Skogstopper i Lindås på "sleaføre" (16.01.2016)

Written by Stigun GSM

Start point Parkering Svekanen (74m)
Endpoint Hodnekvam (47m)
Characteristic Hike
Duration 3h 31min
Distance 8.6km
Vertical meters 590m
Map
Ascents Hodnakletten (229m) 16.01.2016
Sollikammen (167m) 16.01.2016
Svekanen (261m) 16.01.2016

Kjøring mot Lindås denne flotte og kalde vinterdagen. Som så mange ganger før hadde jeg innhentet verdifull turinfo inkl GPS-spor fra knutsverres alltid grundige turrapporter, og disse skulle vise seg å bli særlig nyttige i dag.

Svekanen

Dagens første mål var Svekanen. Etter tunnel like SV for Storavatnet tok jeg av til høyre skiltet Høyland, kjørte knappe 100 m opp bakke til nytt kryss hvor gammel vei mot Seim gikk til høyre med (gammel!) tunnelmunning etter noen få 10-meter. Parkeringsplass her. Fulgte kjerrevei sperret av bom(åpen da jeg returnerte) som svingte seg oppover først sørover for så å svinge i vestlig og etter noen hundre meter nordlig retning. Flere muligheter ift veivalg i begynnelsen her, og fikk her god nytte av knutsverre sitt GPS-spor og relaterte dette til en øst/vestgående kraftlinje og dermed var veivalget opplagt. Ved en utvidelse av kjerreveien ved starten av sørøstryggen til Svekanen tok sti av oppover til venstre, markert med rød/hvitmalte pinner. Ingen spor i snøen. Gikk feil litt etter ca 100m og holdt for langt til høyre, men kom ut i tett skog med rotvelter og uten noen opplagt sti. Igjen ble GPS-spor konsultert, og dette fikk meg tilbake hvoretter jeg igjen lokaliserte merkingen. Tapte ca 10 min på denne feilnavigeringen. Heldigvis mindre snø her enn i Bergensområdet, men likevel stedvis utfordrende å se trase for stien. Litt lenger fremme gikk stien langs den stedvis bratte østryggen av Svekanen, og et sted var det lagt ut tau. Under dagens forhold med glatte partier og stedvis issvuller takket jeg ja og benyttet meg av dette. Litt lenger framme stedvis eksponert(kun under dagens forhold!)og uten brodder som jeg var holdt tok jeg her et stykke inn i granskogen til venstre for stien, da en evt utglidning i dette partiet kunne fått alvorlige konsekvenser. Noe lenger nord ledet stien inn i samme granfelt, over en steingard og etter litt svingte stien opp mot toppområdet fra østlig retning. Mye skog, særlig i sør, mens det var en åpning nordover som ga noe utsikt. Ingen markering av toppunkt etter hva jeg kunne finne ut.
Utsikt mot NØ fra toppunkt Svekanen. Selifjellet(?) litt til hø for senter
Utsikt mot NØ fra toppunkt Svekanen. Selifjellet(?) litt til hø for senter
Retur. Merket sti i kanten av bratt østhelling. Sørenden av Storavatnet synlig.
Retur. Merket sti i kanten av bratt østhelling. Sørenden av Storavatnet synlig.

Temmelig glatt i de brattere partiene på returen, men med svikt i knærne og litt forsiktighet gikk det greit uten uhell.

Turdata Svekanen: Starthøyde 74 moh. Distanse 2,55 km. Total stigning 216 m Tidsforbruk 1t 22 min. Toppunkt ca kl 1210

Sollikammen

Kjørte videre nordover en knapp kilometer mot neste topp Sollikammen som lå i NV/SØ retning øst for riksveien i retning Lindås. Parkering ved innkjørsel mot kommunalt vannverk på østsiden(høyre) side av veien. Kjerrevei videre opp og ned, mest ned faktisk med netto tap av høydemeter til sørøstlige "neset" av Sollikammen hvor kjerreveien tok en krapp 120 gr sving. Et par meter etter dette merking med plastremser av sti som tok av på venstre side nordover Sollikammen. Fin lettgått sti først i høyreist barskog, lenger oppe lavere skog og en god del opp og ned før ankomst toppunktet som lå ganske langt nord på kammen. Fin og greit lokaliserbar sti pta snøen, og egentlig ganske så trivelig tur opp og ned på Sollikammen i solen som belyste snødekte trær og bunnvegetasjon

Toppunktet på Sollikammen
Toppunktet på Sollikammen
Utsikt mot Ø/NØ litt sør for toppen, bl.a. mot Austlendingen
Utsikt mot Ø/NØ litt sør for toppen, bl.a. mot Austlendingen

Turdata Sollikammen: Starthøyde 30 moh. Distanse 3,25 km. Total stigning 190 m. Tidsforbruk: 1t 5 min . Toppunkt ca kl 1400.

Etter en drøy time var jeg nede ved bilen igjen og kjørte i retning dagens tredje topp

Hodnakletten

Ved Vågseidet avkjørsel mot Sævråsvåg, like før denne til høyre mot Hodnakvamme. Kjørte helt syd i bygden her, spurte meg for og fikk vite at jeg kunne gå en vei NNØ som tok av oppover ved Hodno. Ved det siste huset her spurte jeg en dame om sti videre. Hun nevnte en sti som skulle gå langs en steingard rett forbi bebyggelsen. Jeg lokaliserte en steingard men ingen sti. I likhet med dagens 2 foregående topper ingen spor i snøen. Jeg bestemte meg for å følge retning på GPS i retning toppen og det ble en relativt anmassende bestigning som kan oppsummeres med følgende stikkord; snødryss/ras fra grener, tette einerkratt, halvbratte glatte skrenter og "Bambi på isen". Kom til slutt opp på toppryggen som var minst bratt fra nordvest. Begrenset utsikt og ingen markering av toppunkt.

Toppunkt Hodnakletten
Toppunkt Hodnakletten
Fensfjorden skimtes såvidt mellom trærne på toppen
Fensfjorden skimtes såvidt mellom trærne på toppen

Et par skikkelige fall på issvuller skjult av snø på vei nedover, med en relativt solid smell i venstre albu. Vel nede ved bilen hadde solen forsvunnet bak Selifjellet.

Turdata Hodnakletten: Starthøyde 47 moh. Distanse 2,8 km. Total stigning 184 m. Tidsforbruk: 1 t 5 min. Toppunkt ca kl 1510.

Kjørte etter Hodnakletten i retning Radøy da jeg hadde et lønnlig håp om å rekke min siste 100PF-topp på Radøy før mørket satte inn, men etter 40 min kjøring innså jeg at avstanden ble for drøy, og gjorde vendereis for ikke å risikere å gå i snublende mørke i granskog i ukjent terreng, uten hodelykt som jeg var. Kolåsen fikk vente til en annen gang...

User comments

  • -
    avatar

    Forholdene i Lindås?

    Written by knutsverre 17.01.2016 19:37

    Du står på Stig! Hvordan var det med snøforhold og opptråkkete stier på disse toppene?

    • -
      avatar

      Sv: Forholdene i Lindås?

      Written by Stigun 17.01.2016 23:11

      Ja, vi må benytte disse fantastiske dagene til positivt friluftsliv! Ingen opptråkkete stier, men heldigvis mindre snø enn i Bergen. Temmelig glatt. Nok en gang må jeg gi deg honnør for dine grundige og etterrettelige turrapporter; brukte disse inkl. GPS-spor også på gårsdagens turer! Turrapport følger

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.