Skogshorn - 1,728m

Name Skogshorn
Search name Skogshorn
Elevation 1,728 meter
Region Hemsedal
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Viken, Buskerud
Vertical separation 152 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Skogshødn
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 483428 6749633 (UTM)
Map Show object on map
Skogshorn

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser 500fjell - Get in touch with 500fjell for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Skogshorn.

Overall 211 members have registered 278 ascents of Skogshorn.

Skogshorn is contained on 6 lists.

Map

Weather for Skogshorn

26.11. 06:00 - 12:00
Klarvær-6°Stiv kuling, NW0mm
26.11. 12:00 - 18:00
Klarvær-6°Frisk bris, NW0mm
26.11. 18:00 - 00:00
Klarvær-6°Svak vind, N0mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Introduction

Skogshorn er et markant fjell i Hemsedal nær grensa mot Valdres. Toppen er et populært turmål, oppnåelig for de fleste både unge og eldre, spreke og mindre spreke. Stien er svært tydelig, og for det meste i god stand. Ved starten er det en stor parkeringsplass. Toppen er også et mye benyttet klatrefjell opp diverse ruter i sørstupet. De mest kjente rutene er "Overraskelsen", "Demonstranten" og "Skogshorndiederet". Dette er alle ruter med vanskelighetsgrad 5, med fra 6 til 10 taulengder. Se mer info i klatreføreren for Hemsedal. Utsikten er upåklagelig, man ser ut over en stor del av moder Norge med skogkledde daler, vidstrakte fjellvidder, snødekte fjell og tusenvis av blinkende fjellvann. Skogshorn med sitt sydstup er også svært synlig fra flere utsiktsposter på Østlandet der den reiser seg opp av landskapet.

Skogshorn sett fra Panoramavegen i syd.
Skogshorn sett fra Panoramavegen i syd.

På toppen står et kors, forholdsvis uvanlig for norske fjelltopper, med inskripsjonen "Gud signe konge og fedreland" samt monogrammene til Haakon 7. og Olav 5. Korset ble første gang satt opp i 1880 årene og fornyet i 1945 og 1980.

Getting there

Klar for tur til Skogshorn
Klar for tur til Skogshorn
Oppover i bakkene fra Panoramavegen mot Skogshorn
Oppover i bakkene fra Panoramavegen mot Skogshorn

Man parkerer bilen på en stor parkeringsplass der vegen krysser elva Hynda (her er det for øvrig en turistinformasjonstavle, og stedet er ikke lett å kjøre forbi) ovenfor Storevatnet. Kommer man fra Hemsedal har man allerede hatt den steile sydveggen til Skogshorn foran seg en stund. Fra Valdres kommer man på panoramaveien (bomvei, 50 kr. e.l.) fra Ulnes/Røn ved E16, med en flott kjøretur over fjellet før parkeringen (ta av mot Lykkja der panaoramaveien deler seg). Man kan også kjøre bomvei fra Fjellbu i Tisleidalen opp til Flyvatnet og så over til Lykkja som fra Ulnes/Røn.

Fra parkeringen går man først noen hundre meter på hyttevei og deretter på god sti langs elva Hynda. To forskjellige alternativer fører så videre: Hovedstien fortsetter langs vassdraget videre, mens alternativ rute går mer direkte mot øst til nordøstryggen.
Det kan være en fordel å følge bekken så lenge som mulig, bl.a. for tilgang til drikkevann, noe det er sparsomt med senere på turen. Stignigen er forholdsvis moderat opp til omlag 1200 moh hvor det blir markant brattere og etterhvert blir underlaget mer og mer dominert av stein, til dels løs småstein, noe som kan være litt tungt å gå i. Det hjelper imidlertid på at man hele tiden kommer nærmere toppen, samtidig (forhåpentligvis er sikten fri) som utsikten blir videre og videre. Etter å ha gått mer enn 400 bratte høydemetre flater det litt mer ut frem mot toppen, som bl.a. er prydet med et kors.
Til sammen har man tilbakelagt mer enn 800 høydemetre og trolig brukt 2-3 timer når man er på toppen. Stien følger samme vei ned som opp, men for de spreke er det flere muligheter:

To gode venner på toppen!
To gode venner på toppen!

Fra toppen kan man fortsette nord til nordvestover, over det noe høyere Skarvanfjell (1735 moh), på stein og evt. snø videre etterhvert forbi Grunntjødna og opp til Veslebotnskarvet (1778 moh), den høyeste toppen i dette området. Returen herfra legger man gjerne bratt ned nordflanken og på sti tilbake til parkeringen. Dette er en betydelig lenger variant enn kun opp og ned til Skogshorn. Mens Skogshorn kan forventes å ta 3,5-5 timers gåtid opp og ned, tar nok denne turen fort 8 timer.

Winter

Samme startpunkt som sommerruta. Det går preparert skiløype nordover langs med Hynda. Etter hvert forlater du denne og følger samme rute som sommertraséen til topps. Fra snaut 1500 moh er det et forholdsvis bratt parti. Det er meget vindutsatt og kan være hardt tidvis. Til gjengjeld er det liten rasfare her. Noen lar seg friste av bedre snøforhold i Skarvaånegjelet på returen, men vær obs på rasfare her. Ofte dårlig snøforhold (avblåst) gjør Skogshorn til en litt mindre egnet skitopp.

Tips and miscellaneous

Navnet

Skogshorn har trolig raget opp fra den skogen som i forhistorisk tid dekket vidda.

Pictures

Vid utsikt sørover fra Skogshorn
Vid utsikt sørover fra Skogshorn

Starting points

  • Panoramavegen ved Hynda

External links

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: