Galdebergtinden - 2,075m

Name Galdebergtinden
Search name Galdebergtinden
Elevation 2,075 meter
Region Vang, Gjendealpene
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Oppland, Valdres
Vertical separation 390 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Galdeberget
First ascent 17.07.1876, William C.Slingsby, Emanuel Mohn og Knut Lykken
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 470215 6805300 (UTM)
Map Show object on map
Galdebergtinden

© Julia Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Galdebergtinden.

Overall 269 members have registered 292 ascents of Galdebergtinden.

Galdebergtinden is contained on 26 lists.

Map


Weather for Galdebergtinden

25.05. 18:00 - 00:00
Delvis skyetLaber bris, W0mm
26.05. 06:00 - 12:00
Delvis skyetLett bris, WNW0mm
26.05. 12:00 - 18:00
LettskyetLaber bris, NW0mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Introduction

Høyt over Bygdins vannspeil kan utsikten fra Gal­de­bergtindens topp nytes. Selve toppen ser ut som en spiss pyramide fra øst og mer som en bred rygg fra vest. I sør ligger det en liten botnbre, omgitt av steile fjellskrenter, mens en liten brerest holder stand i nordsiden, høyt over Uksedalstjernet.
Galdebergtinden er en lett topp, som både egner seg godt for familier på topptur og skibestigere om vinteren. En riktig snill 2000-metertopp, men likefullt med enkelte mer dramatiske trekk.

Getting there

Fra Eidsbugarden

Det vanligste utgangspunktet er Eidsbugarden. Fra parkeringen følger man DNT-sti innover langs Byg­din og opp langs Høystakka, til man er over den frådende elva på sommerbro. Herfra holder man østover den brede ryggen mot toppen. Minst bratt er det dersom man holder litt til høyre, rett nord for høyde 1585 moh. på kartet, og videre opp til skaret vest til sørvest for toppen. Litt mer spennende er det kanskje å gå opp på bandet øst for Ukse­dalshøe, og så å følge den brattere nordvestryggen til topps, mens man nyter utsikten bort mot den bratte sørveggen på Slettmarkpiggen.
Galdebergtinden er også en fin avstikker på vei mellom Eidsbugarden og Gjendebu. Setter man igjen sekkene vest for Uksedalshøe, kan man regne drøyt 2 timer opp og ned.
Total gåtid frem og tilbake fra Eidsbugarden er ca. 6–7 timer.

Andre alternativer

Fra øst følger man DNT-merket sti fra Torfinnsbu til Uksedalsbandet rett sør for Slettmarkpiggen. Videre følges nordøstryggen opp til høyde 1921 moh. før man krysser et kort stykke, relativt langt til venstre på breen og tar seg bratt opp på fjellet igjen nord for toppen. Det er lite sprekker på denne del av breen, men vær obs. på bregleppe øverst.
En mer utfordrende variant er å gå til venstre for breen, over en liten fortopp og så klatre bratt, noenlunde rett opp øst-sørøsteggen. Det er en kort taulengde grad 2–3 med et kort noe mer krevende punkt øverst. Man kan også trekk ut til høyre ved foten av veggen, i overkant av breen, og klyve seg bratt opp øst-nordøstflanken.

Rutekart

Kart med de vanligste sommerrutene til toppen. Klikk på kartet for å åpne en dynamisk versjon.

Winter

Galdebergtinden er en flott skitopp, passe bratt med flere mulige atkomster via vestflanken. Med ca. 1000 sammenhengende høydemeter fra toppen og ned til Bygdin er det en av de gode nedkjøringene i dette området. Så får det heller være at etter 1000 vertikalmeter føles det noe kjipt å skulle gå flere kilometer flatt over Bygdin bort til Eidsbugarden.
PS! Flere skavler, skrenter og små bekkefar gjør at man bør ha god sikt på skiturer opp hit. I motsatt fall bør i alle fall stor forsiktighet utvises!

Tips and miscellaneous

  1. Toppen kan bestiges som en avstikker på hytte til hyttetur, både på ruta mellom Eidsbugarden og Gjendebu såvel som ruta mellom Torfinnsbu og Eidsbugarden.
  2. Har man tilgang til en kajakk byr det seg straks andre og spennende turmuligheter, ved å padle til utløpet av Torolma sparer man den kjedeligste delen av turen.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: