Steinbukampen og baris på Spiterstulen (19.04.2015)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Characteristic Backcountry skiing
Duration 6h 00min
Distance 21.9km
Vertical meters 986m
GPS
Ascents Steinbukampen (1,997m) 19.04.2015
Herlig vær og herlig utsikt mot Leirhø mm underveis til dagens mål.
Herlig vær og herlig utsikt mot Leirhø mm underveis til dagens mål.

Ankom Spiterstulen på lørdag kveld, og jammen var første mann jeg møtte Sondre (500fjell)! Han hadde visst avbrutt en rekord-skitur eller noe. Jeg sov i bilen, og forventet knallvær neste dag. Søndagen opprant med lite vind og lett skydekke (som snart forsvant). Jeg hadde et noe sært mål for dagen; Steinbukampen, som nesten når 2k-grensa. Leit jeg ikke hadde plukket med meg den tidligere, da jeg passerte bare 100 m under toppen en gang for lenge siden på 2k-jakt. Men den gangen brydde jeg meg lite om steinhauger lavere enn to kilometer…

Det var isete opp mot Skautkampan, og øverst tok jeg igjen en kar som hadde valgt å gå på beina opp. Vi slo følge et lite stykke, men han skulle på Glittertinden. Jeg fortsatte innover Skautflye, og svinge opp i den lille dalen vest for Steinbukampen.

Kladding og uhell
Nå begynte det å kladde – æsj. Jeg kakket til skia, og litt snø løsna. Men plutselig knakk hele staven nederst! Er det mulig? Dette var andre staven på to dager! (Det var faktisk reservestaven etter uhellet i går. Det var en gå-stav jeg heldigvis hadde hatt liggende i bilen, som plutselig ble kjekk å ha da den ene skistaven hadde mista trinsa i går.)

Tok nå en god pause i sola, og koste meg riktig godt, så stemningen ble rett igjen. Samtidig ble kanskje snøen rundt meg stadig mer kram, så da kunne det bli litt lettere å gå? Det var akkurat det som skjedde. Smart, Andersen!

Tempoet var ganske rolig i dag også, for å unngå migrenen. Skiftet til helfeller, og gikk løs på de siste 200 hm, hvor det stedvis var ganske avblåst. Labyrinten av snø fant jeg likevel, og snart var jeg på toppen, med bare et lite strekk skibæring. Noen kraftig vindkast nå og da gjorde det ikke deilig her oppe, og fra Glittertinden sto det tidvis en lang snøføyke ut fra toppen, som reineste Everest. Sammen med den knekte staven var det nå lett å legge til side planen om å ta med meg Glittertind på denne turen.
Videopanorama fra toppen:

Behagelig retur og baris ved Spiterstulen
Det ble en behagelig retur, og da jeg nærmet meg Visdalen igjen, var det omtrent ikke vind, og skikkelig varme. Litt knoting i brattene ned mot Spiterstulen, og så var jeg ved bilen igjen – etter en 5-6 t på tur.

For en varme det var i sola her nede! Klokka var 16, og jeg satt i to timer i bare shortsen, og koste meg med middag laget på stormkjøkken og god drikke til - reineste strandlivet!
Heldigvis hadde jeg en gå-stav til, så turen i morgen skulle kunne gå rimelig greit.

User comments

  • -
    avatar

    Nytt mål?

    Written by waaktaar 24.04.2015 22:48

    Er det Jotunheimen pf100 som er 2K-substituttet ditt om dagen? Fin og variert liste...

    • -
      avatar

      Sv: Nytt mål?

      Written by Olepetter 25.04.2015 09:08

      Ja, det stemmer. Jeg klarer ofte ikke helt å motivere meg for lengre bilturer om dagen. Jotunheimen er "heimen" min, ser det ut til. Ser du også "samler" på denne.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Nytt mål?

        Written by waaktaar 25.04.2015 09:47
    • -
      avatar

      Sv: Nytt mål?

      Written by Nils 25.04.2015 10:30

      Heisann, den lista visste jeg ikke om. Fin liste ja. Er mange bra topper under 2000 meter også i Jotunheimen, så fint å ha den lista som motivasjon. Da "må" jeg jo oftere tilbake til gode, gamle "heimen", som egentlig startet min toppinteresse.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Nytt mål?

        Written by Olepetter 25.04.2015 10:37
        • +
          avatar

          Sv: Sv: Sv: Nytt mål?

          Written by Nils 25.04.2015 10:51
          • +
            avatar

            Sv: Sv: Sv: Sv: Nytt mål?

            Written by Olepetter 25.04.2015 10:54
            • +
              avatar

              Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Nytt mål?

              Written by Nils 25.04.2015 12:35
              • +
                avatar

                Sv..

                Written by Olepetter 25.04.2015 12:38
Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.