Vassdalsnipa - Balestrand (08.09.2015)  5

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Sværadalen (170m)
Characteristic Trip by foot
Duration 5h 45min
Distance 14.5km
Vertical meters 1,363m
GPS
Ascents Vassdalsnipa (1,429m) 08.09.2015

Norges største pf-topper
8.9.2015


PRAKTTUR PÅ GAULARFJELLET
Gaularfjellet ligger i Sogn og Fjordane i kommunene Balestrand, Gaular og Førde. I året 1853 ble det søkt om midler til å bygge en fjellvei over Gaularfjellet, men det skulle ta 85 år før veien ble en realitet i 1938. Bilturen går fra Vetlefjorden opp alle svingene gjennom Bårddalen til den flotte rasteplassen ved Utsikten. Den nasjonale turistveien krysser Gaularfjellet langs det naturskjønne Gaularvassdraget. Her finnes ville stryk, fosser, rolige partier og en 25 kilometer lang fossesti mellom Nystølsvatnet og Eldal. Et av turens høydepunkter er der brua krysser over den buldrende Likholefossen ved Hov i Eldalsdalen. Navnet Likholefossen stammer fra tiden da gårdene i dalføret ikke greide å frakte de døde til kirka på én dag. Kista ble plassert under en steinhelle ved fossen for natten før den ble fraktet videre til kirka og begravelse neste dag. Landskapet sør for fjellovergangen er vilt og vakkert med dype daler, fjorder og høye fjell. Nord for fylkesvei 13 stiger Gaularfjellet opp til Sundfjordbjørnen (1615 moh.), som er både Balestrand kommunes og Gaularfjellets høyeste punkt. ------------
Vi tok bilfergen fra Hella til Dragsvik og svingte senere av ved Sværen innerst i Sværafjorden. Lykken er stor hvis vi kan kjøre noen ekstra høydemeter, så lenge det er lovlig farbar vei. Vi fortsatte drøye to kilometer forbi Vetlastøylen til parkeringsplassen ved brua. I perfekt sommervær fulgte vi anleggsveien, hvor det blomstret tett med revebjeller opp til dammen ved kraftverket. Her starter en rødmerket gammel ferdavei gjennom den rasutsatte Sværadalen. Etter hvert som vi tok høyde, ble vi mer og mer imponert over det enorme arbeidet som var gjort for å tilrettelegge stien gjennom storsteinura. Stien går øst for Sværaelva for å unngå skredene, som dundrer ned fjellsiden fra Sværaeggi. Ved den vesle hytta sør for Skarvatn (740 moh.) står minnesteinen over Hugleik Tungøen, som frøs i hjel på en uværsdag i 1706. Etter en kort pause ved vannet gikk vi småbratt opp Vassdalen etter dyretråkk og rundet sør for Vassdalsvatnet (1072 moh.). Det videre rutevalget gikk over høyde 1236 moh. og deretter over en bratt snøflanke opp til 1300 moh. Den siste etappen var forholdsvis lettgått opp til Vassdalsnipa (1430 moh.). Fra toppen kunne vi se Fresvikbreen sør for Sognefjorden og mintes godt skituren vi gikk der i 2008. Etter en lengre pause ved varden returnerte vi til kraftstasjonen, der vi plukket store blåbær og villbringebær til kveldens dessert. Hvis utgangspunktet er fylkesvei 13 over Gaularfjellet, sparer du ca. 500 høydemeter opp til Vassdalsnipa.

TRIST SKJEBNE
Hugleik Mogenson Tungøen var født i 1649 og strevde hardt for levebrødet for seg og sine. Gården hans ble gang på gang utsatt for naturskader og uår. Det var vanskelig å betale skatter og andre utgifter til det offentlige. Hugleik var flere ganger av gårde til kongens menn i Bergen og Christiania, ja, til og med til kongen selv i København for å klage. På en ferd sammen med Johannes Qvamme i 1706 satte han livet til i Sværeskardet i Balestrand. Hugleik frøs i hjel åtte dager før jul på veien til Christiania for å be om skattelette, mens Johannes berget livet og kom seg hjem til Oldedalen med det tunge budskapet.

(Fra boka Norges beste familieturer).

God sti gjennom Sværadalen
God sti gjennom Sværadalen
Skarvatnet
Skarvatnet
Opp Vassdalen med Skarvatnet under
Opp Vassdalen med Skarvatnet under
Fremdeles is i høyfjellet
Fremdeles is i høyfjellet
Vassdalsnipa
Vassdalsnipa
Mot Sværafjorden
Mot Sværafjorden

STED: Balestrand kommune i Sogn og Fjordane
HØYDE: 1430 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 666 m
UTGANGSPUNKT: Sværadalen 170 moh.
LENGDE: 14,5 km tur-retur
TID: 6–7 timer tur-retur
STIGNING: 1370 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Tung
GPS-KOORDINATER: 32v 365929 6799280
KARTBLAD: 061 Høyanger

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.