Slushfest på Eiteråskardtinden (01.05.2016)

Written by Fjellsamleren (Endre Myrdal Olsen) GSM

Start point Parkering Nordre Nattmålstuva (62m)
Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 4h 12min
Distance 12.8km
Vertical meters 1,133m
GPS
Ascents Eitråskardtinden (1,028m) 01.05.2016
Visits of other PBEs Parkering Nordre Nattmålstuva (67m) 01.05.2016

Allerede mai

Gunhild på vei opp til Eitråskardtinden
Gunhild på vei opp til Eitråskardtinden

Lørdag 30.04 gikk arrangementet "Bodøs høyeste trappeløp" av stabelen. Det går ut på å løpe så fort som mulig opp alle de 17 etasjene på Scandic Havet (Nord-Norges høyeste bygning). Det var rett i underkant av 80 deltakere med. Jeg kom her på 2. Plass med tiden 01.04 min. Ledet en stund, men fikk dessverre ikke noe vandrepokal i år. Neste år!!

Utsikt mot Sjunkhatten
Utsikt mot Sjunkhatten

Tilbake til denne turrapporten. Jeg ble plukket opp av Gunhild kl 08.15. Etter en litt hard "joggetur" opp på Hunstadlia i tillegg til trappeløpet, kjente jeg det godt i lårene. Tur skulle det bli uansett. Vi hadde planer om å teste ut nedkjøringen på sørøstsiden av Eiteråskardtinden. Hadde egentlig planer om denne med Julia i fjor, men pga sterk vind og knallhard skare, måtte vi kjøre ned ryggen samme vei vi kom opp. Sørøstflanken er ganske utsatt for vind.

Meg på toppen av Eitråskardtinden
Meg på toppen av Eitråskardtinden

Vi parkerte i en av lommene ved foten Nordre Nattmålstuva. Vi skulle over denne først. Her starter oppstigningen på en smal anleggsvei. Gjennom vinterens løp, har et dusin skifolk tråkket spor oppover her. Dette har derfor blitt en slags autobane. Vi kunne derfor spenne på oss skiene fra bilen. Solen skinte og det var veldig mildt, men den forsvant ganske fort igjen. Det ble overskyet og litt guffent i luften.

Vi kom over Nordre Nattmålstuva og gikk ned i skaret mellom Eiteråskardtinden og Kvalhornet. Føret ble stadig hardere og vinden økte på. Ryggen opp er ganske grei å gå. Jeg fikk kraftige assosiasjoner til forrige tur opp hit med Julia i fjor. Da var det sol, men steinhardt underlag og kraftig vind. Jeg begynte så smått å tvile på nedkjøringen på sørøstsiden. Det var flere steiner å se nedover der. I tillegg var det flere åpne svapartier der snøen hadde sklidd av. Det er flere bratte partier og lyset var flatt. Et fall på slikt hardt underlag kan bli fatalt.

Under nedkjøringen fra Nordre Nattmålstuva
Under nedkjøringen fra Nordre Nattmålstuva

På toppen av Eiteråskardtinden nøt vi utsikten mot Sjunkhatten. Fant le bak varden. Vi skiftet om og tok fatt på nedkjøringen. Vi stoppet opp og vurderte hva vi skulle gjøre. Jeg fortalte Gunhild at jeg ikke var kean på å kjøre ned sørøstsiden under disse forholdene. Hun var enig og vi tok avgjørelsen om å følge ryggen vi kom opp. Nok en gang fikk denne turen samme utfall som i fjor. Jeg SKAL teste en av flankene på sørsiden en dag, men det får bli til neste sesong. I skaret tok vi på fellene og gikk opp til Nordre Nattmålstuva. Herfra skulle det i hvert fall bli god nedkjøring. Det ble det. Gode slushforhold i høyden og noen flotte svinger ned til tregrensen. Herfra var det luggeføre og råtten snø ned til bilen. Det ble en fin tur. På vei ned begynte jeg å tenke på en eventuell tur til Lyngen i midten av mai, slik som i fjor. Tipper det blir i år også. Tusen takk for turen Gunhild.

Vi så flere Linseskyer på turen. Disse blir dannet i lesider på fjellene når det blåser.
Vi så flere Linseskyer på turen. Disse blir dannet i lesider på fjellene når det blåser.

Turdata

Start date 01.05.2016 09:12
(UTC+01:00 DST)
End date 01.05.2016 13:24
(UTC+01:00 DST)
Total Time 4h 12min
Moving Time 2h 58min
Stopped Time 1h 13min
Overall Average 3.1km/h
Moving Average 4.3km/h
Distance 12.8km
Vertical meters 1,133m

User comments

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by hmsv1 02.05.2016 04:59

    Du må skynde deg om du skal komme opp hit for å stå på ski. Sommeren er godt i anmarsj her!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.