Store Svartdalspiggen - 2,174m

Name Store Svartdalspiggen
Search name Svartdalspiggen Store
Elevation 2,174 meter
Region Lom, Vågå, Gjendealpene
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Oppland
Vertical separation 180 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent Ukjent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 473959 6809183 (UTM)
Map Show object on map
Store Svartdalspiggen

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Store Svartdalspiggen.

Overall 175 members have registered 193 ascents of Store Svartdalspiggen.

Store Svartdalspiggen is contained on 22 lists.

Map


Weather for Store Svartdalspiggen

23.03. 06:00 - 12:00
Snø-9°Sterk kuling, WSW4mm
23.03. 12:00 - 18:00
Kraftig snø-10°Liten storm, WSW6mm
23.03. 18:00 - 00:00
Snø-11°Liten storm, W3mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Bilder:

Store Svartdalspiggen fra sør.
Store Svartdalspiggen fra sør.
Store Svartdalspiggen fra nord.
Store Svartdalspiggen fra nord.

Introduction

Store Svartdalspiggen er det do­mi­ne­ren­de leddet på den ca. 2 km lange Svart­dals­pigg­ryggen. Toppen blir ofte oversett av folk som bestiger Nørdre Svartdalspiggen via vardet rute fra Gjendebu, enda det er meget enkelt det korte stykket sørover ryggen fra Nørdre. Fra de fleste kanter gjør ikke toppen stort av seg. Slik de fleste opplever Svartdalspiggene er det heller Nørdre som har den mest imponerende fremtoningen. Unntaket er når man beveger seg på ryggen i retning toppen fra sør. Sammen med en stupbratt sørvegg tar den seg forlokkende alpint ut.

Getting there

Fra Gjendebu

Kart med normalruta mot Nørdre og Store Svartdalspiggen. Klikk på kartet for å zoome nærmere inn på dynamisk kart.

Fra Gjendebu følges merket sti mot Svartdalen. Etter noen år med alternativ trasé et stykke opp i Veslådalen, går stien nå der den gikk tidligere, over slettene mellom Storåe og Vesleåe. Over sistnevnte er det satt opp en flott ny helårs hengebro.
Oppover mot Svartdalen følges grusrygg langs elva, før man forserer et brattere skrentparti. Det kan være greit å utvise litt forsiktighet her, spesielt på vei ned ved våte forhold.
Oppe på dalbrekket tar ruta til Svartdalspiggen etter hvert av fra ­stien gjennom Svartdalen og kommer opp på nord­ryggen ved sadelen litt sør for høyde 1625 meter. Herfra går man opp nord­ryggen. Det siste stykket blir det litt brattere med noen få enkle klyvepunkter. Så er man oppe på Nørdre Svartdalspiggen. Herfra ser Store ganske udramatisk ut. Terrenget videre er litt grovere, og noen få steder kan det være en fordel å holde litt til høyre for ryggen. Den korte biten fra Nørdre til Store Svartdalspiggen tar ca. 15 minutter.

Fra sør

Fra Søre Svartdalspiggen (se beskrivelse under denne), er det greit å følge ryggen nordover. Midtre Svartdalspiggen passeres på veien. Her er det noe sva og bratt steinur, spesielt på nordsiden. Den skremmende sørflanken på Store reiser seg nå midt i mot. Vel nede ved foten begynner man på ryggen oppover. Det er lett, ikke spesielt luftig klyving oppover i starten om man følger ryggen, men dette kan omgås til venstre. Når man står inn­under hammeren, forstår man at her kommer man ikke videre uten spesielle vertikale ferdigheter. Litt til venstre for hammeren er det mulig å klatre via en renneformasjon, rundt grad 3, men det absolutt enk­leste er å følge fjellsiden under foten av brattfjellet ca. 100 meter nord­over, og så ta seg på skrå opp til toppryggen omlag 50 meter nord for selve toppen.
Denne omgåelsen er såpass enkel og sikker, at med mindre man planlegger klatring i forbindelse med Mesmogtinden eller Torfinnstindane lenger sør, er det unødvendig å ha med tau og sikringsmid­ler.

Winter

Svartdalen blir regnet som rasfarlig, spesielt nordre del. Det samme gjelder oppgangen fra Gjende til Svartdalen fra nord. Ved gode forhold er det imidlertid ingen problem å gå opp Torfinnsdalen. Videre fortsetter man opp Svartdalsbrean som munner ut på bandet mellom Søre Svartdalspiggen og Langedalstinden. Videre, gjerne til fots, nordover ryggen som beskrevet over.

Når veien over Valdresflye åpner, kan man få seg en skikkelig langtur ved å gå opp Leirungsdalen og så bratt(!) ned fra Svartdalsbandet til Svartdalen og så opp den nevnte Svartdalsbrean.

Fra Gjendebu kan man følge kvisteløypa oppover Veslådalen, enten opp til løypekryss for løype mot Langedalen eller dra seg opp tidligere dersom forholdene tilsier det. Litt inne i Langedalen krysser man elvefare og skrår seg nord-nordøstover opp losiden via slakeste lei til nordryggen på Nørdre Svartdalspiggen. Herfra stedvis noe bratt, men ofte vindpakket og greit å gå uten ski. Så opp via Nørdre til toppen.
God sikt er en ubetinget fordel, ikke minst pga. skavler ut mot Svartdalen. Det er fascinerende og noen ganger skremmende hvor desorientert man blir i tett tåke i vinterfjellet.

Vårslkitur på Svartdalspiggane. Fra Søre mot Midtre og den dominerende Store. Nørdre ses i bakgrunnen.
Vårslkitur på Svartdalspiggane. Fra Søre mot Midtre og den dominerende Store. Nørdre ses i bakgrunnen.

Kart

Kart med de vanligste sommerrutene til toppen. Klikk på kartet for å åpne en dynamisk versjon.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: