på alert`en» som Petter Solberg så fint sier.

Turen opp til Trænstaven byr på flere luftige og eksponerte passasjer.
Turen opp til Trænstaven byr på flere luftige og eksponerte passasjer.

Godt fornøyd med å komme på toppen. Ifølge toppboka hadde kun en person vært her før meg i år, det var overraskende! Men regner med at en del taulag skal opp her i løpet av festivaluka. Uheldigvis kom det en irriterende sky som svevde rundt toppen under hele oppholdet mitt. Den skygget noe for utsikten, men enkelte luker dukket opp av og til. Lenger nede på ryggen var uansett været perfekt. Hadde lest at returen skulle være verst, men av en eller annen grunn synes jeg det gikk overraskende greit tilbake. Fikk bedre oversikt over hvor de sikre takene fantes, så med stor forsiktighet snek jeg meg ned fra ryggen og denne gangen ned normalveien. Fulgte et tråkk rundt på nordsiden, men dette forsvant med jevne mellomrom. Siste stykket før kirkegården gaulet en kar som stod og beiset huset sitt hvor jeg skulle gå.

Om du skal bestige Trænstaven så pass på å ikke ende opp under en av disse steinene i etterkant...
Om du skal bestige Trænstaven så pass på å ikke ende opp under en av disse steinene i etterkant...

Hadde god tid til å slappe av før båten skulle hente meg kl. 18.00. En hyggelig dame kom bort til meg og spurte om jeg ville sitte på med dem over til Husøya, men siden jeg trodde at M/S Sanna bare skulle hente meg takket jeg pent nei. I ettertid viste det seg at det var flere som skulle ta samme båt som meg, så jeg sløste bort noen kroner og tid der... Feiret bestigningen med en soft-is på Husøya før båten tilbake til Stokkvågen gikk på kvelden.

Flere bilder

User comments

 • -
  avatar

  Trænstaven frister!

  Written by Øyvindbr 15.07.2011 13:57

  Så dette er altså den grønne luftige toppen det ble så mye prat om på Island... Gleder meg til å prøve den med tau en vakker dag! Her er det jo idyll og dramatikk side om side.

 • -
  avatar

  Artig!

  Written by bergtatt 14.07.2011 22:10

  Det var bra du kom deg både opp og ned, Sondre! Vi brukte tau da vi var der i fjor, og jeg tviler på at jeg hadde gått den turen uten. Men du er vel så varm i trøya etter alle turene i det siste at dette var vel like daglidags for deg som småbarnsfamilielivet er for meg...

  • -
   avatar

   Sv: Artig!

   Written by 500fjell 15.07.2011 00:16

   Hehe, jeg må ærlig innrømme at hvis jeg hadde fått med meg noen og vi hadde hatt med tau, så ville det blitt brukt flere steder. Synes det var i overkant eksponert enkelte partier, der glipptak ikke er lov. Sett bort i fra dette så var Trænstaven en perle i havgapet, du er heldig som har svigerfamilie her :-) Så forresten navnene deres i boka!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.