Midtre Sølen - 1,755m

Name Midtre Sølen
Search name Sølen Midtre
Elevation 1,755 meter
Region Rendalen
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Innlandet, Hedmark
Vertical separation 1,090 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 17.04.2019
Alternative name Rendalssølen
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 632315 6863831 (UTM)
Map Show object on map
Midtre Sølen

© Kim Dahlen

Content
Language
Adviser 500fjell - Get in touch with 500fjell for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Midtre Sølen.

Overall 149 members have registered 247 ascents of Midtre Sølen.

Midtre Sølen is contained on 28 lists.

Map

Weather for Midtre Sølen

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Sølen er et fjellmassiv med tre tydelig adskilte topper som ruver høyt over terrenget rundt. Den ligger litt sør-sørvest for Femunden, og hele dette området er preget av myke, rolige former. De andre fjellene ved Sølen er stort sett små, avrundede koller der de høyeste ikke er særlig mye høyere enn 1200 moh, noe som bidrar til å gjøre Sølen til et veldig dominerende massiv. Sølen selv har ikke noen skarp og utpreget tindefassong men har både stup og bratte skrenter. Det er ingen isbreer på Sølen, og det er ikke mange snøflekker som overlever sommeren. På grunn av dette er Sølen et veldig tørt fjell, noe som er verdt å merke seg dersom man har bestemt seg for å avlegge det en visitt. Ta med rikelig med vann!

Vender man blikket østover når man står på en av toppene i Rondane eller Dovrefjell, er dette trehodete trollet lett å få øye på. Siden denne kjempen i øst ligger så langt unna høyere eller like høye fjell, er utsikten veldig god og også temmelig variert. I vest strekker Rondanes tinder, Store Sølnkletten, Svånåtindene og Snøhetta seg mot himmelen mens landskapet i de andre himmelretningene er mye mindre dramatisk, men like fullt vakkert med sine vidder og innsjøer og lavere høydedrag. De som er kjent i området vil antageligvis også kunne peke ut topper som Tron, Elgpiggen og Stor-Svuku. I øst ser man langt innover i Sverige.

Getting there

a. Fra hyttefeltet i Gravåsen:
Betalt bomveg fra Grøndalen til P-plass i Gravåsen. Herfra er det langt å gå før man kommer inn til selve fjellet. Beregn ca. 3 timer til Skardstjønna som går på sti/kjerreveg i moderat stigning forbi Harahøgda. Herfra i lett ur opp til den høyeste toppen fra sør. Selv på steinen er det lett å se hvor folk har gått, noe som tyder på at denne ruten er ganske hyppig benyttet. Samme vei tilbake eller på sti gjennom Sølenskardet og ned på andre siden (trolig ingen overnattingsmuligheter her). Beregn ca. 2 timer t/r toppen fra Skardstjønna.

b. Fra veien til Fiskevollen - over de tre sølentoppene:
Dersom man vil ha med seg alle tre toppene på Sølen-massivet, er dette det beste alternativet. Dette er en veldig lang tur med mye opp og ned, men det krever ingen klatreferdigheter. Kjør bomveien inn mot Fiskevollen helt til du kommer til en liten kam sør for Akshaugen (1164 moh). Det beste utgangspunktet er der kammen er høyest. Der oppe er det også gode parkeringsmuligheter, og du har god utsikt ned mot Sølensjøen.Gå så sørøstover og rund Veslesølen (1136 moh) på sørsiden til du står ved foten av Sølen. Det er lett og tørt å gå inn hit hvis man holder høyden, men går man lenger nede kan det muligens være vått, i alle fall tidlig på sommeren. Herfra går det opp til topps på den nordligste og nest høyeste (1699 moh) av de tre toppene på Sølen-massivet. Du kan enten gå opp på ryggen og følge den i jevn stigning mot toppen, eller du kan gå rett opp langs det sørvendte stupet, en litt brattere variant, men i høyeste grad overkommelig. Fra nordtoppen og videre til stortoppen mister du ca. 250 høydemetere, men det er lett urd. Fra skardet mellom disse to toppene og opp til stortoppen er det litt klyving enkelte steder, men ingen problemer. Dette kan imidlertid omgås om man holder ned mot venstre.
Gå så til høyde 1682 og følg ryggen som leder ned til Sølenskardet i retning sørvest. Når du kommer ned er du på feil side av fjellet i forhold til utgangspunktet. Returner gjennom Sølenskardet eller over den sørligste av Sølentoppene. Det siste alternativet kan virke lite fristende ettersom du ved Skardstjørnet i enden av skardet er nede i 1202 meters høyde. Om du velger dette, gå rundt Skardstjørnet og opp på sørtoppen fra sørøst - østsiden er for bratt. Ned igjen fra denne toppen går det en rygg i retning nord-nordvest som kan følges i til tider litt løs urd, men ellers greit. Da er du på rett side av fjellet igjen og kan ta fatt på den forholdsvis lange marsjen tilbake til utgangspunktet.

Andre alternativer

Alternative utgangspunkt kan være å starte fra Mistdalen eller Gjota. Man kan også sykle veien inn til Sølenhytta og gå derfra.

Winter

Tips and miscellaneous

Pictures

Rendalssølen sett fra Gjota
Rendalssølen sett fra Gjota

Starting points

  • Gravåsen
  • Fiskevollen
  • Mistdalen
  • Gjota

External links

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: