Storskrymten - 1,985m

Name Storskrymten
Search name Storskrymten
Elevation 1,985 meter
Region Dovrefjell, Lesja, Oppdal, Sunndal, Sunndalsfjella
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Møre og Romsdal, Nordmøre, Trøndelag, Innlandet, Oppland
Vertical separation 606 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 18.10.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 503199 6915682 (UTM)
Map Show object on map
Storskrymten

© Garm

Content
Language
Adviser 500fjell - Get in touch with 500fjell for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Storskrymten.

Overall 138 members have registered 221 ascents of Storskrymten.

Storskrymten is contained on 47 lists.

Map

Weather for Storskrymten

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Storskrymten er grensesteinen mellom Innlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag. Et lite besøkt fjell er det, delvis fordi at fjellet er uinteressant for de fleste 2000 m toppsamlere og fordi toppen ligger nokså avsidesliggende til. Men toppen er det høyeste Trøndelag og byr på et flott innsyn til 2000-metringene på Dovrefjell fra "baksiden".
For dem som heller er opptatt av flotte turer i storslagen natur enn om et fjell er over eller under en viss grense, så er Storskrymten et flott turalternativ.
Foruten 2000 meters fjellene samt en topp på Skredahøin finner man ikke høyere topper i Dovrefjell - Skrymtheimen. Vestover er det ikke et eneste fjell som ruver høyere før man kommer til Tafjordfjella.

Fra toppen er det en rimelig bra utsikt hvis man har været med seg. I sydøst er 2000 meters toppene på Dovrefjell synlige. I nord og nordvest reiser Trollheimen seg, mens Tafjord- og Sunndalsfjella åpenbarer seg i vest. I sydvest ser man Reinheimen med sin ene 2000 meterstopp, Gråhø (2004 moh). Langt i syd kan man til og med se deler av Jotunheimen.

Storskrymten sett fra sør.
Storskrymten sett fra sør.

Getting there

Fra Skamsdalsætrin:

En lang, men lettgått rute til Storskrymten. Antakeligvis det korteste alternativet fra bilvei sommerstid.

Du kjører en bomvei like øst for Lesja mot Aursjøen, etter et stykke tar man inn mot Skamsdalen. Ved sætra er det mulig å parkere. Herfra følger man sti som starter med å krysse Jori og følger denne på vestsida. Etter hvert kommer man over skoggrensa. Ved Tverråi kan man gå litt oppover i lia for å krysse denne på en liten bro, eller man kan vade lenger nede mot hovedelva. Når man kommer til Lesjøhytta får man øye på Storskrymten for første gang. Fortsatt er det et godt stykke til toppen. Ca. 1 km etter Lesjøen krysser man elva til østsida. Etter en stund kommer man til en stor slette kalt Leirsjøtelet. Den korteste varianten er å følge stien mot Åmotdalshytta til Telranden før man forlater stien og går mot Storskrymtens sørrygg. Ryggen følges enkelt i lettgått ur til toppen. Det anbefales å ta en titt ned det imponerende øststupet som går nesten 500 rett ned i Storholet. Returen legges samme vei eller om Salhøa for å variere. Ca. 35 km og 9-11 timer t/r.

Fra Åmotdalshytta:
Fra hytta følges stien mot Grøvudalshytta ca. 6 km til man befinner seg ved stidele for sti til Skamdalssetra (rett nord for Varden - 1438 moh). Her forlater man stien og tar av nordover opp dalen. Man passerer på vestsiden av tjern 1420 før man sikter seg inn på sørryggen mot toppen.
Det er også mulig å gå langt mer direkte ruter, men på grunn av mer kupert terreng er det tvilsomt om det er noe raskere.

Fra Grøvudalshytta:
Følg stien mot Åmotdalshytta. Det greisete er kanskje å følge stien til man er mellom Nørdre og Midtre Salhøtjønne. Her forlater man stien og går utenfor sti østover i forholdsvis slak stigning forbi tjernene på 1591, 1636 og 1634 moh.
Passerer man tjernenen på nordsiden er trolig det greieste å svinge nordover det normalt snødekte skaret og så følge den slake nordryggen sydover til topps. Det er også greit å gå opp den betydelig brattere sydryggen.
For å få litt variasjon kan man gå opp sydryggen og gå nordryggen ned igjen.

Et annet kort dagsturalternativ er å starte ved Middagshjellan, ca. 8 km kjøring fra Gjøra. Herfra er det ca. 30 km tur / retur opp Reppdalen og senere Stegådalen (bratt). Videre vest for Istjønna og opp på nordryggen.

Winter

Storskrymten er ypperlig som skitur vinterstid, men det gjøres vanligvis som en flerdagerstur. Det greieste er nok å starte med en transportetappe til Åmotdalshytta som kan nås fra Grønbakken via Reinheim. Et alternativ er bil opp Skiferen (Golan - Sæterfjellet). Sjekk at veien er åpen. Da starter man på 1250 m.o.h. og vandrer i flatt terreng forbi Tjønnglupen, ned over Åmotsflyin og fram til Åmotdalshytta. En flott tur, men også her kan det være utsatt over flyin. Fra Åmotdalshytta følges samme rute som man bruker sommerstid.

Tips and miscellaneous

Pictures

Starting points

Skamsdalsætrin

Middagshjellan

External links

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: