Kyrkja - 2,032m

Name Kyrkja
Search name Kyrkja
Elevation 2,032 meter
Region Lom, Central Jotunheimen
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Oppland
Vertical separation 280 meter
Adviser mortenh (Morten Helgesen)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 462375 6823295 (UTM)
Map Show object on map
Kyrkja

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Kyrkja.

Overall 538 members have registered 690 ascents of Kyrkja.

Kyrkja is contained on 23 lists.

Map

Pictures

Sørryggen med det litt brattere øver partiet.
Sørryggen med det litt brattere øver partiet.
Kyrkja sett fra Surtningstinden i vest.
Kyrkja sett fra Surtningstinden i vest.

Weather for Kyrkja

23.03. 06:00 - 12:00
Kraftig snø-8°Liten storm, WSW6mm
23.03. 12:00 - 18:00
Kraftig snø-9°Liten storm, WSW7mm
23.03. 18:00 - 00:00
Snø-9°Liten storm, W4mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Introduction

«... Så tilgjengelig den er for synet,
så aristokratisk og utilgjengelig er den for nærmere omgang.
Over Kirkens urer og glatte vegge har ingen dristet sig til at klyve op,
ingen menneskelig fot har stået på Kirkens top,
og det vil vel heller ingen komme å stå der ...»

Emanuel Mohn i DNTs årbok 1874

Kyrkja er en meget karakteristisk, spiss topp sentralt i Jotunheimen, like ved Leirvatnet og Leirvassbu.

Betraktet fra den rette vinkelen er sammenligningen med et kirkespir lett å forstå. Kyrkja er dessuten selve vannskillefjellet i Jotunheimen. Fra dens fot, eller like ved, har fire av hovedvassdragene i området sine kilder. Mot sørøst begynner vassdraget som Storåe til slutt avslutter i Gjende. Mot nord renner Leira. I retning vest flyter vannet nedover Gravdalen og senere ned den mektige Utladalen. Til sist har Visa sitt spede utgangspunkt her oppe, før den senere og ikke minst langt mektigere tordner ut i Bøverdalen.
Toppen er omgitt av høyere fjell på så og si alle kan­ter, men takket være dens forholdsvis frittliggende plassering, har man en herlig utsikt mot omkring­lig­gende tinderekker. Breene og fjellryggene får man virkelig nært innpå livet her oppe. Dette er hjertet av Jotun­heimen.
Nede fra Leirvassbu ser Kyrkja både bratt og skummel ut, men Mohn tok nok feil i sin spådom om at ingen ville komme til å stå på toppen. Kyrkja er en populær topp, ­hundrevis eller flere bestiger den hvert år, og det er få fjell over 2000 meter som er så frekventerte. Årsakene er lette å finne: Det er et imponerende og flott fjell, samtidig som det er overraskende lett å bestige. Avstanden til Leirvassbu er kort, og den bratteste kneika er ikke verre enn at de aller fleste med interesse for toppturer kommer opp uten pro­ble­mer.
Kombinasjonen av kort anmarsj og en spennende, men ikke alt for krevende atkomst gjør dette til en populær topp for barnefamilier med en slik interesse. Barna må naturligvis ikke være for små, og man må ta hensyn til deres forutsetninger, men det er ikke få familier med litt større barn som bestiger Kyrkja, som Mohn altså anså som ­nær­mest ube­stigelig.

Getting there

Fra Leirvassbu

Den bratteste biten på sørryggen. Ruta ses som en smal, vegetasjonsfri stripe midt på fjellet.
Den bratteste biten på sørryggen. Ruta ses som en smal, vegetasjonsfri stripe midt på fjellet.

Fra Leirvassbu følges stien sørover i retning Høg­vaglen. På bandet mot Kyrkjeoksle forlater man stien og fortsetter i retning Kyrkjeoksle. Enkelte varder viser vei, men merkingen er ikke bedre enn at man må klare å finne veien selv dersom det tetner til. Et stykke før Kyrkjeoksle, på vel 1700 meter, kan man med fordel skrå litt mer mot venstre i retning sadelen mellom Kyrkja og Kyrkjeoksle. Denne flan­ken er ofte dekket av snøfelt, men man sparer en del ekstra høyde­meter.
Fra bandet gir veien seg selv hvis sikten er god. Ryggen følges rett nordover. Til å begynne med er det steinur, men etter hvert som ryggen smalner mer av, blir det mer og mer fast fjell. Det siste stykket er ganske bratt, og et par steder må hendene tas til hjelp. Ruta er vanskelig å ta feil av, og den følger en fin trasé opp. Til tross for at det er bratt, blir man overrasket over hvor lite ­luf­tig eller utsatt det er. Besseggen brukes ofte som en målestokk, og synes man den var grei, vil med all sannsynlighet også ­Kyrkja virke grei.
Fra toppen er det et kort stykke ­videre nordover til en lavere, vardesatt topp. ­Passasjen ut hit er luf­tig, og de færreste går denne, noe som heller ikke er nødvendig siden man allerede utvilsomt er på toppen.
Returen legger de fleste samme vei som de kom opp. For å få litt variasjon, kan det være et fint alternativ å gå ned mot vest fra sadelen mot Kyrkjeoksle, og så følge østsiden av Leirvatnet tilbake.
Anslått tidsforbruk er 3–4 timer gåtid opp og ned. Har man med barn eller ønsker å ta det mer med ro, kan man plusse på en time eller to.

Andre alternativer

Hvis man kommer fra Visdalen, er det fullt mulig å ta seg opp fra øst til bandet på 1755 meter. Oppunder bandet ligger en større snøfonn som ikke er tegnet inn på kartet.

Winter

Kyrkja er ingen gunstig skitopp. Til det er den for bratt, men den sørvendte ryggen er ikke brattere enn at øvede fjellfolk kan bestige den vinterstid. Det forutsetter imidlertid en del erfaring og kunnskap. Isøks er et nyttig hjelpemiddel, og ved vanskelige snøforhold kan stegjern også være nødvendig.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: