Topptur med noe sur ettersmak (25.12.2014)

Written by Roger (Roger Gundersen) GSM

Map
Ascents Fossfjellet (229m) 25.12.2014
Langemyrfjellet (333m) 25.12.2014
Øyersfjell (409m) 25.12.2014

Pf 100 topper i Drangedal på en frisk og kald dag.

Fra Langmyrfjellet
Fra Langmyrfjellet
Langmyrfjellet, høyeste punkt
Langmyrfjellet, høyeste punkt
Fra Øyersfjellet rett bortenfor 408-punktet.
Fra Øyersfjellet rett bortenfor 408-punktet.

Fin liten krings av topper ikke lange biten fra Drangedal sentrum. Startet fra Bjørkset og endte kort tid etter inn på blåmerket løype som kommer opp fra idrettsannlegget hvor vanlig utgangspunkt er. To registreringskasser på toppområdet ved utsikten ved trig.punktet. Selve toppunktet ligger et par hundre meter lenger inne. Det var noe is opp til Langmyrfjellet gjemt under løs snø, også innover toppen, så ble et øyeblikk betenkt for videre terreng ned og opp mot Øyersfjellet, men det gikk helt fint. Fra Langmyrfjellet tok jeg meg greit ned til dalen mot Øyersfjellet selv om jeg måtte snu i et lite dalsøkk/kløft jeg startet på som ende i et lite heng.

Noe klatring opp mot Øyersfjell, men bestigningen gikk allikevel raskere en det så ut til ved overblikket fra Langmyrfjellet. Tok samme trasé ned igjen mot dalen, for deretter å følge denne ned og ut mot Fjerdingsmyrdalen. I dalsøkket mellom toppene traff jeg på et gammelt tråkk som jeg fulgte for det meste. Mistet den noen ganger, men søkte den opp igjen. Dalen er noe kupert lenger nede, og deles opp med flere skjæringer, så veldig greit å benytte stien som tar enn raskt ned den minst anstrengte vei. Fossfjellet var ikke rare greiene, men heldigvis en kort tur opp og ned fra skogsbilveien i Fjerdingsmyrdalen.

Lengde: 7,7 km
Tid: 4 timer

Epilog

Bommert på Øyersfjell!

Surt, men sant. Ser faktisk nå at jeg har vært på feil toppunkt på Øyersfjell. Skrev ut et kart på nettet før turen, og klarte i farten å blingse ved å ringe rundt feil punkt. Selv om alle kilder jeg har sjekket i ettertid viser 408-punktet, som jeg har vært på, som 409,5 meter og Peakbook sitt toppunkt som 409,3 meter, blir dette dessverre ingen trøst. Jeg har sjekket kotene opp og ned i mente, og mitt punkt forblir dessverre 408 meter og Peakbook sitt punkt 409 meter. Så høyden som er oppgitt på de ulike kartkildene på nettet må være feil. Høyden på Øyersfjellet er oppgitt her på nettsiden til 410 meter. Dette stemmer ved avrunding om man legger måling fra Veheimtjenna til grunn. 408-punktet vil ved samme regning kunne avrundes til 409 meter.

Nå må jeg opp igjen. Den raskeste vei er å klatre 310 høydemeter for og ta igjen 1 meter - kunne vært mye verre. Dette er seriøse greier, man leker ikke topptur.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.