Stølsmaradalstinden - 2,026m

Name Stølsmaradalstinden
Search name Stølsmaradalstinden
Elevation 2,026 meter
Region Aardal, Hurrungane
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Sogn og Fjordane, Sogn
Vertical separation 210 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 437750 6811510 (UTM)
Map Show object on map
Stølsmaradalstinden

© Garm

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register ascent of Stølsmaradalstinden.

Overall 114 members have registered 130 ascents of Stølsmaradalstinden.

Stølsmaradalstinden is contained on 23 lists.

Map

Weather for Stølsmaradalstinden

23.03. 07:00 - 12:00
Kraftig snø-10°Sterk kuling, WSW3mm
23.03. 12:00 - 18:00
Kraftig snø-10°Sterk kuling, WSW6mm
23.03. 18:00 - 00:00
Snø-10°Sterk kuling, W3mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Introduction

Stølsmaradalstindane er et markant, nokså lite fjellmassiv med to topper, lengst nord på Stølsmaradals­ryggen. Den høyeste av disse, Store Stølsmaradals­tinden, når over 2000 metergrensa med god margin, mens nabotoppen, Vetle Stølsmara­dals­tinden, mangler fattige syv meter.
Beliggenheten langt fra nærmeste vei ­eller betjente hytte sørger for at det ikke er noe stort rush av folk til toppen. De som likevel tar turen, kan kose seg med en første­klasses utsikt til mange Hurrung­topper fra en noe uvant vinkel.

Getting there

Via Gravdalen

Den enkleste ruta tar utgangspunkt i Mura­ne, like ved fjellveien mellom Årdal og Turtagrø. Herfra er det lettgått bort til Austan­botn­elvi, som normalt lar seg krysse uten store vans­ker. På andre siden av elva går et tråkk inn­over dalen, men uansett om man finner dette eller ei, er terrenget her svært lettgått. Etter å ha passert Austanbotnvatnet bærer det opp til Gravdalsbandet, før man svinger til venstre inn i Gravdalen. På en nokså flat terrasse i dalsiden går man så innover dalen, forbi en liten fjellknaus, og inn til en gammel morene som går tvers over dalen, omtrent midt mellom Store Austanbotntinden og Stølsmaradalstinden. Gravdøla krysses nedenfor den nevnte morenen, før man skrår litt mot høyre oppover fjellsiden. Et kort stykke før man i ca. 1700 meters høyde kommer opp på den brede sørvestryg­gen, er det et parti med litt klyving. Vel oppe på sørvestryggen, er det en lang steinur videre opp til skaret mellom Store og Vetle Støls­maradalstinden. Begge toppene lar seg enkelt bestige fra skaret.
Dette er en lang tur på vel 20 km, men lettgått ­terreng gjør at det går nokså raskt unna likevel. Regn 7–10 timer totalt.
Obs! Ved nedstigning i tåke er det viktig å være klar over hvor man skal forlate sør­vestryggen, siden den ender i et stup.

Andre alternativer

Det er flere andre alternativer. For de breinteresserte er en tur inn Ringsdalen, opp til Ringsskard og ut på Stølsmaradalsbreen en fin variant. Breen følges forbi hele massivet, før man runder opp på sørryggen.
Årdal turistforenings hytte i Gravdalen kan også benyttes som utgangspunkt for en bestigning via hele Gravdalen. Det samme gjelder hytta Stølsmaradalen via den flotte Stølsmaradalsryggen.
Nordryggen fra Vikingskard krever klat­ring. Ruta har partier opp mot 3+.

Winter

Det er mulig å bestige toppen på ski, helst i vår­månedene. Å gå fra Ringsdalen opp til Rings­skard er en mye benyttet trasé. Fra skaret går man sør­over Stølsmaradalsbreen og runder massivet slik at man kommer opp mot toppen sørfra. Det siste stykket er bratt og mindre egnet med ski.
I østflanken, mellom Vetle og Store Stølsmaradals­tinden, er det dessuten en bratt, markert renne, som noen benytter. Rasfare må vurderes!

Pictures

Den perfekte haifinne. Tinden i desemberlys. Foto: Øyvind Mathiassen.
Den perfekte haifinne. Tinden i desemberlys. Foto: Øyvind Mathiassen.

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: