Spåtind - 1,414m

Name Spåtind
Search name Spåtind
Elevation 1,414 meter
Region Nordre Land, Etnedal
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Innlandet, Oppland, Valdres
Vertical separation 475 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 19.10.2016
Alternative name Synnfjell
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 542602 6771620 (UTM)
Map Show object on map
Spåtind

© Sondre Kvambekk

Content
Language
Adviser Olepetter - Get in touch with Olepetter for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Spåtind.

Overall 285 members have registered 677 ascents of Spåtind.

Spåtind is contained on 25 lists.

Map

Klikk på kartet for å få opp en dynamisk versjon.

Weather for Spåtind

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Spåtind er en meget populær utsiktstopp, beliggende på grensa mellom Etnedal og Nordre Land. Den er høyeste punkt i disse to kommunene, og godt hevet over områdene like ved, tilbyr toppen en av de videste utsiktene i Valdres! Forsvaret har en sambandsstasjon på toppen, og i godvær kan denne kanskje dempe litt på følelsen av å være ute i villmarka? Vinterstid skal en være obs på isnedfall fra masta.
Videopanorama fra toppen av Spåtind en vakker høstdag:

En sikteskive på toppen hjelper deg med å identifisere fjelltopper fjernt og nært i klart vær, og du kan forvente å se Gaustatoppen, Hallingskarvet, Reineskarvet, Hemsedalsfjellene og Skogshorn, mye av Valdres og Jotunheimen, Skjåkfjellene, Dovrefjell, Rondane, Stor-Sølnkletten og Ringebufjellet, for å nevne noen!
Turen til toppen oppleves ofte lenger enn man kan få inntrykk av ved start, men stiene er gode og lette å gå; særlig fra Lenningen i vest og Fjellsætra i sørvest. Det finnes for øvrig en rekke ruter til Spåtind.

Spåtind sett fra den lavere øst-toppen.
Spåtind sett fra den lavere øst-toppen.

Getting there

Kart som viser ruta fra Feplassen.

Fra Feplassen i vest (kjappest): Gps-spor: Spåtind fra Feplassen
Et stykke før Lenningen i en venstresving, er det en parkeringslomme og et lite treskilt med "Spåtind 6.2 km 1414 m". Herfra går det en grei rødmerket tydelig sti omtrent direkte mot toppen. Ganske snart møter en et skilt om 200 meters avstikker til en sikteskive, som kan være et fint lite turmål om en ikke ønsker å gå til topps. Deretter bærer det over en knaus på 1197 m med god utsikt. Høyde 1260 kuttes av i sør, og ørlite nedover, før en runder en liten rygg. Deretter ganske bratt opp vestflanken på høyde 1374 m. På forsommeren kan det ligge en snøfonn her, som kan være litt kinkig. Deretter i flatere terreng til toppen.

Mot Spåtind fra vest, på høyde 1197 m.
Mot Spåtind fra vest, på høyde 1197 m.
Kart som viser ruta fra Lenningen. Klikk på kartet for å zoome nærmere inn på dynamisk kart.

Fra Lenningen i nordvest: Gps-spor: Spåtind - sti fra Lenningen i nordvest
Rundt en kilometer før Lenningen er det romslig parkering på høyre side av veien. Her er det også skiltet stistart mot Spåtind.
Etter om lag en kilometer, ved Søre Lenningen, går stien et stykke på seterveien, før den tar av til høyre inn i skogen. Stien snor seg så lettgått innover fjellet opp til rundt 1260 moh. Her passerer man en sadel, og kommer ned i en nordøstvendt dal, hvor det er skiltet (utydelig tråkk) rute mot Lundsetra. Stien mot Spåtind fører så opp en seig, men nokså bratt motbakke hvor 100 høydemeter gjøres unna i en jafs. På toppen av denne møter man stien fra Feplassen (skiltet) og like etterpå den fra Fjellsetra (uskiltet) før man dreier mot venstre opp sørvestryggen til topps.
Dette er den lengste av rutene, nesten 7,5 km hver vei. Stien er bare delvis rødmerket, men svært tydelig sti veier opp for manglende merking.
Alternativ start fra Fjellheimen: Gps-spor: Spåtind - alt sti fra Fjellheimen i NV
Like ved Fjellheimen er det romslig parkering på høyre side av veien. Hytteveien følges et kort stykke til enden, hvor tydelig sti fortsetter østover. Etter ca. 2 km fra parkeringen kommer man innpå stien fra Lenningen.

Sti fra Fjellsætra i sørvest: Gps-spor: Spåtind - sti fra Fjellsætra i sørvest

Kart som viser ruta fra Fjellsætra. Klikk på kartet for å zoome nærmere inn på dynamisk kart.
Skiltet stidele.
Skiltet stidele.
Stygge hjulspor laget av idioter i tjeneste fra Fjellsetra.
Stygge hjulspor laget av idioter i tjeneste fra Fjellsetra.

Dette er en av de korteste rutene til toppen (6 km en vei), men også den med flest høydemeter (540). Delvis blåmerket.
Kjør fra Etnedal forbi Bakkebygda og inn til Gamlestølen. Videre på bomvei (30 kr i 2010) til Fjellsætra. Det er p-muligheter på en setervoll på venstre side av veien.
Ruta starter på kjerrevei opp en bratt bakke. På toppen av bakken er det stidele mot bl.a. Feplassen. Hold hovedstien mot høyre. Etter hvert kommer man opp på snaufjellet. Man passerer et nytt skiltet stikryss, hvor det er skilt til bl.a. Brennvadet (stier mot bl.a. Gamlestølen og Jomfruslettfjellet). Like for toppen kommer stien fra Lenningen og Feplassen inn fra venstre og litt senere Huguliastien fra høyre.

Toppen
Toppen

Umerka sti fra Gamalsætra i sør: Gps-spor: Spåtind - fra sør (Gammalsætra)

Kart som viser ruta fra Gamalsætra. Klikk på kartet for å zoome nærmere inn på dynamisk kart.

Dette er den korteste ruta i luftlinja til Spåtind, men starter lavest. Grei (og ganske tørr) sti hele veien.
Atkomst ved bomveien Hugulia - Bakkobygda (30 kr per 2016 manuell bom). Parker på liten luke i nærheten av bommen som stenger veien opp til Gammalsætre. Gå opp til Gammalsætra og gjennom en grind. Herfra på tydelig sti bratt opp gjennom skogen. Over tregrensa legger terrenget seg. Stien er lettgått opp til toppen. Det finnes parallelle stier og kryssende stier underveis...

Delvis merka sti fra Hugulia i sørøst - via Golden Gate: Gps-spor: Spåtind - fra sørøst (via Golden Gate)

Kart som viser ruta fra Hugulia. Klikk på kartet for å zoome nærmere inn på dynamisk kart.

Atkomst ved bomveien Hugulia - Bakkobygda (30 kr per 2016 manuell bom).
Noen få p-plasser ved opp i hyttefeltet.
Først 100 meter mot øst og inn på merka sti et kort stykke, før en tar av på umerka sti mot nordvest noe etter Einars utsikt. Tidvis høyt kratt på begge sider av stien, over den vesle trebrua Golden gate - ved Spåtind, og nordover opp til Høgkampvatnet. Snart kommer en inn på t-merka sti nordvestover igjen, og opp til toppen.

Einars utsikt.
Einars utsikt.

Winter

Vinterstid blir det kjørt opp langrennsspor til toppen, hyppigst fra Hugulia i sør, men fra vinterferien og utover kan man også regne med gode spor fra Lenningen og Fjellsætra. Det skal imidlertid ikke så mye vind til før løypene blåser igjen, siden mye av turen går over tregrensa. Men det er normalt mange andre mer lavereliggende skiløyper å velge i rundt Lenningen på slike vindfulle dager.

Gps-spor til rundtur i skiløyper fra vest: Spåtind - skiløyper fra vest
Denne skiløype-runden består av flere skispor med ulike navn. www.skisporet.no gir god oversikt over valgmulighetene i området.
Det er en del oppkjørte løyper både her og der i området nede ved Lenningen, og uten kart og gps kan man fort havne på avveier, tross en del skilting, og da kan dette gps-sporet være kjekt å følge. For akkurat denne runden er det greit å parkere bilen ved p-lomma ca 3,5 km før Lenningen. Her er veien ganske bred også vinterstid. Parker likevel kloss inn i brøytekantene. Følg veien snaut 200 m nordover, hvor skisporet starter (egentlig krysser skisporet veien her).

Nypreppa løyper til topps er gjerne noe man ønsker seg.
Nypreppa løyper til topps er gjerne noe man ønsker seg.

Tips and miscellaneous

Få med deg sikteskiva på toppen!

Sikteskiva og utsikten mot nordøst fra toppen av Spåtind.
Sikteskiva og utsikten mot nordøst fra toppen av Spåtind.

Bilder

Literature and references

Blant annet «På tur i Valdres», av Morten og Julia Helgesen (Glittertind forlag)

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: