Roan - 1,191m

Name Roan
Search name Roan
Elevation 1,191 meter
Region Fyresdal
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Vestfold og Telemark, Telemark
Vertical separation 798 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty not rated
Coordinates 32V 455271 6572391 (UTM)
Map Show object on map
Roan

© Sondre Kvambekk

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register ascent of Roan.

Overall 25 members have registered 29 ascents of Roan.

Roan is contained on 13 lists.

Map


Weather i nærheten av Roan

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Roan er nest høyeste fjell i Fyresdal (etter Napuren). Det går tydelig, god og merket sti til toppen fra Røyningdalen. Toppen som er synlig fra store deler av Telemark byr naturligvis også på en praktfull utsikt i godvær. Spesielt i nord er det mye å la blikket hvile på, fra Haukeli/Bykleheiene i nordvest over hele Sør-Hardangervidda til Gaustatoppen.
Som så mange andre fjell i området er landskapet preget av blanke, glattskurte sva. Det betyr at også fjellsider som ikke ser så bratte ut på kartet, kan være vanskelige å forsere, spesielt ved vått vær.
Normalveien byr ikke på noen spesielle utfordringer og egner seg for alle som er vant til å ta seg en tur ute i terrenget. Stigningen er jevn med et brattere parti rundt 1000 moh. Innover mot toppen og den fantastisk flotte varden flater det ut.
Mot nord er det sva og mot øst stup. Ønsker man å fortsette innover fjellet, f.eks. mot Sveinsheii, byr sørflanken ned mot Roankvæven på en grei nedstigning.

Getting there

Ta av fra Hauggrend på fylkesvei 355 mellom Fyresdal og Vrådal mot Røyningdalen (skiltet mot Roan). Veien er bomvei, og grusvei av grei kvalitet. Skiltet mot Roan i kryssene og romslig parkeringsplass er skiltet. (Ca. 3,5 km inn hit fra den selvbetjente bompengekassa).

Fra parkeringen følger man veien noen titalls meter før skiltet stistart tar av til høyre. Først krysses Bergesåi på solide flate steiner som er lagt ut til glede for folk i slikt ærend før man går litt sørøstover i flatt skogsterreng. Litt myrete er det, men det finnes værre traséer for å si det sånn. Etter hver dreier stien mer mot sørøst og man dukker opp gjennom tregrensa. Etter Skurvenuten blir ryggen stedvis noe brattere, men det er fortsatt relativt enkelt gåterreng. Stien passerer videre forbi Smånutane og krysser utløpet av et lite tjern inne på platået før den siste kneika opp mot toppen.
Her er det bygget en solid varde med særs rette kanter og høykvalitetsmuring.

Stien er blåmerket hele veien og relativt enkel å følge.

Tidsforbruk anslås til 5 timer, men basert på egen erfaring vil jeg tippe at vanlig turvante bruker noe mindre i ren gangtid.

Winter

Panoramabilde

Roan sett fra øst.
Roan sett fra øst.

Bilder

Kart

Kart med ruta og parkeringsplassen. Klikk på kartet for å åpne en dynamisk versjon.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: