Dyrdalen rundt over Hausdalshorga og Austfjellet (26.04.2019)


Start point Hausdalen Parkering (306m)
Endpoint Hausdalen Parkering (302m)
Characteristic Hike
Duration 3h 25min
Distance 13.3km
Vertical meters 790m
GPS
Ascents Austefjellet (808m) 26.04.2019
Hausdalshorga (784m) 26.04.2019

Hausdalshorga er flott og markert å se fra alle kanter. Fra mange steder i Gullfjellsområdet, Livarden og fra lavlandet i Raulia eller Hausdalen. Likevel har jeg bare vært der 2 ganger siden jeg kom til Bergen for 23 år siden. En gang fram og tilbake fra Austfjellet og en gang opp i front fra bunnen av Hausdalen. Det siste var litt bratt og strabasiøst med mye einer og gjenngrodd sti. Er det denne som kalle "dreperen"?.

Jeg ville gå en annen rute og fant denne artikkelen Austefjellet og Hausdalshorga fra Bontveit linket til Hausdalshorga.
Fredag etter påske var det mildt, fremdeles sol og dårlig værmelding for helga. Da er det bare å komme seg ut. Det er sommertid og seint mørkt.

Parkering uten sinte skilt var lett å finne. Det er og noen gamle skilt som peker mot Dyrdal/Hausdalshorga og Livarden. Den første km på grusveg gjennom tung skog og gamle hytter og støler? Hele tida god sti. Vel oppe med utsikt innover Dyrdalen, må du bestemme deg om du vil gå runden med eller mot sola. Bakken i front av Hausdalshorgi kan nok godt gåes begge veier. (Er det for bratt liker jeg best å gå opp).

Jeg gikk bort til stølene og over elva. Tror det har vært en bedre bru her, men nå bare en 2x8 toms bjelk å gå på. Alternativt kan en vaske beina. God sti opp til toppen og videre til Austefjellet.. Så følges varderekka ned i skaret mot Slettegga. Her er det igjen flere muligheter:
  1. Sti rett ned i Dyrdalen
  2. Sti over "Nobbane"/"Vigrane"
  3. Følge varderekka over Slettegga ned til Rambjørvannet og sti/veg ned mot Bontveit.

Jeg var førnøyd og gikk korteste veg (1). Det ble liten omveg på slutten. Kunne ha spart litt på å kutte litt av mot venstre.

Utsikt inn i Dyrdalen
Utsikt inn i Dyrdalen
Støl med utsikt
Støl med utsikt
Provisorisk bru
Provisorisk bru
Dus utsikt fra Hausdalshoga
Dus utsikt fra Hausdalshoga
Utsikt mot "Sydpolen"
Utsikt mot "Sydpolen"
Utsikt mot Svenningen, enda et flott fjell
Utsikt mot Svenningen, enda et flott fjell
Utsikt tilbake mot Hausdalshorga, vakkert fjell
Utsikt tilbake mot Hausdalshorga, vakkert fjell

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.