Nørdre Soleibotntinden - 2,030m

Name Nørdre Soleibotntinden
Search name Soleibotntinden Nørdre
Elevation 2,030 meter
Region Luster, Hurrungane
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Vestland, Sogn og Fjordane, Sogn
Vertical separation 40 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 435500 6813415 (UTM)
Map Show object on map
Nørdre Soleibotntinden

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Nørdre Soleibotntinden.

Overall 172 members have registered 195 ascents of Nørdre Soleibotntinden.

Nørdre Soleibotntinden is contained on 9 lists.

Map

Pictures

Nørdre Soleibotntinden sett fra Søre.
Nørdre Soleibotntinden sett fra Søre.

Weather for Soleibotntindane

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Toppen ligger litt i skyggen av Store Soleibotn­tinden, ca. en kvart kilometer nordøst for denne. ­Nørdre Soleibotntinden er relativt krevende å bestige, og mange vil synes det er en fordel med sikrings­mid­ler.

Getting there

Via Lauvnostinden i nord

På Lauvnostindens toppegg mot bl.a. Nørdre Soleibotntinden.
På Lauvnostindens toppegg mot bl.a. Nørdre Soleibotntinden.

Lauvnostinden, som ligger et par hundre meter nord for Nørdre Soleibotntinden, nås enkelt bl.a. med utgangspunkt i fjellveien mellom Turtagrø og Årdal ved Kolnosifjellet. Alternativt kan man starte på Turtagrø og ta seg opp på ryggen vest for Ringsdalen.
På Lauvnostinden blir ryggen etter hvert meget smal, før den brått slutter i en bratt hammer. Noen titalls meter før denne hammeren går det et tydelig tråkk ned på høyre (vestre) side av eggen. En liten avsats er litt småkronglete å komme seg ned, for øvrig går det greit ned til skaret mot Nørdre Soleibotn­tinden.
Som et alternativ til denne kan man ytterst på eggen klyve seg bratt ned en 6-7 meter i østsiden.

Når man er nede i skaret mot Nørdre lar man ryggen midt i mot være i fred etter å ha kastet et blikk på den, og traverserer i stedet litt ned på skrå og så bort og opp i vestsiden av fjellet. Her er det svært løs ur bort til en markert snørenne. Snørenna (anslagsvis 35º bratt) blir ofte hard og isete utover sommeren. Stegjern og isøks kan da være nødvendig. Det er også mulig å klyve opp parallelt (til venstre for) med renna, men det er mye løst fjell.
På toppen av renna er man i skaret mellom ­Nørdre og Store Soleibotntinden. Et kort stykke nedenfor skaret (10-20 meter) klyver man seg opp via formasjoner i nordvestflanken. Her er det enkel klatring (grad 2) opp fjellsiden til man er på topp­eggen. Videre ut til toppen er det luf­tig, ja sted­vis eksponert. Der eggen ikke kan følges ­direk­te, holder man litt i venstre side. Samme vei følges tilbake.
Det er også mulig å følge eggen direkte (klatring grad 3–4), eller gå på høyre side, noe som er svært eksponert. For enklest mulig atkomst, anbefales det sterkt å skrå ut på hylla i vestflanken like etter skaret.
Fra skaret videre opp mot Store Soleibotntinden kan eggen klatres direkte opp flere små hamre (grad 3–4). Enk­lere er det derimot å runde disse på høyre side (nordvest). Her i nord­vestsiden ligger snøen ofte til langt ut på sommeren. Når den har blitt hard og isete, vil stegjern og isøks være til god hjelp. Rundes disse hamrene, er denne oppstigningen ­under gode forhold ikke spesielt vanskelig, men uansett noe utsatt.

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: