Nautgardstinden - 2,258m

Name Nautgardstinden
Search name Nautgardstinden
Elevation 2,258 meter
Region Lom, Vågå, From Besshøe to Nautgardstindane
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland
Vertical separation 573 meter
Adviser mortenh (Morten Helgesen)
Last modification 09.03.2016
First ascent 26.06.1827, Theodor Christian Broch
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 487230 6830010 (UTM)
Map Show object on map
Nautgardstinden

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Nautgardstinden.

Overall 430 members have registered 515 ascents of Nautgardstinden.

Nautgardstinden is contained on 30 lists.

Map

Weather for Nautgardstinden

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Nautgardstinden minner ikke så rent lite om en suk­kertopp fra sør og øst, den kanten de fleste ser den fra. Kommer man kjørende over Valdresflye mot nord, ligger den der midt i mot så sant det er klarvær: Fristende vakker, med en hvit hette på til langt utpå somme­ren. Likevel er det liten trafikk til toppen. Kanskje skyldes det mangelen på mer­king, eller at folk tror det er vanskeligere enn det er? Nautgards­tinden er i alle fall en lett tilgjengelig toppturperle for dem som griper muligheten.
Fra toppen kan man nyte en av de bedre og mer varierte utsiktene i Jotunheimen. Spesielt utsikten mot Glittertinden, Russvatnet og nordøstover mot Rondane er flott.

Getting there

Nautgardstinden kan bestiges fra så og si alle kan­ter, med unntak av den loddrette nordvestveggen. Det enk­leste utgangspunktet er Veodalen, enten ved Storkroken der vannet i Veo tas inn i overfø­rings­tunnell til Tesse, eller kanskje aller helst fra Glitter­heim.
Husk på at veien inn mot Glitterheim er stengt ved nasjonalparkgrensen, men sykkel kan leies ved parkeringen (selvbetjening) dersom man ikke har med egen.

Fra Glitterheim

På merket sti over Veo og ved stidele til venstre i retning skaret mellom Nautgardsoksle og Austre Hestlægerhøe. Litt før skaret forlater man stien og går opp vest- til nordvestflanken mot Nautgards­oksle. Videre følges kanten mot Nautgardsbrean oppover mot toppen. Steinura blir brattere mot slutten. Ture tar ca. 5–6 timer tur-retur.

Fra riksvei 51 i øst

Det er flere muligheter. Noen velger å be­gynne nede på Hindsæter eller Hindvangen camping, andre starter ved Russlie, mens noen foretrekker å gå kjerre­veien innover Russdalen i starten. Uan­sett hvilket alternativ man velger, er det en lang anmarsj. Det lønner seg enten å gå på nordsiden av Russli Rundhøe og gjennom Russkvelven eller opp på vestsiden av Nørdre Tverråe og rett opp sørøst­ryggen. Mulighetene er imidlertid langt flere. Turen tar fort 7–8 timer tur-retur.

Andre alternativer

Fra Storkroken i Veodalen kan man gå inn Stornautgarden. Herfra går man enten opp ryggen sørvest for Båsen eller opp langsmed fonna, som ligger mellom hoved- og østtoppen. Det er også mulig å gå opp ­ryggen mellom Nautgardsbreane eller vest for disse. Dette er imidlertid en del brattere.
NB! Ved flomføring eller annet vedlikehold kan det forekomme at vanninntaket ved Storkroken ikke tar unna alt vannet. Det ellers uttørkede elveløpet til Veo kan da bli vanskelig å krysse.

Winter

Nautgardstinden er en fin skitopp fra sør, vest eller nordøst, sistnevnte en tanke bratt den siste biten. Hindflytene øst til nordøst for toppen har imidlertid en tendens til å bli nokså avblåst. Våren er kanskje

Tips and miscellaneous

Mange ønsker å bestige alle toppene på denne fjellryggen, i alt 4 hovedtopper og 3 sekundære, på en tur. De fleste har et behov for å komme tilbake til utgangs­punktet, og da lønner det seg å starte ved Storkroken (i sommersesongen). Dette gir en spennende og overkom­melig rundtur med mange timer i høyden. Å gå mot klokka anbefales, siden oppgangene fra Stornautgarden til Nautgardsoksle er en del brattere enn nedgangen fra Austnubben. Fra Glitterheim i vest eller riksvei 51 i øst blir denne turen fort i drøyeste laget på en dag.
NB! Vær klar over at det ellers uttørkede elveløpet til Veo nedenfor vanninntaket ved Storkroken av og til, bl.a. ved flomføring, kan være vanskelig å krysse.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: