Smørlifjellet - 1160moh

Navn Smørlifjellet
Søkenavn Smørlifjellet
Høyde 1160 meter
Region Nord-Aurdal
Foreldreregion Europa, Norge, Norge fastland, Innlandet, Oppland, Valdres
Primærfaktor 135 meter
Fadder admin (Administrator)
Siste endring 09.03.2016
Alternativt navn Smørlitoppen
Førstebestigning
Vanskelighetsgrad Vanskelighetsgrad 
Koordinater 32V 523312 6763587 (UTM)
Kart Vis objekt på kart
Smørlifjellet
Innhold
Språk
Fadder mortenh - Ta kontakt med mortenh for spørsmål i forbindelse med artikkelen.
Statistikk

Registrer en bestigning av Smørlifjellet.

Totalt 91 medlemmer har registrert 188 bestigninger av Smørlifjellet.

Smørlifjellet inngår i 9 lister.

Kart

Klikk på kartet for en dynamisk versjon som åpnes i eget stort vindu.

Bilder

På toppen en forsommerdag.
På toppen en forsommerdag.

Fra Jutulstølane mot Smørlifjellet.
Fra Jutulstølane mot Smørlifjellet.

Værmelding for Smørlifjellet:

Denne tjenesten er i øyeblikket ikke tilgjengelig.

Innledning

Smørlifjellet er en fin småtopptur med mange ulike varianter til topps. Den egner seg godt som barne- og familietur.
Fra toppen har man en vid utsikt fra Jotunheimens snødekte tinder til nære knauser som f.eks. Binn­hovdknatten. På toppen er det en forseg­gjort varde, og ved foten av denne er det lagt heller til å sitte på. Det er også montert en detaljert sikteskive hvor man kan få hjelpe til å navngi mange av toppene man ser i nær og fjern.
Dersom man velger å kjøre så langt som mulig, er turen temmelig kort, ca. 1-1,5 timer og omlag 4 km tur-retur. Det finnes også en rekke lengre varianter.

Mot Smørlifjellet fra sørøst en høstkveld.
Mot Smørlifjellet fra sørøst en høstkveld.

Atkomst

Med bil fra Leira opp Månobygda og på bomvei opp til Pilset og videre i retning Smørlie. Man kommer etter hvert til en krapp venstre­sving hvor veien krysser en bekk. Før og etter denne er det begrensede parkeringsmuligheter ved veien. Vel 100 meter etter svingen tar hytte­vei av til høyre. Følg denne til enden hvor den går over i sti. Stien er svært tydelig og lettgått. Følg hovedstien hele veien til topps, først litt flatt, over en bekk med liten vannføring og så jevnt oppover mot toppen. Ettersom man vinner høyde er det bare å snu seg med jevne mellomrom og nyte den stadig flottere utsikten. Tidsbruk 1-1,5 timer tur-retur. Distanse: ca. 4 km tur-retur. Stigning: Ca. 200 høydemeter.

Andre alternativer

  • A) Et par km fra Nythun Høyfjellstue i retning Fagernes kan man kjøre bomvei opp til Ny­stølen. Her er det begrensede parkeringsmuligheter. Veien videre er i dårlig forfatning og egner seg ikke å kjøre på. Veien følges videre til fots over utløpet av Smørlitjednet (veien videre er i dårlig forfatning og etter hvert fysisk stengt med bom). Gå opp den nevnte hytteveien og opp hovedstien som beskrevet opp til Smørlistølene. I enden av veien tar stien til. Videre til topps som beskrevet ovenfor.
  • B) Fra Nythunkan man gå sti (rødmerket) hele ­veien, en litt lengre tur hovedsaklig i skogsterreng på ca. 12 km tur-retur. (Se kartet nedenfor for ruteinntegning)
  • C) Fra Binnhovdknatten, litt nordvest for selve toppen, går det en delvis merket sti over til Smørli­fjellet (Det er vel 4 km fra Smørlifjellet til Binnhovd­knatten). Et par steder, spesielt ved Store Myran, er det et sted hvor det er lett å gå feil, spesielt om man kommer fra Smørlifjellet. Her skal man dreie 90 grader og krysse bekken.
  • D) Fra Pilset kan man også gå en veldig fin rute opp til Fjeslifjellet fra vest og så følge stien østover over høyde 1099 og videre på litt utydelig sti ned mot Store Myran, hvor man kommer innpå stien mellom Smørlifjellet og Binnhovdknatten. Denne varianten kan fint kombineres med retur ned til Smørlie og så på grusvei tilbake til Pilset slik at man får en fin rundtur.
Fra Binnhovdknatten mot Smørlifjellet
Fra Binnhovdknatten mot Smørlifjellet

Vinter

Fine skiløyper med toppen i bakgrunnen.
Fine skiløyper med toppen i bakgrunnen.

Smørlifjellet er fint til fots, men i manges øyne vel så attraktivt vinterstid. Toppen ligger i kort avstand fra skiløypa fra Nythun Høyfjellstue og Ferieleiligheter. Terrenget er ikke mer krevende og avstanden ikke lenger enn at det går fint for de fleste å ta en avstikker på smale fjellski. Selve topplatået er ofte avblåst og snøfattig.

For litt inspirasjon til hvor fint området kan være vinterstid på sitt beste, ta en titt på denne bilderapporten fra en drømmetur vinterstid:
Drømmetur i februar

Utsikt fra Smørlifjellet mot Binnhovdknatten.
Utsikt fra Smørlifjellet mot Binnhovdknatten.

Kart

Klikk på kartet for å åpne en dynamisk versjon i eget vindu. Når du gjør det, får du også mulighet for å laste ned gps-spor.

Bilder

Smørlitoppen er en familievennlig tur.
Smørlitoppen er en familievennlig tur.
Varden på toppen er stor og staselig.
Varden på toppen er stor og staselig.
Sikteskiva på toppen av Smørlifjell.
Sikteskiva på toppen av Smørlifjell.

Litteratur og kilder

Denne artikkelen er delvis basert på boka "På Tur i Valdres" av Morten og Julia Helgesen, utgitt 2011 på Glittertind Forlag.

Flere bilder

Turrapporter

Kommentarer

Tittel:
Tilgjengelige tegn: 1000
Kommentartekst: