Bukkehøe - 2,314m

Name Bukkehøe
Search name Bukkehøe
Elevation 2,314 meter
Region Lom, Between Visdalen and Leirdalen
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Oppland
Vertical separation 346 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 461062 6830320 (UTM)
Map Show object on map
Bukkehøe

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Bukkehøe.

Overall 175 members have registered 206 ascents of Bukkehøe.

Bukkehøe is contained on 25 lists.

Map


Weather for Bukkehøe

15.02. 18:00 - 00:00
Delvis skyet-7°Liten kuling, SW0mm
16.02. 06:00 - 12:00
Snø-8°Stiv kuling, SW4mm
16.02. 12:00 - 18:00
Snøbyger-6°Liten kuling, W1mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Pictures

Introduction

Bukkehøe er et dominerende skråplatå med et imponerende stup på øst­siden. Den loddrette veggen er på mange måter selve kjennetegnet på toppen, og gjør den lett å plukke ut fra andre utsikstpunkt i sør og øst. Den høye og forholdsvis frie beliggenheten gjør dette til en flott utsiktstopp. Spesielt mot Skardstinden, Galdhøpigg­massivet, Tverråtindene, Bukkeholstindane og Tverrbottin­da­ne er utsikten utsøkt. Til tross for høyden er Bukke­høe en forholdsvis lite kjent og besøkt topp, men likefullt en tur det definitivt lønner seg å ta en fin dag.

Getting there

Fra Leirdalen

Geitsætre i Leirdalen er det vanligste utgangspunktet. Like etter broen over Ytre Illåe, rett sør for setra, er det parkeringsmuligheter, og en sti fører oppover på høyre side av Ytre Illåe. Stien runder opp på nordryggen til Sauhøe og fortsetter sørøstover mot Søre Illåbrean. Ikke så langt unna 1300 meterskoten er det et smalt sted hvor det er mulig å hoppe over Søre Illåe. For øvrig er det få steder å komme seg lettvint over elva. Ved liten eller mode­rat vannføring er det likevel lett å la seg friste (NB potensielt farlig!), men ofte med våte støvler som resultat, med mindre man velger å vade. Ved stor vannføring blir det fort til at man må helt opp mot brefronten på Søre Illåbrean for å komme over elva.
Den videre veien er avhengig av hvor man kom over elva, men en veldig grei rute til topps er å følge ryggen til høyre for den sørligste av breene inn­under Bukkehøe. ­Etter en del hundre, nokså bratte høyde­me­ter blir det slakere. Vekselvis på stein og snø (tidlig på sommeren) følges den drøye steinflya helt opp til toppen.

Andre alternativer

Både Tunga (ryggen som deler de to små breene nordvest for toppen) og ryggen via Svarttinden er greie alternativer. Opp til Svarttinden er det en del klyving på fjell tettbevokst med navlelav. Mange velger å legge enten oppstigningen eller returen via Svarttinden, slik at de kan få med seg nordlige Bukkehøene også. Fra Nørdre Bukkehøe er det en kort litt smal rygg med noe luftig og småeksponert lett klyving øverst. Det siste stykket opp mot toppen strekker en snøfonn seg helt ut til stupkanten. Den kan være glatt og isete på sensommeren, så vær forsiktig!

Dersom man kommer sør fra Bukkeholstindane er det forholdsvis greit å ta seg opp sørryggen. Først bratt klyving via en liten fortopp og slakt ned til Vakkerbandet. Den første kneika videre mot Bukkehøe må karakteri­se­res som klatring om man følger den lyse bergarten direkte opp eggen. Langt enk­lere er det å trekke litt til venstre og så klyve opp det bratte partiet på venstre side av eggen. Det er et ganske tydelig tråkk (litt løst), så ruta gir seg nesten selv.

Winter

Bukkehøe er muligens en litt undervurdert vintertopp. Spesielt vårskiturer fra Leirdalen er flott med 1300 mer eller mindre sammenhengende høydemeter.

  1. Når Leirvassbu åpner for vintersesongen og ut­over våren, kan man normalt kjøre inn litt forbi Geitsætre. Derfra er Bukkehøe mål for flotte skiturer via ulike ruter i flanken vest og nordvest for toppen. Spesielt via breen like nordvest for toppen får man fin kjøring. Dersom man ønsker å gå opp lenger nord for å ta med seg de nordlige Bukkehøene, bør man ha med stegjern og isøks for ryggen like sør for Nørdre Bukkehøe. Den er litt småutsatt i øvre del.
  2. Et spennende og mer krevende alternativ fra Leirdalen er å runde inn i Søre Illådalen og krysse elvefaret til Søre Illåe før man skrår ut mot Nørdre Illådalen og skrår inn i den. Videre opp mot og deretter på Nørdre Illåbrean. Her runder man Svarttinden og Nørdre Bukkehøe og peiler seg inn på en bratt renne/snøflanke som munner ut på sadelen like sør for Nørdre Bukkehøe. Flanken er temmelig bratt i øvre del. Stegjern og isøks bør være med, og rasfaren må vurderes. Både her og dersom man krysser elvefaret til Søre Illåe tidlig. (Det blir bedre om man runder dette litt lenger oppe i dalen).
  3. En annen vintervariant til Bukkehøe er fra Tverrå­brean og opp på ryggen ca. 500 meter sør for toppen via en snørampe. Det kan være litt proble­matisk å ta seg det siste stykket opp på ryg­gen i snøfattige vintre. Denne varianten fungerer like greit med Leirvassbu eller Spiterstulen som utgangspunkt.
  4. Dersom man kommer sørfra over de andre Bukkeholstindene, eller opp Tverråbrean fra Spiterstulen, når man Vakkerbandet. Derfra må man klyve bratt opp, en passasje som krever forsiktighet vinterstid, men som er fullt mulig ved gode forhold.

Tips

Bukkeholstindtraversen er en flott langtur som gir uvanlig mange kryss i lista for 2000m-toppsamlere. Er man ikke det, er det fortsatt en flott langtur. Den lengste varianten begynner helt ute ved Søre Bukkeholstinden og fortsetter over alle Bukkeholstindane, opp til Bukkehøe og ut via Svarttinden. Går man hele denne turen får man med seg 13 små og noen få større topper. Tar man en avstikker ut til Nørdre Bukkeholstinden med sekundærtopper, kan man få med seg hele 18(!!) kryss i lista.

Som allerede nevnt er det en lang tur. Aller best er det om man har mulighet for å ordne seg med to biler. Kan man ikke det, hjelper det mye å ha med seg en sjåførsykkel. Plasser bil eller sykkel enten ved Geitsætre eller ved Leirvassbu, og så er det bare å legge i vei på en lang flott ryggtravers i hjertet av Jotunheimen.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: