Perfekt oktoberdag på Gjegnen (18.10.2015)  6

Written by knutsverre (Knut S. Andersen) GSM

Start point Øst for Storevatnet (395m)
Endpoint Samme (395m)
Characteristic Hillwalk
Duration 10h 38min
Distance 23.2km
Vertical meters 1,796m
GPS
Ascents Gjegnen (1,670m) 18.10.2015 15:10
Gjegnalundsbreen (1,445m) 18.10.2015 17:00
Visits of other PBEs Kringsjåsteinen (705m) 18.10.2015 10:50
Galleriet (1,555m) 18.10.2015 15:40

Til topps i Bremanger

Helt siden i vår har jeg hatt jevnlig kontakt med Svenn-Petter Kjerpeset i Bremanger/Keipen Turlag for å kunne være med på en tur i dette området og til den flotte toppen Gjegnen - en ruvende kjempe i Nordfjord både når det gjelder beliggenhet og primærfaktor! Denne helgen passet det endelig for oss begge. Værmeldingen var så som så i begynnelsen av uken, men ble stadig bedre dess mer fastsatt turdato - søndag 18.10 - nærmet seg. Stig har vist stor interesse for denne turen, og snudde om på planene for helgen da Gjegnen så ut til å være innen rekkevidde. Stig og jeg overnattet på en fin campinghytte ved Langevatnet i Myklebustdalen kvelden i forveien. Møtte Svenn-Petter og flere andre turentusiaster fra området kl 09 i Ålfoten. Vi kjørte rundt Ålfoten og utover mot Gjegnalund. Her går det av en bratt og lang anleggsvei (> 6 km) som fortsetter langt inn i landet. Veien er anlagt av Statkraft, og er vanligvis sperret med bom nede ved Yksneelvane. Turlaget har tillatelse til å bruke veien, og vi sparte derfor mange kilometer og 400 hm ved å kunne kjøre helt opp til der stien starter øst for Storevatnet. Parkering langs veien ved et bord og skilt som indikerer turstart på GPS 331501 6858779, 395 moh. Svenn-Petter og andre fra Keipen turlag har i løpet av de siste årene lagt ned et kjempearbeid med å opparbeide og merke stien til Gjegnen fra Bremanger- siden. Flott innsats! Dagens turfølge hjalp litt til med å bære opp nye merkeskilt.
Vi var i alt ni tobeinte og to firbeinte som startet ut på tur kl 0930. Ruten fremgår av GPS-tracket. Først bratt opp gjennom skogen ca 100 hm til det flater ut vest for Nevreskorvatnet 440. Så fulgte en ny, bratt oppstigning opp til Kringsjåvatnet 600 moh. Herfra var det fint og lettgått videre oppover. Kort pause på Kringsjåsteinen med flott utsikt mot VSV.

Kringsjåsteinen
Kringsjåsteinen
Utsikt mot SV fra Kringsjåsteinen. Bukkenibba 1515 i bakgrunnen
Utsikt mot SV fra Kringsjåsteinen. Bukkenibba 1515 i bakgrunnen
Utsikt mot Ålfoten og Isane i NV
Utsikt mot Ålfoten og Isane i NV
Mot Skjerdingane i nord - typiske Bremangerfjell
Mot Skjerdingane i nord - typiske Bremangerfjell

Tåken hadde ligget som et lokk over området fra morgenen av, men da klokken nærmet seg 12 begynte vi å komme over tåkebeltet slik at vi for første gang fikk utsikt mot fjellene.

Magisk når oktobertåken letter
Magisk når oktobertåken letter
 .... og landskapet kommer til syne! Mot Bukkenibba 1515
.... og landskapet kommer til syne! Mot Bukkenibba 1515
Over tåkebeltet  - fine fotomotiver!
Over tåkebeltet - fine fotomotiver!
Stig nyter dagen og naturen på Gjegnen!
Stig nyter dagen og naturen på Gjegnen!

Mellom 1000 og 1100 moh var det frost i bakken og steiner og fjell var dekket av et tynt, skummelt og glatt islag. Da vi kom inn på den NV delen av Gjegnalundsbreen viste det seg at snøen var steinhard og glatt. Noen av oss tok på brodder/stegjern mens andre valgte å ta seg oppover i uren vest for snøfeltene. Etter å ha passert den smale landtungen ca. 1350 moh kom vi inn på den ordentlige Gjegnalundsbreen. Her var det heldigvis fantastisk fint å gå - passe fast, ikke glatt, ingen gjennomslag og ingen sprekker av betydning. Tau og seler var unødvendig.
Været ble bare bedre og bedre. Solen varmet, utsikten var formidabel og alle koste seg!

På vei over breen mot Gjegnen
På vei over breen mot Gjegnen
Tilbakeblikk mot Gjegnalundsbreen fra nordryggen på Gjegnen
Tilbakeblikk mot Gjegnalundsbreen fra nordryggen på Gjegnen

Vi gikk mot vardene på nordryggen til Gjegnen. Derfra videre opp mot toppen i relativt lettgått steinur. Passerte flere meget dype sprekker og hull i fjellet - nesten som sprekker på en isbre - bare det at her var det i selve fjellet. Kan sikkert være skummelt når sprekkene er dekket av tynt snølag.

Nordryggen oppover mot toppen
Nordryggen oppover mot toppen
Mot Hyen-siden
Mot Hyen-siden

Oppe ved den flotte varden litt over kl 15 - 5.5 timer etter turstart. GPS på toppen av varden 332531 6856289. Klart og fint vær og utmerket sikt. Kjempeopplevelse!!

Varden .......
Varden .......
.... og dagens turfølge
.... og dagens turfølge
Mot NNØ. Gjegnalundsbreen til høyre
Mot NNØ. Gjegnalundsbreen til høyre
Mot Gjegnalundsbreen (øst)
Mot Gjegnalundsbreen (øst)

Etter pause med fotografering og gruppefotos med selvutløser i diverse seanser, delte gruppen seg opp. Noen returnerte samme vei vi kom opp, men de fleste hadde lyst til å få med seg en annen attraksjon på Gjegnen, nemlig Galleriet. Dette er en fjellhylle som minner litt om Preikestolen. Stupbratt ned mer enn 1000 m mot Bjørndalsvatnet på tre sider, men bred adkomst fra Gjegnen-siden. Ganske så dramatisk fjellformasjoner, vel verdt et besøk på denne fine dagen! Vi ble der ca. 30 min så folk skulle få tid til å posere og fotografere.

Galleriet litt vest på Gjegnen
Galleriet litt vest på Gjegnen
På vei ned mot Galleriet
På vei ned mot Galleriet
Dramatisk landskap ned mot Bjørndalsvatnet
Dramatisk landskap ned mot Bjørndalsvatnet
Mot sørvest
Mot sørvest
Mot NNV
Mot NNV

På returen la vi retningen mot den sørlige delen av ryggen slik at vi slapp å gå helt opp igjen til toppen. Lettgått og fint terreng her. Vel tilbake på breen fikk jeg følge av Svenn-Petter og Fant til toppen av Gjegnalundbreen, som ikke var noen stor omvei hverken i hm eller i tid.

Svenn-Petter og Fant på  Gjegnalundsbreens HP
Svenn-Petter og Fant på Gjegnalundsbreens HP
Så var det min tur..... Gjegnen i bakgrunnen
Så var det min tur..... Gjegnen i bakgrunnen

Snøen på nedre del av breen var minst like hard og isete som da vi kom opp. Svenn-Petter og jeg delte på tilgjengelige isbrodder og staver slik at vi hadde en hver. På denne måten kom vi oss relativt raskt ned på fast fjell, og nådde igjen de andre, bortsett fra Stig som hadde rasket på nedover. Vi rakk ned til Kringsjåvatnet før det ble såpass mørkt at hodelyktene måtte på. Tilbake ved bilene litt over kl 20, glade og fornøyde med en en fantastisk fin tur i nydelig oktobervær til et nytt og spennende turområde. Tusen takk til Sven-Petter som gjorde dette mulig, og til Stig og alle andre hyggelige turfolk som gjorde dette til en perfekt dag i fjellet!

User comments

  • -
    avatar

    Stor takk

    Written by Stigun 21.10.2015 20:02

    til deg Knut for at du tok kontakt og gjorde det mulig for meg å være med på uforglemmelig tur til denne majestetiske kolossen av et fjell, og takk for meget hyggelig turfølge! Takknemlig hilsen Stig

    • -
      avatar

      Sv: Stor takk

      Written by knutsverre 23.10.2015 17:28

      Bare hyggelig, Stig. Kjekt at vi endelig fikk til en ordentlig tur sammen - og for en flott tur det ble. Vi var utrolig heldige, for dagen før lå tåken tett over Gjegnen. Selv om vi nok hadde nådd toppen da også, hadde det ikke blitt det samme.

  • -
    avatar

    Lettare enn frå Hyen?

    Written by kobbenes 21.10.2015 15:19

    Denne ruta var ny for meg. Frå bileta ser den noko greiare ut enn ruta frå Hyen, som til tider er rimelig kupert. Far min har hatt lyst på Gjegnen, men han byrjar å drage på åra. Kanskje dette kunne vore eit alternativ? Korleis var det med tidsbruken (10t40min)? Tok de dykk god tid, eller var det fullt trøkk heile vegen?

    • -
      avatar

      Sv: Lettare enn frå Hyen?

      Written by Stigun 21.10.2015 20:29

      Hei! Jeg var med på turen etter generøs invitasjon fra Knut Sverre. Jeg gikk direkteruten, dvs ikke om Galleriet eller Gjegnalundsbreen, på grunn av behov for å komme hjem " i skapelig tid" og brukte 9t 25 min totalt. Vi hadde ikke høyt tempo og "halset" slett ikke av gårde, med relativt hyppige pauser(mer enn jeg pleier å ha på mine turer..) Jeg målte ca 1550 høydemeter totalt på GPS uten "omveiene", altså en temmelig "snill" verdi til dette fjellet å være! Mvh Stig

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Lettare enn frå Hyen?

        Written by kobbenes 21.10.2015 20:44
    • -
      avatar

      Sv: Lettare enn frå Hyen?

      Written by Snilen 22.10.2015 11:40

      Om man ikke orker så dryge dagsmarsjer, er det jo også mulig å bruke 2-3 dager på dette fjellet, og overnatte på Gjegnabu, noe som er en opplevelse i seg selv. Ellers finnes det en mer direkte rute fra Hyen via Skordalsbotnen som ikke går oppom Gjegnabu, denne sparer både turlengde og høydemeter.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Lettare enn frå Hyen?

        Written by kobbenes 22.10.2015 13:39
  • -
    avatar

    Interessant rute

    Written by Snilen 21.10.2015 13:59

    Spesielt når man kan kjøre innover til foten av fjellet. Fikk du noe inntrykk av nord-ryggen av Gjegnen? Er det mulig å gå opp der med litt småklyving ?

    • -
      avatar

      Sv: Interessant rute

      Written by knutsverre 21.10.2015 14:10

      Ja, Svenn-Petter og hans venner skal ha all ære for å ha tilrettelagt denne turen! Angående nordeggen - så bratt ut, men skal være mulig. Ove Lotsberg og Lise G. gikk den i august 2007: "Gjegnen-nordegga. Denne hadde vi høyrt skulle være gangbar. Gjekk sørvestover mot Isevatnet som vi passerte i nordenden. Oppover mot ryggen blir det bratt og det såg svært vanskeleg ut. Som vanleg brukar det løyse seg men i nokre parti var det svært luftig. Her bør ein ikkje gå om ein ikkje er trygg på krevande luftig klyving!"

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.