Blåhøe - 1,617m

Name Blåhøe
Search name Blåhøe
Elevation 1,617 meter
Region Vågå, Dovre
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Innlandet, Oppland
Vertical separation 765 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Jetta
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 514892 6862832 (UTM)
Map Show object on map
Blåhøe

© Garm

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Blåhøe.

Overall 131 members have registered 168 ascents of Blåhøe.

Blåhøe is contained on 18 lists.

Map


Weather for Blåhøe

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Blåhøe er et voldsomt ruvende fjell som kan ses fra store områder. Spesielt karakteristisk er toppen på grunn av den store masta. Det som er litt spesielt med Blåhøe er at det går bilvei helt til topps. Man kan kanskje synes at masta er skjemmende, men bortsett fra det er det en super utsiktstopp. Spesielt hvis man vandrer litt rundt på det forholdsvis flate platået og får dypblikk nede i dalene mer enn 1300 meter lavere.
Jotunheimen, Rondane, Dovrefjell, Reinheimen er noe av det man ser fra toppen.

På vinteren er Blåhøe et skikkelig fjell som må bestiges, men i sommersesongen når snøen smelter, blir det nesten for teit å gå opp når det går bilvei helt opp bygget på grunn av senderen på toppen. Om denne skriver [http://no.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5h%C3%B8_(V%C3%A5g%C3%A5)|wikipedia] følgende: Senderen på toppen heter Jettasenderen og blir matet fra Tronsenderen i Alvdal. Den sender telekommunikasjon samt TV- og radiosignal, både digitalt og analogt direkte eller via omformere til ca. 35000 innbyggere og 40000 hytter i kommunene Skjåk, Lom, Lesja, Dovre, Sel, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu og deler av Øyer. Veien til toppen ble bygget først på 1960-tallet og senderen stod ferdig i 1963.

Getting there

Fra Vågå, rett øst for broa over Finna tar man av mot Lesja og like etter dette til høyre mot Blåhø-Jetta. Man kommer snart til en automatbom og fortsetter bratt oppover på fin grusvei. Fra vel 1000 moh flater veien noe ut og det går jevnt slakt oppover til toppen. Mot slutten blir veien noe grovere med en del stor stein som stikker opp. Det går greit med vanlig personbil om man kjører forsiktig, men den er neppe egnet for senkede sportsbiler.
Greit med parkeringsplasser på toppen av det som er Norges tredje høyeste bilvei, etter Juvassveien og veien til Tron.

Ved Jettjørni er det satt opp et trivelig benkebord som egner seg for en rast.

Sesong: Så lenge veien er snøfri. På forsommeren, om det ligger igjen snøfonner, kan en sykkel være et fint hjelpemiddel.

Winter

Tips and miscellaneous

  • Blåhø opp motbakkeløp
  • Blåhøe er en fin sykkeltur med terrengsykkel for dem som ikke går av veien for litt stigning. Når man først er oppe på snaufjellet er stigningen relativt moderat.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: