Ymse turmål av ulik art nord for Oslo (23.07.2015)

Written by Snilen (Lars)

Map
Ascents Søndre Fjellsjøhøgda (642m) 23.07.2015
Kjerkeberget (630m) 23.07.2015
Skinnskattberget (550m) 23.07.2015
Årkjølen (641m) 23.07.2015
Mistberget (671m) 24.07.2015
Visits of other PBEs Danielshøgda (513m) 23.07.2015
Målfossen (462m) 23.07.2015
Årkjølen - sti fra sørvest (440m) 23.07.2015
Mjøsa grensepunkt (123m) 24.07.2015

Etter noen uker med lite turvirksomhet ville jeg forsøke meg på langtur med ulike transportmidler, bil med sykkel i bagasjerommet, joggesko, badebukse, telt og soverør.

L-hytta på Danielshøgda.
Her ble det sykkel opp noen stupbratte bakker fra Tobonn i Lommedalen til Jonsrudkampen, derfra tur i høyt gress opp til hytta, som er en gammel hjemmefronthytte. Her møtte jeg Fredrik, en lokal kjentmann som viste meg grenserøysa mellom Ringerike, Bærum og Oslo. Røysa var bitteliten og måtte letes frem i høyt gress. Jeg la på litt flere steiner, slik at den nå så vidt stikker over gresset.

Plate på hyttedøra som forteller litt av historien
Plate på hyttedøra som forteller litt av historien

Skinnskattberget neste stopp.
Etter å ha kjørt rundt Nordmarka til Stryken stasjon, ble det en lang motbakke opp til Skinnskattberget. Jeg tok opp en sti like ved et par sauer og transket den opp til toppen, der det var båd et trig. Punkt og rester av en varde/tårn noe meter lenger nord

Trig.punkt med skilt som viser at jeg har kommet rett
Trig.punkt med skilt som viser at jeg har kommet rett

Målfossen i Katnoselven
Sykkelen rullet videre forbi Sandungen og et litte stykke oppover, før jeg tok en avstikker gjennom noe kratt ned til den merkede stien som går forbi Målfossen. Grensepunktet ligger midt i elven, men det gikk greit å vasse ut. Vått i skogen, men liten vannføring i elven. På vei ned til elven skei jeg i en skrent og fikk noen gudne skrubbsår, men ingen showstopper. Jeg har sett på de som sykler Frankrike rundt på fjernsyn, og man gir da ikke opp på grunn av skrubbsår og andre småskader!

Lite med grensemerker her
Lite med grensemerker her

Kirkeberget
Tilbake ved Sandungen gikk jeg den merkede stien opp til Kirkeberget, fylkestoppen i Oslo. Dette er den første kommunetppen jeg besteg for ca 40 år siden. Jeg var da på førstegradstur med speidern, jeg måtte nemlig ha førstegraden i speidern for å få være med på verdensjamboreen på Lillehammer i 1975. Vi var 2 stykker på tur, + 2 luringer som gikk i forveien og satte opp ulike poster for oss. Dessuten spionerte de på oss underveis, men vi oppdaget dem ikke, selv om det var veldig nære et par ganger. En av postene Asgeir og jeg måtte innom var på toppen av Kirkeberget. Lite visste jeg da at jeg skulle begynne å samle kommunetopper 30 år senere.
Jeg var både oppom trig.punktet på 629 meter og den gamle brannvaktshytta som ligger på åsens høyeste punkt 631 m. Nitidige kartstudier viser at ingen av disse punktene er Oslos høyeste punkt. Grensen passerer over svaberget ca 12 meter på sydsiden av hytta, ca. 630 moh. Men hvor nøyaktig skal man være?

629-punktet med hytta i det fjerne
629-punktet med hytta i det fjerne
Hytta så hyggelig ut. I vinduskarmen står det toppdram og venter, men døra var dessvere låst :(
Hytta så hyggelig ut. I vinduskarmen står det toppdram og venter, men døra var dessvere låst :(

Årkjølen – dobbel kommunetopp som ble enkel.
Etter å ha kjørt opp via Sand og Knapper inn på noen skogsbilveier, kjørte jeg meg litt bort på feil sideveier et par ganger før jeg fant ruta opp til Gjellbekksætra. Herfra en drøy halvtime opp til toppen.

Søndre fjellsjøhøgda – komplettering av kommunetopplista nok en gang
Litt nerdetopp dette her. På toppen av Årkjølen skulle jeg ta frem det detaljerte kartutsnittet for å navigere meg frem til søndre Fjellsjøhøgda for å finne den omtalte varden med det lille flagget. Kartet?? Hvor er kartet ??? Det lå vel igjen i bilen. Det begynte å mørkne, men heldigvis var det en liten kartskisse på Årkjølen. Med denne memorert i hodet, gikk jeg i retning det omtalte punktet og fant omsider varden med flagget gjemt mellom store grantrær. Flagget burde vært tatt ned nå, det var sent på kveld og lenge etter flaggtid. Vel vel, det kan være greit at det står der så andre finnere letter frem.

Mistberget
En markert topp jeg har sett på avstand mange ganger både fra bil og fly, men denne gangen til fots. Jeg våknet så altfor tidlig i teltet om morran. Det var fuktig i teltet og temperaturen var nede i 3,5 grader Celsius. Sommer i Norge? Jeg var kald og litt fuktig og det var bare å komme seg opp og hoppe. Turen gikk med bil opp en krokete vei fra Minnesund. Herfra bomvei til topps. Jeg parkerte bilen og gikk opp. Mange fine plasser opp langs veien, satt opp av Mistbergets venner. Kunne god ha tatt med sykkelen her, men greit å spasere litt også. 7,5 km tur/retur

Tårnet er digert på avstand og enda større når man kommer opp
Tårnet er digert på avstand og enda større når man kommer opp
Her har Mistbergets vel laget det hyggelig.
Her har Mistbergets vel laget det hyggelig.

Grensepunktet på Mjøsa
Fra Totensiden gikk turen ut på Mjøsa. Litt kaldt i vannet, men man er da viking. GPS-posisjon ble funnet ved hjelp av en GPS, et nymotens apparat som faktisk kan erstatte kart og kompass. En lettvarde ble satt opp på grensepunktet mellom Østre Toten, Stange og Eidsvoll. Jeg er redd at den over tid vil nok hverken korrekt posisjon eller form på denne varden holde seg.

Litt bedre er forhåpentligvis formen etter dette raidet!

User comments

  • -
    avatar

    Grenserøysene

    Written by Snilen 26.07.2015 10:01

    Jeg har vurdert å spasere svenskegrensen opp til Nordland grense, det får holde. Mye ødemark, og endel utfordringer underveis. De første milene fra Iddefjorden har mye småbratt terreng, med vann og elver innimellom. Kan muligens gås på vinterstid, om isen holder. På denne kanten av fjorden har det vært dårlig med sikker is på innsjøene de siste vintrene, så litt skeptisk. Alternativet er sommertur med packraft. Riksgrensen syd i Østfold byr faktisk på noen praktiske utfordringer. Det ligger bl.a. endel grenserøyser på øyer i innsjøer. Rammen for grenseturen måtte være å besøke alle grenserøysene, hvordan man tar seg frem mellom dem får bli en annen skål.

  • -
    avatar

    GRENSEPUNKTER

    Written by TERJES 26.07.2015 00:31

    Svært interessant tur. Har du begynt å samle på "Tre kommuner i ett punkt"? Skal du lage liste? På den andre siden av Mjøsapunktet er det en del pf100topper i Stange ved Strandlykkja og Spetalen. Kjente navn fra radio. (P1) Jeg minner om den firehundreogsjuende mest populære lista på Peakbook som heter "Fire kommuner i ett punkt" Det er kun ni punkter på denne lista. Når vi først er inne på lister, kunne det også vært interessant med en liste over alle grenserøysene mellom Norge og Sverige. Muligens inndelt fylkesvis.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.