Daurmål - ikke "bare blåbær" (15.09.2014)

Written by Uncas GSM

Start point Årdalsstøylen (640m)
Endpoint Årdalsstøylen (640m)
Characteristic Hillwalk
Vertical meters 640m
Map
Ascents Daurmål (1,448m) 15.09.2014

3. dagen av vår felles tur til Nordvestlandet. Etter Skåla på lørdag 13. hadde vi hatt en rolig tur i går. Et forsøk på Glitregga hadde blitt stoppet av et skilt som vi tolket dithen at vi ikke var velkommen til å kjøre gjennom tunet til en lokal grunneier, og vi fant heller ikke noe sted å parkere. Det ble i stedet en flott biltur gjennom Norangsdalen,- i enda finere vær enn for 2 uker siden. I dag hadde vi tenkt oss Daurmål, og Trond, som jeg kjente fra flere tildels minnerike turer til 2000m+ topper, og som trass i å ha trått sine barnesko i området ikke hadde vært på Daurmål, hadde til vår glede lyst til å slå følge. Etter kjøring på østsiden av Breimsvatnet kjørte vi oppover til Årdalsstøylen på ca 600 moh hvor vi parkerte. Åpent landskap her, med store myrområder mot sørøst. Korteste linjen mot Daurmål, som vi så greit fra startpunktet, hadde medført tap av høydemetre, så vi holdt litt mere til venstre(nordøst) enn den rette linjen. Etterhvert bratt, tildels meget bratt oppover noen rygger med enorme mengder blåbær før vi på drøyt 1000 meter kom over i mere skrint mellomalpint terreng med lavere bratthetsgradient. Vi så stadig, med større og større luftighet ned mot Breimsvatnet i vest, i begynnelsen skjult av tåkeskyer, men etterhvert klarnet det opp .

Enkelt opp nordvestryggen til Daurmål
Enkelt opp nordvestryggen til Daurmål

Siste biten til toppen avsmalnende rygg med lett klyving, men ingen steder opplevelse av luftige partier. Været var hele tiden strålende med fin temperatur, i det hele tatt bortimot det beste man kan oppleve i midten av september.

Toppen
Toppen

Utsikten var fantastisk, særlig ned i Breimsvatnet, som tildels var dekket av små ullaktige skydotter som å igjen som siste rest av et tåkelag i oppløsning.

"Magisk" tåkeslår over Breimsvatnet
"Magisk" tåkeslår over Breimsvatnet

I sørvest dominerte Skjorta, med en luftig og tilsynelatende utfordrende nordrygg. Vestover så vi rett i mot østflanken av Botnafjellet, og det var herfra opplagt hvor jeg SKULLE ha gått opp da jeg tok en rimelig uortodoks rute til topps 2 uker tidligere..Helt i det fjerne i nordvest den høyprominente Gjegnen, hvor Trond hadde vært, og jeg meget gjerne VIL! På vei ned var det komplett umulig å la de aldeles utsøkte blåbærene stå i fred, og det ble ingen vektreduksjon på denne turen(heller)

Utsikt fra Daurmål mot Breimsvatn
Utsikt fra Daurmål mot Breimsvatn

Bildet over er illustrativt for Nordfjords spennende fjellverden med mange topper med høy primærfaktor, bildet er tatt fra Daurmål(Nr 22 pf i Norge), til venstre i bildet Botnafjellet(Nr 9 pf i Norge) og i det fjerne midt i bildet Gjegnen(Nr 5 pf i Norge)

User comments

 • -
  avatar

  Atkomst til Glitteregga

  Written by Uncas 16.06.2016 00:03

  Hei! Jeg mener vi forsøkte å kjøre gjennom et gårdstun i Randabygda, og et eller annet gjorde at vi oppfattet dette som privat vei og ikke korrekt vei til parkering ved idrettsanlegget. Året etter, da vi gjorde et vellykket forsøk, tror jeg jammen vi kjørte gjennom samme gårdstun, med den forandring at vi nå visste at dette var rett vei til parkering ved idrettanlegget i Randabygda. Det var nok en kombinasjon av usikkerhet om hvor vi skulle og tillært overforsiktighet i forhold til ferdsel på "annen manns grunn og vei" som var grunnen til at vi ikke fant fram første gangen. Men; vi fikk en flott tur til Glitteregga sist september :-)

 • -
  avatar

  Missing title

  Written by ligroenb 25.05.2016 22:43

  Hvor har dere forsøkt å parkere/kjøre gjennom når dere skulle på Glitteregga ?? Jeg skjønner ikke helt hvor det kan være...

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.