Storen ad Heftyes renne

Name Storen ad Heftyes renne
Search name Storen ad Heftyes renne
Type Mountain / Alpine trip
Elevation 1,770 meter
Region Luster
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Vestland, Sogn og Fjordane, Sogn
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Route type Regular route
Marking No marking
Pitches 2
Duration 3-5 t opp
First ascent Johannes T. Heftye m.fl 14.aug 1880
Coordinates 32V 439210 6814091 (UTM)
Map Show object on map
Content
Language
Adviser none
Statistics

Register visit of Storen ad Heftyes renne.

Overall 8 members have registered 10 visits of Storen ad Heftyes renne.

Beskrivelse

Det er delvis merket sti fra Turtagrø Hotell hotell og opp til den ubetjente hytta Skagastølsbu, kalt "Hytta på Bandet."

Oversiktsbilde fra vest.
Oversiktsbilde fra vest.

Små varder viser vei videre oppover i sørflanken på Storen, og selv om det er flere valgmuligheter, vil man normalt etter hvert naturlig bli ledet inn mot svaene. Her bør hjelmene tas på! Dette er en svasone som dekker sørflanken i hele sin bredde. Klyvingen her blir fort av en slik karakter at det kommer overraskende på folk, og kan oppleves som svært ubehagelige på vått føre. Å sikre med tau kan da fort bli nødvendig. Det anbefales å holde temmelig langt til venstre, selv om et naturlig drag oppover kan virke mer fristende i første omgang. Slynger etter rappeller kan hjelpe ukjente til å skjønne at de er på rett vei.

Etter svaene blir det lettere, men også mer løst. Her bør man virkelig ta hensyn til folk som befinner seg nedenunder med tanke på steinsprang! Ruta går nå oppover på skrå mot høyre (øst) mot et markert liten skulder kalt Hjørnet. Den siste biten opp til Hjørnet er lett klyveklatring som er lite eksponert for høyden.

Derfor opplever mange et lite sjokk, når man fra Hjørnet skal bevege seg videre og ut i østveggen. Det er mange hundre meter ned til Slingsbybreen og Midtmaradalen, men hyllegalleriene er ikke så smale og utsatte som man får inntrykk av. Likevel er det normalt å sikre fra Hjørnet og opp til toppen. Derfor kan det også lett oppstå kø her på finværsdager i høysesongen. (Andrews renne kan jo da vurderes.) Hyllegalleriene fører svakt ned og noen meter bortover, på innsiden av en stor steinblokk og så enkel 2’er klatring et stykke oppover til første standplass. Videre er det 3’er klatring opp til standplass rett under Heftyes renne. Stor slitasje fra støveltrafikk får fjellet til å virke glatt.

Ut til høyre går den markerte Tandbergs renne (ca. 40 meter, grad 3+),og ut til venstre er det berømte Vigdals sva (grad 3+). Hylla nedenfor Heftyes renne er godt skjermet og ikke spesielt eksponert. De som har fått høydefornemmelser kan puste ut her. Fra hylla er det et stykke (ca. 2 meter) opp til selve renna, som er både trang, mørk, og ofte både kald og våt. Folk som har litt klatreerfaring kommer som regel greit opp, for andre kan det virke litt tyngre. En gammel bolt i en sprekk kan være til hjelp, eller man kan bruke turkameratens skulder. Opptaket til renna er gradert til 4.

Når man kommer ut av renna på oversiden, er det med en gang mye enklere. Dersom det er tørt, går mange uten sikring herfra og til toppen. Det er først et stykke klyveklatring (grad 2) opp til en liten fortopp og så ned i et lite skar, og så gjenstår kun et kort stykke med klyveklatring på sva opp til toppen, et parti som raskt blir verre dersom det er glatt og vått.

Fra Turtagrø tar turen normalt 10–14 timer opp og ned, og fra «Hytta på Bandet» 5–8 timer opp/ned. Kø eller ekstra mye sikring medfører raskt KRAFTIG økning i tidsbruken! På godværsdager i høysesongen er det ikke uvanlig å starte før kl 6 om morgenen fra Turtagrø, om en vil øke sannsynligheten for å slippe kø.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: