Fjellstova (ruin)

Navn Fjellstova (ruin)
Søkenavn Fjellstova (ruin)
Type Kulturminne
Høyde 213 meter
Region Bergen
Foreldreregion Europa, Norge, Norge fastland, Vestland, Hordaland, Midthordland
Fadder admin (Administrator)
Siste endring 23.10.2020
Koordinater 32V 297775 6704279 (UTM)
Kart Vis objekt på kart
Fjellstova (ruin)

© Harald Barsnes

Innhold
Språk
Fadder ingen
Statistikk

Registrer et Fjellstova (ruin)-besøk

Totalt 19 medlemmer har registered 68 Fjellstova (ruin)-besøk.

Fjellstova (ruin) inngår i en liste.

Kart

Bilder

Innledning

Ruinene etter hytten ligger kloss i stien fra Munkebotn som fortsetter mot hytten Ravneberg, på flaten like over og etter tretrappene.

Fjellstova er omtalt på side 17-18 i Bergensernes Fjellverden II. I følge boken ble hytten visstnok bygget omkring 1920 og brant ned i 1963. De som skrev boken klarte ikke å finne ut hvem som bygde og eide hytten. Noen kilder nevnte at den var et slags spionrede for tyskere og nazister under 2VK. På side 18 nevnes det at en mann som ble kalt "Fjeld-Ludviken" eide og bodde i en hytte i dette området. Han jobbet i Bergen. I boken knyttes denne personen mot nabohytten Birkelid, men ut fra opplysningene under funnet av Kjell51 (Kjell Øijorden) virker det mest sannsynlig at han var eier av Fjellstova (ruin)

Kjell Øijorden 6.10.2021:
Hytten ble trolig bygget at Ludvig Forvald i 1930. Ref: avisen Dagen 06.07.1937 - se under. Ludvig Mikal Forvald (1897-1952) var født i Bergen og bosatt i Florvåg på Askøy da han døde. Han var med i NS på Askøy, noe som passer bra med kilder nevnt i BF II.

Tips og diverse

Artikkel i Dagen 06.07.1937

Meget blåbær i byfjellene.
Sier fjellets sønn
Ludvig Forvald.

Ute i Ravneberget ovenfor Langevannet, på Eidsvågfjellet bor Ludvig Forvald i en liten hytte. Han har bygget den selv og ved stadig forbedringer er den nu blitt ganske bra. Det siste han har anskaffet seg er linoleum på gulvet.

I 7 samfulle år, sommer som vinter, har nu Ludvigen bodd der ute i fjellet. Han trives vel med dette liv og vender med glede tilbake til fjellet efter hver bytur.

I dag er han oppom i redaksjonen og viste en av fjellets herligheter der ute: fullmodne blåbær. Han hadde med seg et spann på 4 liter og det var det tredje spannet han solgte. Han får 50 øre literen, så han tjener sig nogen kroner ekstra nu. Han er nettopp begynt, og utover sommeren og høsten kan han plukke meget bær der ute, først blåbær, senere tyttebær.

Ludvig sier at det blir meget blåbær i fjellet i år, og etter alle synemerker å dømme blir det også meget tyttebær. Knyttingene står fine.

Litteratur og kilder

Avisen Dagen (Bergen) 6. juli 1937

Flere bilder

Turrapporter

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: