Nyttår i Huldreheimen (29.12.2014)

Written by mortodeg (Morten) GSM

Start point Espedalen fjellstue (730m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 67h 00min
Distance 39.0km
Vertical meters 700m
GPS
Ascents Storkvolvbuhøgda (1,252m) 29.12.2014 21:00
Visits of other PBEs Langsua nasjonalpark (990m) 29.12.2014 21:00
Storkvelvbu (1,200m) 29.12.2014 21:00

Nyttårstur til Huldreheimen med Stina, søsteren min og kjæresten hennes. Jeg og Stina kom opp en kveld før de to andre, og parkerte ved Espedalen fjellstue. I kaldt og stille vær og månelys gikk vi en times tid oppover, og tok første natt i telt. Dermed var jeg i mål med minst en uteovernatting hver måned. Det ble også årets siste, og uteliggerskjemaet på kjøleskapet endte på linje 67 :)

Det er noe feil med regnbyger på fjellet om vinteren...
Det er noe feil med regnbyger på fjellet om vinteren...

Neste morgen fortsatte vi innover mot Storkvelvbu, hvor vi skulle bo to netter. Vi gikk ganske rett på, i snøforhold som var litt slunkne. Busktuster stakk opp over alt, og alt som var av snø var løssnø. Vi så noen stikka løyper som ikke sto helt på kartet, og mente de ikke gikk vår vei, så vi fulgte dem ikke. Men så traff vi en løype som gikk litt i vår retning allikevel, og fulgte den et stykke. Det var lettere å gå der, så vi fulgte den en liten omvei, før vi etter hvert måtte ut og tråkke spor igjen. Vi kom ned til et lite skogbelte, og her var det tungt å bevege seg. Bratte kneiker både opp og ned, og mye løssnø. Men vi kom oss gjennom, og bare den siste oppoverbakken gjensto. Stina var temmelig utslitt når vi omsider var oppe og kunne se hyttene lyse mot oss, i det sola forsvant. Den ene hytta var full av en DNT-fellestur, så vi tok inn på den andre hvor det bare var to andre. To hodelykter dukket etter hvert opp utenfor, men det var ikke resten av vårt turfølge. Jeg håpet de hadde funnet vårt spor hvis de skulle gå gjennom skogen i mørket, og det hadde de. De kom fram de også, og dermed var det to fulle hytter.

Storkvelvbu
Storkvelvbu

Neste dag gikk alle videre, unntatt oss. Vi hadde tenkt oss en tur opp på Nørdre Langsua, men mye vind gjorde at det ikke var stemning for det lenger. Gikk en liten runde, og gravde sittegrop og spiste sjokolade. I tillegg til mye vind hadde temperaturen gått opp, og det var nå mange varmegrader. Vind og varme smeltet effektivt snø i et rasende tempo, og på ryggene var mange helt bare felter. Sprøtt.

Om kvelden dukket det opp flere folk, men alle tok inn i den andre hytta. Et turfølge kom gående med juletrelys på sekken, som senere ble hengt opp i vinduet. Staselig! Vi lagde pannekaker og jegergryte og koste oss med brettspill, før det ble midnatt. Det var altså nyttårsaften, og vi fyrte opp stjerneskudd mens vi så raketter langt borte i Gausdal.

Neste morgen var vinden borte og temperaturen igjen blå. Vi valgte å følge den vanlige vinterruta tilbake, for å slippe å base nede i skogen igjen - nå med et skarelag oppå alt. Måtte tråkke litt, men det gikk for det meste fint.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.