Tredje høyest på Sjælland (26.07.2015)

Written by Annar (Annar Blakstvedt) GSM

Map
Ascents Vejrhøj (120m) 26.07.2015

Var på sommerferie i Rørvig på Nord-Sjælland. Kjørte RV225 sydvestover. Parkerte 1 km nord for Dragsholm slot. Her var det skiltet mot Sjællands tredje høyeste topp Vejrhøj. Langs veien oppover passerte vi en nyetablert vingård før vi tok en avstikker opp til gravplassen til noen i Adler slekten. Disse var etterkommere etter Brevik-mannen Kurt Sørensen, bedre kjent om Cort Adler. Cort Adler var en dyktig dansk-norsk sjøoffiser som vant flere store sjøslag på 1600-tallet. Han ble adlet for sine bragder og han og hans etterkommere kjøpte flere godseiendommer både i Norge og Danmark, blant annet Dragsholm slot, som ligger i dette området.

Porten på Dragsholm slot.
Porten på Dragsholm slot.

Stien til Vejrhøj tok av mot venstre fra gårdsvegen en snau kilometer fra parkeringen. Stien gikk oppover i en storvokst skog frem til en åker. Her så vi for første gang turens mål. Vejrhøj lå som en stor kul oppe i kornåkeren.

Vejrhøj 120 moh
Vejrhøj 120 moh

Oppe på toppen var det kraftig vind. Utsikten var flott i alle retninger. I følge skrytebrosjyren kan man se 27 kirker fra Vejrhøj. La vi godviljen til, talte vi opp åtte. Tok samme vegen ned igjen. En fin og annerledes "topptur".

På veg ned hit fra Rørvig kjørte vi gjennom Høve. Stoppet her og gikk 173 trappetrinn opp til den 89 meter høye Esterhøj. Her oppe på Esterhøj står Genforeningsstenen som ble anbragt her som et minne om Sønderjyllands gjenforening med resten av Danmark etter 1.ste verdenskrig. I tillegg er gravkammeret til Ole Olsen her oppe på Esterhøj. Han var grunnlegger av Nordisk film i 1906.

173 trappetrinn opp til Esterhøj fra Høve.
173 trappetrinn opp til Esterhøj fra Høve.
Esterhøj med Genforeningsstenen på toppen.
Esterhøj med Genforeningsstenen på toppen.
Gravkammeret til grunnleggeren av Nordisk Film Ole Olsen på Esterhøj.
Gravkammeret til grunnleggeren av Nordisk Film Ole Olsen på Esterhøj.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.