Świnica - 2,301m

Name Świnica
Search name Świnica
Elevation 2,301 meter
Region Lesser Poland, Prešov Region, Eastern Tatras
Parent regions Europe, Poland, Slovakia, Carpathians, Western Carpathians, Inner Western Carpathians, Tatras
Vertical separation 351 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Svinica
First ascent 1867 by Maciej Sieczka
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 34U 427857 5452320 (UTM)
Map Show object on map
Świnica
Content
Language
Adviser Olepetter - Get in touch with Olepetter for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Świnica.

Overall 12 members have registered 15 ascents of Świnica.

Świnica is contained on 4 lists.

Map

Weather for Swinica

This service is temporarily unavailable.

Pictures

Introduction

Swinica er et iøynefallende fjell, særlig om en kommer vestfra, da det er den første skikkelige alpine toppen i det sentrale "High Tatras". Toppen er tredelt, men kun to små skar skiller høyeste punktet (2301) fra Świnicka Szczerbina Niżnia (2278) og Świnicka Kopa (2291m).

Tett på Swinica, sett fra rødmerka sti i vest en oktoberdag.
Tett på Swinica, sett fra rødmerka sti i vest en oktoberdag.

Nær beliggenhet til taubane og tilrettelagt med sti og kjetting fra vest, gjør toppen meget populær og ganske enkel å bestige sommerstid. De samme momenter utgjør også en fare, da mange turister ikke vet riktig hva de gir seg i kast med. Været skifter fort i høyden, og snø og is kan fort gjøre dette alpine fjellet til en dødsfelle for uerfarne. Mange redningsaksjoner i Tatra skal visstnok skje i nettopp dette området, og fra den såkalte Orla Perc (Ørnestien), som fortsetter øst for Swinica. Flere dødsfall har det også vært på Swinica i de seineste årene.

Getting there

Den opplagte veien til topps er den vest-øst-gående rødmerka og tilrettelagte stien som på en måte traverserer toppen. Denne kan nåes via stisystemer fra nord, og ikke minst via taubanen opp til Kasprowy Wierch, som gir en starthøyde på nesten 2000 meter, og følgelig er svært populær.

Fra vest er det bratt opp etter skaret Swinica Przelecz (2051m), men stien svinger ut i sørflanken noe før toppen. Den går faktisk noen meter ned også - flere steder sikret med kjetting, før det igjen går bratt opp til topps, fra sørøst.
Fra øst er skaret Zawrat utgangspunkt. Dette skaret kan nåes via blå sti fra nord eller sør. Fra Zawrat noe ned og vestover, og opp en ganske lang og bratt renne sikret med kjetting. Flere lett utsatte kjettingpassasjer traverserer sørflanken innunder brattveggen og bringer en til slutt opp til toppen. Steinsprang er en reel fare i sørflanken her, og slik sett er det kanskje en fordel at det ikke er lov å gå/klatre bortover østegga fra det høyeste punktet (2301m).

På toppen av Swinica. Ser bortover østegga, med Kozi Wierch et stykke bak.
På toppen av Swinica. Ser bortover østegga, med Kozi Wierch et stykke bak.

Winter

Tips and miscellaneous

Fra Zawrat øst for toppen, er det Polens tøffeste tilrettelagte sti Orla Perc ("Ørnestien") starter. Den er ikke merket eller skiltet, men sikret med kjetting på de mest utsatte partiene. Det er viktig å vite at denne stien bare er lov å gå fra Zawrat og ØSTOVER, og ikke motsatt vei. Dette er for å hindre kødannelser og potensielt farlige situasjoner. Man bør helt klart ha erfaring med klyving i bratt terreng før man gir seg i kast med denne. Selv om man kan holde seg i kjettingen er det flere steder som ellers ville krevd tausikring (klatring UIAA grad 2-4), så et eventuelt fall/(glipptak i kjettingen) vil være fatalt. Sommerstid og i godt vær kan det være mye folk i ruta, og hjelm bør også vurderes brukt.

Swinica sett fra øst, fra Orla Perc, på toppen av Maly Kozi Wierch. Høyeste toppen (2301m) litt til venstre for sentrum i bildet, i bakgrunnen. Helt i forkant er Zawratowa Turnia 2247m.
Swinica sett fra øst, fra Orla Perc, på toppen av Maly Kozi Wierch. Høyeste toppen (2301m) litt til venstre for sentrum i bildet, i bakgrunnen. Helt i forkant er Zawratowa Turnia 2247m.

En uoffisiell sti, men like fullt i god stand, går langs fjellet på slovakisk side (sør og vest), fra skaret Liliowe (1952m) i vest til skaret Zavory (1879m) sør for Walentkowy Wierch (2156m).

Fjellet har, utenom sesongen, vært brukt som treningsområde for de lokale redningsmannskapene, men også av berømte polske Himalaya-klatrere som Wanda Rutkiewicz og Jerzy Kukuczka.

Pictures

Starting points

External links

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: