Gravdalstinden - 2.113m

Name Gravdalstinden
Suchname Gravdalstinden
Höhe 2.113 Meter
Region Lom, Luster, Sognefjellet
Elternregionen Europa, Norwegen, Norwegen Festland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland, Vestland, Sogn und Fjordane, Sogn
Schartentiefe 250 Meter
Betreuer admin (Administrator)
Letzte Änderung 09.03.2016
Erstbesteigung
Schwierigkeitsgrad SchwierigkeitsgradSchwierigkeitsgradSchwierigkeitsgrad 
Koordinaten 32V 453073 6821337 (UTM)
Karte Zeige Objekt auf der Karte
Gravdalstinden

© Morten Helgesen

Inhalt
Sprache
Betreuer mortenh - Kontaktiere mortenh für Fragen im Zusammenhang mit diesem Artikel.
Statistik

Besteigung von Gravdalstinden registrieren.

Insgesamt haben 308 Mitglieder 338 Besteigungen von Gravdalstinden registriert.

Gravdalstinden ist in 30 Listen enthalten.

Annonse: Lyst til å bli med oss på tur? Sjekk ut våre tursamlinger på peakbokkskiogfjell.no. Vi har tursamlinger gjennom hele året.
Annonse: Lyst til å bli med oss på tur? Sjekk ut våre tursamlinger på peakbokkskiogfjell.no. Vi har tursamlinger gjennom hele året.

Karte

Bilder

Gravdalstinden fra øst.
Gravdalstinden fra øst.

Wetter for Gravdalstinden

Dieser Dienst ist vorrübergehend nicht verfügbar.

Einleitung

Gravdalstinden er et markant skrått platå med stup på østsiden. Toppen er først og fremst et yndet skiturmål på fine vår­da­ger, men også en fin fottur om sommeren.

Ankunft

Fra Leirvassbu

Anleggsveien nedover Gravdalen følges til Gravdalsdammen. Her står man nesten rett under toppen, som ligger 900 høydemeter ovenfor. I stedet for å gi seg direkte i kast med den steile fjellsiden, er det enk­lere å holde høyden litt vestover, for så å skrå slakt oppover. Et tydelig drag fører oppover fjell­siden, før det ender oppe på ryggen et stykke vest for høyden som er merket av med 1732 meter på kartet. Her svinger man 90 grader til høyre og følger sør­vest­ryg­gen greit til topps.
Fra Gravdalsdammen bruker man mellom 3 og 4 timer opp og ned.

Fra Sognefjellshytta

På sti sørover i retning Skogadalsbøen. Nord for Bøvervatnet forlates stien. Videre går man øst for vannet og oppover gjennom moreneterreng mellom Falkeberget og høyde 1588 moh. Elva fra siden på Smørstabbrean krysses lettest nede på elve­sletta. I sikksakk bratt videre oppover i en nord­lig bue mot høyde 1834 moh. Høyde 1927 moh. kan omgås i sørsiden. Videre over Sørvestre Smørstabbtinden til Søre Smørstabbtinden. Herfra kan man gå over Vesle Gravdalstinden og rett opp den bratte nordryg­gen opp til det slake topplatået.

Andre alternativer

For de som har tilstrekkelig kunnskaper, er det en fin, men bratt tur å gå opp Smørstabbrean til skaret mellom Gravdalstinden og Vesle Gravdalstinden.

Fra Sognefjellshytta kan man følge stien mot Skogadalsbøen forbi Falkeberget, så skrå sørøst­over Storoksle og komme inn på sørvestryggen som følges enkelt til topps.

Winter

På ski kan man fra Krossbu (eller Sognefjellshytta) enten gå opp i venstre kant av Bøverbrean, eller den slakere kvisteløypa via Leirbrean. Oppe på breen går det innover breflata med kurs for skaret mellom Søre og Sørvestre Smørstabbtinden. Vesle Gravdals­tinden passeres på østsiden. De fleste velger her å gå ut på breen et kort stykke, for så å gå en hårnålssving til høyre opp et tydelig drag som fører opp til topplatået. Man kan også sette skiene igjen i skaret og følge nordryggen til topps, en bratt bakke hvor stegjern og isøks kan komme til sin rett. Rasfaren må vurderes selv om den normalt er liten på våren.
Fra skaret mellom Søre og Sørvestre Smørstabbtinden er det også mulig å skrå sørvestover (nokså bratt), ned den vesle breen og så ta seg bort på vestryggen på ca. 1800 moh.

Gravdalstinden sett fra Veslebjørn Nord en vårkveld
Gravdalstinden sett fra Veslebjørn Nord en vårkveld
Gravdalstinden fra nordøst en tidlig vintermorgen i blåtimen.
Gravdalstinden fra nordøst en tidlig vintermorgen i blåtimen.

Tips und Diverses

Ved start fra Leirvassbu kan en terrengsykkel til bruk ned mot Gravdalsdammen gi store tidsbesparelser da det ellers blir en 8 km anmarsj. Best fra og med august.

Bilder

Bilder av Gravdalstinden fra fjelletibilder.no

Ausgangspunkte

Leirvassbu
Krossbu
Sognefjellshytta

Literatur und Referenzen

Norges Fjelltopper over 2000 meter. ISBN 9788299701358

Weitere Bilder

Tourberichte

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext: