Skarvemellen - 1,267m

Name Skarvemellen
Search name Skarvemellen
Elevation 1,267 meter
Region Øystre Slidre
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Oppland, Valdres
Vertical separation 215 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 513392 6772546 (UTM)
Map Show object on map
Skarvemellen

© Aleksander Holten

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Skarvemellen.

Overall 90 members have registered 234 ascents of Skarvemellen.

Skarvemellen is contained on 6 lists.

Map


Toppen. Foto: Heidi Pedersen.
Toppen. Foto: Heidi Pedersen.

Værmelding for Skarvemellen:

23.05. 13:00 - 18:00
RegnLett bris, S1mm
23.05. 18:00 - 00:00
SkyetLett bris, SSE0mm
24.05. 06:00 - 12:00
RegnFlau vind, ENE2mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Introduction

Ved toppen. Foto: Roger Ravlo Losvik.
Ved toppen. Foto: Roger Ravlo Losvik.

Skarvemellen er en i øyefallende og morsom fjellrygg sør i Øystre Slidre. Den overskygges nok litt av storebror i nord, Rundemellen, men er likefullt et flott turmål. Spesielt spennende er selve toppunktet og den forholdsvis smale eggen vest for toppen med bratte stup mot nord. Turen er lettgått på tydelig sti og passer i grunnen for alle.
Turen er snaut 5 km tur-retur med omlag 350 høydemeter. Regn 1,5-2 timer eks. pauser. Det er forholdsvis greit å finne veien til tross for sparsommelig med merking. Turen er dessuten godt egnet for barnefamilier.
I 2016 er toppen dessuten en del av DNT Valdres sin Kremtoppkarusell.

Getting there

Drøyt 6 km fra automatbommen ovenfor Melbybråyten kommer man til en mar­kert venstresving oppe på en bakketopp. Her er det god parkeringsplass på høyre side like før en ferist.
Tvers over veien for parkeringen går tydelig sti rett opp i skogen. Man kommer så innpå, og følger en hyttevei et kort stykke, før et gammelt skilt viser vei til venstre inn på en sti. Denne fører rundt et hyttetun og videre oppover skogen mot fjellet. Den er tydelig og grei å følge til tross for manglende merking. Litt før man kommer opp på fjellet, er det et fint utsiktspunkt hvor man bl.a. ser Mellsenn og Skardåsen fint.
Stien dreier etter hvert mot høyre, og skogen forlates til fordel for snaufjellet. På ca. 1240 moh går stien et stykke nordover langsmed en bratt skråning til den når et stikryss hvor man tar til venstre (pass på å gå riktig her på tilbake­veien).
Herfra er det en bratt kneik før det flater mer ut mot toppen med den store varden. Litt lett kly­ving de siste 5–10 meter opp til toppen.

Alternativer

Kjører man litt lenger, til krysset der stølsveien inn til Turrsjøen tar var fra hovedveien, er det også god parkeringsplass på høyre side. Tvers over veien går umerket sti inn i skogen. Etter en den første oppstigningen gjennom skogen føl­ges øst-nordøstryggen innover mot Skarvemellen. Stien går stedvis i to løp. På omlag 1240 moh kommer man innpå ruta omtalt tidligere.

Rundtur fra Turrsjøen

Fra utgangspunktet for tur til Rundemellen føl­ger man hovedstien opp til det første Melle­tjednet til stidele hvor litt utydelig sti tar av til venstre. Dette er en gammel sti over fjellet til bygda. Stien/tråkket følges et stykke til man er vest-nord­vest for Skarvemellen. Her, før det be­gyn­ner å gå nedover mot skogen, forlater man tråkket og dreier til venstre i retning vest­ryggen mot Skarvemellen hvor det er lettgått, fint og litt luftig opp ryggen til toppen.
Returen kan legges ned stien på øst-nord­østryggen til veien og så ca. 1,7 km på vei tilbake til parkeringen.

Fra vest ser Skarvemellen ganske imponerende ut. Her på vei opp mot vestryggen med det flotte nordstupet i front. Foto: Roger Ravlo Losvik.
Fra vest ser Skarvemellen ganske imponerende ut. Her på vei opp mot vestryggen med det flotte nordstupet i front. Foto: Roger Ravlo Losvik.

Winter

Det er vinterbrøytet vei innover til de to omtalte parkeringsplassene øst for toppen. Det beste utgangspunktet er å parkere på stor parkering der den vinterstengte veien mot Turrsjøen tar av. Herfra er det rimelig greit opp gjennom bjørkeskogen til snaufjellet. Snøforholdene er ofte harde og avblåste opp mot Skarvemellen, men man kan være heldige.

Skarvemellen i vinterdrakt.
Skarvemellen i vinterdrakt.

Pictures

Literature and references

På Tur i Valdres av Morten og Julia Helgesen, utgitt 2011 på Glittertind Forlag.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: