Skottinden - 671m

Name Skottinden
Search name Skottinden
Elevation 671 meter
Region Vestvågøy
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Nordland, Lofoten
Vertical separation 663 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 33W 437202 7552769 (UTM)
Map Show object on map
Skottinden

© Oddvar Selnes

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register ascent of Skottinden.

Overall 92 members have registered 102 ascents of Skottinden.

Skottinden is contained on 9 lists.

Map

Klikk på kartet for en dynamisk versjon i eget vindu.

Introduction

Skottinden er en flott og majestetisk tind med kvass og tiltalende profil sørvest på Vestvågøy i Lofoten. Til tross for sitt noe avskrekkende utseende er den rimelig grei å komme opp på.

Getting there

Fra vest

Kjør fra Leknes mot Gravdal og ta til høyre mot Sund. Følg veien sørover langs Nappsstraumen. Parkeringsplasser er i grunnen en av de større utfordringene her. Like før stistart er det imidlertid en liten på høyre side av veien. Ved enden av veien går stien opp til venstre gjennom eng og beitemerk. Et gjerde passeres på oppsatt krysningspunkt. I overkant av den inngjerdede enga, der tråkket er tydeligs rett frem tar stien opp til venstre. Herfra bratner det kraftig. Ruta slynger seg opp nordflanken på Vittingstinden før det flater ut etter 350 høydemeter med typisk "Lofotenstigning".
Her på flata kan det passe med en pust i bakken med fritt utsyn til toppen som nå virker langt nærmere. Til høyre for hovedtoppen kan man studere den forrevne og kvasse sørryggen med bl.a. Blåtinden, Blåtinden og Munkan.
Etter å ha krysset flata holder stien seg i høyre del av vestflanken og når toppryggen litt sør for toppunktet. Her dukker snart et bratt klyvepunkt opp som kan virke litt tungt på enkelte, men heldigvis er det ikke utsatt.
Videre er det lett luftig vandring bort mot toppunktet som har et opptak som enkelte finner litt eksponert.
Vel oppe kan man nyte utsikten mot et vel av tinder bl.a. Stjerntinden og Himmeltindan samt flatlandet rundt Leknes samt Buksnesfjorden. Det er en fastmontert kasse med bok til å skrive seg inn like ved varden.

Ulykke på Skottinden

Like ved toppen før et kort klyvepunkt er det et tydelig hull i fjellet, en sjakt som strekker seg mangfoldige meter gjennom fjellet. Ved hullet er det montert en minneplate etter en ulykke 12.7.1995 hvor Jorunn Helene Arctander omkom. Hun var med presten på en fellestur til toppen da hun på tragisk vis ramlet ned i hullet og falt ned sjakten like ved toppen.

Winter

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: