Gravdalstinden - 2,113m

Name Gravdalstinden
Search name Gravdalstinden
Elevation 2,113 meter
Region Lom, Luster, Sognefjellet
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland, Vestland, Sogn og Fjordane, Sogn
Vertical separation 250 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 453073 6821337 (UTM)
Map Show object on map
Gravdalstinden

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Gravdalstinden.

Overall 281 members have registered 303 ascents of Gravdalstinden.

Gravdalstinden is contained on 29 lists.

Map

Pictures

Gravdalstinden fra øst.
Gravdalstinden fra øst.

Weather for Gravdalstinden

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Gravdalstinden er et markant skrått platå med stup på østsiden. Toppen er først og fremst et yndet skiturmål på fine vår­da­ger, men også en fin fottur om sommeren.

Getting there

Fra Leirvassbu

Anleggsveien nedover Gravdalen følges til Gravdalsdammen. Her står man nesten rett under toppen, som ligger 900 høydemeter ovenfor. I stedet for å gi seg direkte i kast med den steile fjellsiden, er det enk­lere å holde høyden litt vestover, for så å skrå slakt oppover. Et tydelig drag fører oppover fjell­siden, før det ender oppe på ryggen et stykke vest for høyden som er merket av med 1732 meter på kartet. Her svinger man 90 grader til høyre og følger sør­vest­ryg­gen greit til topps.
Fra Gravdalsdammen bruker man mellom 3 og 4 timer opp og ned.

Fra Sognefjellshytta

På sti sørover i retning Skogadalsbøen. Nord for Bøvervatnet forlates stien. Videre går man øst for vannet og oppover gjennom moreneterreng mellom Falkeberget og høyde 1588 moh. Elva fra siden på Smørstabbrean krysses lettest nede på elve­sletta. I sikksakk bratt videre oppover i en nord­lig bue mot høyde 1834 moh. Høyde 1927 moh. kan omgås i sørsiden. Videre over Sørvestre Smørstabbtinden til Søre Smørstabbtinden. Herfra kan man gå over Vesle Gravdalstinden og rett opp den bratte nordryg­gen opp til det slake topplatået.

Andre alternativer

For de som har tilstrekkelig kunnskaper, er det en fin, men bratt tur å gå opp Smørstabbrean til skaret mellom Gravdalstinden og Vesle Gravdalstinden.

Fra Sognefjellshytta kan man følge stien mot Skogadalsbøen forbi Falkeberget, så skrå sørøst­over Storoksle og komme inn på sørvestryggen som følges enkelt til topps.

Winter

På ski kan man fra Krossbu (eller Sognefjellshytta) enten gå opp i venstre kant av Bøverbrean, eller den slakere kvisteløypa via Leirbrean. Oppe på breen går det innover breflata med kurs for skaret mellom Søre og Sørvestre Smørstabbtinden. Vesle Gravdals­tinden passeres på østsiden. De fleste velger her å gå ut på breen et kort stykke, for så å gå en hårnålssving til høyre opp et tydelig drag som fører opp til topplatået. Man kan også sette skiene igjen i skaret og følge nordryggen til topps, en bratt bakke hvor stegjern og isøks kan komme til sin rett. Rasfaren må vurderes selv om den normalt er liten på våren.
Fra skaret mellom Søre og Sørvestre Smørstabbtinden er det også mulig å skrå sørvestover (nokså bratt), ned den vesle breen og så ta seg bort på vestryggen på ca. 1800 moh.

Gravdalstinden sett fra Veslebjørn Nord en vårkveld
Gravdalstinden sett fra Veslebjørn Nord en vårkveld
Gravdalstinden fra nordøst en tidlig vintermorgen i blåtimen.
Gravdalstinden fra nordøst en tidlig vintermorgen i blåtimen.

Tips and miscellaneous

Ved start fra Leirvassbu kan en terrengsykkel til bruk ned mot Gravdalsdammen gi store tidsbesparelser da det ellers blir en 8 km anmarsj. Best fra og med august.

Bilder

Bilder av Gravdalstinden fra fjelletibilder.no

Starting points

Leirvassbu
Krossbu
Sognefjellshytta

Literature and references

Norges Fjelltopper over 2000 meter. ISBN 9788299701358

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: