Snøholstinden - 2,141m

Name Snøholstinden
Search name Snøholstinden
Elevation 2,141 meter
Region Vang, Central Jotunheimen
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland, Valdres
Vertical separation 675 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Sjogholstinden, Snøhøltinden
First ascent 1873, Johan Nicolay Hertzberg
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 463224 6812154 (UTM)
Map Show object on map
Snøholstinden

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Snøholstinden.

Overall 188 members have registered 210 ascents of Snøholstinden.

Snøholstinden is contained on 32 lists.

Map

Weather for Snøholstinden

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Snøhøltinden, for mange bedre kjent som Sjog­holstinden, slik de kaller den i Lom, er et ganske massivt og dominerende fjell. Fra sør virker den nærmest litt traust med sin vide, kuppelformede topp. Et helt annet inntrykk får man av fjellet fra nord, der den skarpe nordvesteggen dominerer.
Toppen må vel karakteriseres som ­middels kre­vende. Teknisk vanskelig er det på ingen måte, men å finne enkleste vei kan være litt småproblematisk.

Getting there

Fra Eidsbugarden/Fondsbu

Fra parkeringen følges stien i retning Olavsbu. Nord for Høgbrøthøgde forlater man ­stien og fortsetter mellom de to Snøhølsvatna til vestflanken. Herfra skrår man sørøstover til et flatere fremspring på vel 1800 meter. Den mest direkte ruten videre er sørvesteggen, med noe bratt og luftig klyving. Litt mindre bratt er det om man skrår litt lenger mot øst før man tar seg opp til topplatået. Selve platået er slakt og vidstrakt på sørsiden av toppen, mens det umiddelbart smalner av mot nord.

Fra Olavsbu

Den enkleste veien til topps fra Olavsbu er å gå et stykke sørover til man er vest for toppen, for så å følge samme rute som beskrevet fra Eidsbugarden.
En mer direkte og en del mer krevende variant er å følge nord­vesteggen. I begynnelsen er ryggen grei, men den smalner mer av etter hvert med flere bratte og luftige punkter som kan ­omgås i siden. Denne ryggen forutsetter at man ikke lider av spesielt sterk høydeskrekk.

Fra Gjendebu

Fra Gjendebu følger man stien i retning Olavsbu til vannet på 1424 meter. Herfra fortsetter man vestover i slakt, forholdsvis steinete lende til foten av fjellet. Videre går man nordvestover opp steinura til et ­hellende basseng oppunder den stupbratte østeggen. Her ligger som regel en del snøfonner som følges vestover og bratt opp på platået sør for selve toppen.

Andre alternativer

En flott travers, for eksempel mellom Olavsbu og Gjendebu er å gå øst- og nord­vesteggen. Østeggen begynner egentlig først på vel 1900 meter. Klatringen er teknisk sett middels krevende, men eggen er stedvis svært smal og utsatt. Det hele avsluttes med en bratt hammer, gradert til 4-, som forseres via sørsiden. Videre over toppen og ned nordvesteggen.

Winter

Mindre godt egnet vintertopp, fortrinnsvis fra sør.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: