Veofjellet i kuling (18.04.2015)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Characteristic Backcountry skiing
Duration 4h 00min
Distance 17.4km
Vertical meters 857m
GPS
Ascents Veofjellet (1,509m) 18.04.2015

Veofjellet kalles også Fuglhø, og er sikkert lettest om sommeren fra nord, fra veien inn mot Glitterheim. Men de slake flankene passer ypperlig som skitur, og da er ikke Fv 51 i sør noe dårlig startpunkt. Det var da også min plan denne dagen, som startet med lettskyet vær.

Jeg fulgte først en vei opp mot Veolie, og her var det scooterkjørt og lettgått (med kortfeller). Været var visst i endring, for vinden økte nå på og skyer hadde lagt seg over Jotunheimen. Og jeg som trodde det skulle bli solbad i dag!

På 1000 m tok jeg av fra veien, og holdt en grei NV-lig linje, bare forstyrret av noen snøbare flekker her og der. Mye is og lite bløt/fersk snø, og noe skavlete her og der. Toppen så i alle fall ikke ut til å hylles inn i skyer med det første:

Tok en god pause på rundt 1200 m i ly bak en stor stein. Skiftet nå til helfeller, da terrenget ble noe brattere. Vinden rusket skikkelig i blant, men jeg trodde jeg skulle komme i le oppunder sørøstflanken av Veofjellet. Det merket jeg ikke mye til!

Noe bratt og isete opp sørøst-flanken, og jeg måtte være litt på vakt for de kraftigste vindkastene, da jeg ikke ønsket å komme på glid. Vel oppe på toppen var det riktig utrivelig, og en middelvind som garantert var liten kuling. Snøen var borte her oppe, så jeg tok av meg skiene, la dem i le av en stein, og la en stein oppå hver ski i tillegg. Så var det å holde balansen opp til varden, hvor jeg straks søkte le-siden, og fikk tatt et par bilder. Bare å komme seg ned igjen nå, ikke minst fordi jeg så mørke skyer legge seg over toppene nær ved. Ville likevel ta med meg et lite toppunkt like i sørvest, også fordi snøen fint lå på nordsiden der, og ga en lett nedkjøring denne veien.

Fra toppen og nordover; med innsjøen Tesse.
Fra toppen og nordover; med innsjøen Tesse.

Et sted underveis i kampen for å holde balansen i vinden, må trinsa på staven ha blitt nappet av mellom noen steiner. Jeg søkte litt rundt omkring, men kunne bare glemme det. Vinden var plagsom, så jeg ga opp, og kjørte ned. Fulgte mitt eget gps-track, så slapp jeg å «kjøre meg fast i store snøfrie flater.» I grunnen deilig å komme ned i skogen igjen. Var vel på tur rundt 4 timer i dag, men været ble ikke så fint som jeg hadde håpet på.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.