Gråhøe på Valdresflye - skitur etter mitt hjerte (15.05.2015)

Written by Stigun GSM

Start point Valdresflye UH (1,385m)
Endpoint Valdresflye UH (1,385m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 6h 00min
Distance 21.0km
Vertical meters 524m
Map
Ascents Gråhøe (1,779m) 15.05.2015

Nok en fin maihelg i sentrale sørnorske fjell. Våre gode turvenner Anna og Gunnstein ville slappe av etter sin drøye tur til Kalvehøgdene og Nørre Kalveholotinden i går. Vi hadde tenkt oss Valdresflye i dag etter en noe bakglatt dag i traktene omkring Tyinstølen i går. Fantastisk vær og også denne dagen mye folk. Nesten stille på Flye og skarpt fast føre. Vi la derfor av gårde i bra fart og minimalt energiforbruk nedover de slake bakkene østover mot Gråhøe, som vi så der i øst, trolig lenger borte enn det så ut til...Snart nådde vi det flate partiet før det steg slakt oppover mot Gråhøe. Føret var perfekt og det samme kan sies om klisteret vi hadde lagt under skiene. Snart var vi oppe ved starten av nordflanken opp mot selve Gråhøe, og her var det litt brattere. I nordhellingene her var i tillegg snøen tørr, og det ble etter hvert noen solide klabber under skiene, men slike gir jo godt feste.. Drøy stigning opp, som vi gjorde i rolig tempo, og lett påkledning, i det fortsatt nær perfekte været.

Utsikt mot Rondane fra toppen
Utsikt mot Rondane fra toppen

Vel oppe på toppen møtte vi et fantastisk rundskue, med Jotunheimen i vest og nordvest, Dovre i nord og Rondane i nordøst. Vi kunne også peke ut kjente fjell i Hemsedal og på Filefjell, og så etter Gaustatoppen, men kunne ikke sikkert lokalisere denne. Vi fant ut at vi minst kunne se til 6 fylker fra denne flotte utsiktstoppen.
Toppen
Toppen
Utsikt mot -Heimen
Utsikt mot -Heimen

En tiltagende litt sur vind fra sørvest gjorde toppoppholdet kort og vi kjørte heller ned et godt stykke i vestskråningen hvor det fortsatt var blikk stille og behagelig å innta niste med nogo attåt
Videre vestover på tilbaketuren klarte vi å holde en fin linje for å få mest mulig nedrenn med minst mulig kaloriforbruk så langt det lot seg gjøre.
Gråhøe senter bak.
Gråhøe senter bak.

I stigningene oppover mot UH Valdresflye holdt isklisteret fortsatt godt på og det ble en behagelig tilbaketur med flotte kulisser. Med på turen Bente.
Snart framme ved UH Valdresflye. Gjendealper og Besshøe i bakgrunnen.
Snart framme ved UH Valdresflye. Gjendealper og Besshøe i bakgrunnen.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.