Folarskardnuten - 1,933m

Name Folarskardnuten
Search name Folarskardnuten
Elevation 1,933 meter
Region Hol, Skarvheimen, Hallingskarvet
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Viken, Buskerud, Hallingdal
Vertical separation 955 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 18.10.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 433342 6719680 (UTM)
Map Show object on map
Folarskardnuten

© Sondre Kvambekk

Content
Language
Adviser 500fjell - Get in touch with 500fjell for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Folarskardnuten.

Overall 183 members have registered 214 ascents of Folarskardnuten.

Folarskardnuten is contained on 34 lists.

Map

Weather for Folarskardnuten

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Filosofen, forfatteren og fjellmannen Arne Næss var en god venn av Hallingskarvet. Han tilbrakte mer enn 4000 døgn under dens sydstup i hytta si på Tvergastein. Næss kalte Hallingskarvet "Det gode lange livs far", som også var tittelen på boka han gav ut i 1995. For Arne Næss var Hallingskarvet både et tilholdssted, et hjemsted, et symbol, det besjelte personifiserte fjellet, samtidig som det også er en konkret fysisk størrelse, som stein og urd og planter, dyr og mennesker.

Folarskardnuten er det høyeste fjellet i Buskerud fylke og samtidig det høyeste syd for Jotunheimen. Likevel er toppen kanskje ikke blant de aller mest kjente? Fjell som Gaustatoppen (1883 moh) og Hårteigen (1690 moh) som også ligger i området rundt Hardangervidda er nok mer kjent.
Toppen er et avrundet platå med bratt skrent mot syd og nordøst som ses godt fra flere topper på Østlandet. Hallingskarvet som toppen er en del av, er et 30 km langt nordvest-sørøst gående fjellmassiv som er delt på midten av det markante Folarskardet. Massivet regnes som en naturlig grensestein mellom Østlandet og Vestlandet. På vestsiden av dette skardet ruver den. Toppen er et naturlig delmål på den klassiske skituren "Hallinskarvet på langs" som går fra Finse langs hele Hallingskarvetplatået til Ustaoset. Flere påstår at det er dette som er det ekte Skarverennet, et av landets mest populære turrenn som går 37 km mellom Finse og Ustaoset under Hallingskarvet.

Hallingskarvets søndre klippe sett fra Ustetind.
Hallingskarvets søndre klippe sett fra Ustetind.

Getting there

Toppen nås greit på en god dagstur både fra Haugastøl i sydøst og Raggsteindalshytta i nordøst. Begge disse utgangspunktene krever imidlertid en nokså lang anmarsj (9-11 km hver vei). Telting er selvfølgelig også en mulighet på begge sider av fjellmassivet.
Det er flere veier å komme seg til topps ad. Vi skal her kort beskrive de kanskje to vanligste:

Fra nordvest:
Fra Raggsteindalshytta langs bilveien til broa over Raggsteindøla (eller med bil hit). På sydøstsiden av elva går det en gammel umerket sti oppover dalen på sydsiden av elva. Omtrent halvannen kilometer oppetter elva tar stien litt opp i fjellsiden vekk fra elva på oversiden av myrområdet. Flere bekker krysses før man rett øst for Raggsteinnuten (1586 moh) må over en noe større elv (deler av smeltevannet fra Hellevassfonn) som krysses der denne går i to parallelle løp.
Videre opp på en fjellrygg på høyre side av elva og i en bue rundt Veslebotnen. Man svinger så mot sydøst og runder topp 1731 moh på sydsiden og opp skard på østsiden av denne. Videre ca. 2,5 km i stadig slakere terreng sydøstover til toppen. Man går en del på snø og nærmere toppen stort sett på steinur. De store snødekte flatene man ser til høyre er Hellevassfonn, den største av «breene» på Hallingskarvet.
Fra toppen er det mulig å ta seg bratt ned i Folarskardet og tilbake til Raggsteindalen via merket sti (fin rundtur). Regn 6-7 timers gangtid fra Raggsteindalshytta.

På toppen av Folarskardnuten.
På toppen av Folarskardnuten.

Fra sydøst:
Fra Haugastøl eller Raggsteindalshytta følges merket sti i retning Folarskardet. I Folarskardet ligger forøvrig en liten åpen hytte som heter Lordehytta. En potensiell nødhavn om man skulle komme ut for uvær. Ved sydenden av det lille tjernet oppe i Folarskardet på ca. 1600 moh forlater man den merkede stien. Varder viser vei opp fra skardet. Vardingen holder i venstre kant av snøflak. (Kan være litt ekkelt tidlig om sommeren ved mye snø, men det er greit og gå opp litt lenger til venstre..)
Litt lenger til venstre ser man ei bratt fonn som ligger i fjellsiden her. Ofte ser man her også noe is og en tverrsprekk.
Stigningen går fort unna og etter et litt slakere parti inn mot toppen står man ved toppvarden og kan nyte en fantastisk utsikt.
Det er småbratt et par steder opp fra Folarskardet ellers er dette en helt uproblematisk tur for de aller aller fleste.
Regn 7-9 timers gåtid avhengig av fysisk form og startsted.

Winter

Fra Haugastøl:
Følg sommerruta fra Haugastøl til tjernet i Folarskardet. Fra Folarskardet er det mulig å komme seg opp til toppen enten ved å klyve opp ryggen til venstre for 1603-tjernet eller å gå opp brefonna. Om man skal følge brefonna kan det være nyttig med stegjern og isøks hvis det er isete, i tillegg må man kjenne til skredfaren. Resten av veien opp til toppen gås greit på ski.

Hallingskarvet på langs:
En fantastisk skitur som gjerne gjennomføres utpå vårparten. Fra Finse følger man stakingen mot Kyrkjedøri til vatn 1503, og videre opp i retning Kyrkjedørsnuten. Du følger så langs høgeste ryggen på Skarvet, over Hellevassfonni til Folarskardnuten. Bratt ned i Folarskardet og så jevnt opp til østre del av Hallingskarvet og langs høgeste ryggen til Prestholtskarvet. Tryggest er det å avslutte turen ned Skarvsenden. Det kan ofte være utsatt nedd det meget bratte Prestholtskardet.

Tips and miscellaneous

Navnet

Skarv betyr nakent fjell, klippe - og skulle passe godt!

Pictures

Starting points

Raggsteindalen
Haugastøl
Finse

External links

Litt problemer med å finne veien ned: Youtube snutt

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by Kurdiskfjellgoat94 14.08.2017 15:43

    Halla folkens! Dersom dere er keen på å komme på toppen av Folarskardnuten, så vil jeg tro begge vei er mulig. Da jeg gikk med familien ditt gikk vi via Haugastøl. Forsåvidt er det en fin vei dersom du har gode sko på deg. Skal jeg gi en anbefaling uansett, så er gode sko viktig. Jeg gikk med joggesko sammen med to andre familiemedlemmer og var gjennomvåt da vi kom tilbake til bilen. Veien er god til du kommer til fjellet. Men de siste 300 meterne opp kan være vanskelig. Det er faktisk vanskelig å nå toppen av fjellet via Haugastøl. Ihvertfall må man begynne å klatre en på fjellet. Veien til toppen kan være veldig bratt. Jeg har ingen ide hvordan veien til toppen Hallingskarvet er, men via Haugastøl anbefale jeg ikke.

    Du har helt rett i at det er en lang vei. For oss tok det faktisk ca. 10,5 timer fram og tilbake hvor vi nådde ikke toppen engang. Alt i alt ville det faktisk ta 12 timer for oss å nå toppen. Vær godt forberedt og i god form dersom du vil gå he

    • -
      avatar

      Vår tur opplevelse opp fjelle

      Written by Kurdiskfjellgoat94 14.08.2017 15:46

      Vær godt forberedt og i god form dersom du vil gå helt opp til toppen. ;)

      Da vi kom tilbake til bilen var vi helt utslitt, så ja vær i god form og ha nok restitusjon før du prøver deg. Sammen med gode sko og gå via Hallingskarvet, er det de beste tipsene jeg kan gi. :)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: