Innerdalstårnet - 1,452m

Name Innerdalstårnet
Search name Innerdalstårnet
Elevation 1,452 meter
Region Sunndal, Sunndalsfjella, Trollheimen
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Møre og Romsdal, Nordmøre
Vertical separation 147 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 17.11.2019
Alternative name Dalatårnet
First ascent Juli 1889 av Jørgen Nerdal, Anders Olssøn Rødset, Gunnar Josvassøn Nygård og Eistein Halvorssøn Holten.
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 489108 6952778 (UTM)
Map Show object on map
Innerdalstårnet

© Garm

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register ascent of Innerdalstårnet.

Overall 284 members have registered 366 ascents of Innerdalstårnet.

Innerdalstårnet is contained on 11 lists.

Innerdalstårnet er ett fjell på 1452m i Sunndal Kommune på Nordmøre. Fjellet ligger i fjellområdet Trollheimen, i Innerdalen som går parallelt med det langt større dalføret Sunndal en mil sør. Fjellet har en karakteristisk fasong og er det mest iøynefallende fjellet i Innerdalen, en dal som blir omtalt som Norges vakreste dal, mye på grunn av Innerdalstårnets flotte profil. Tårnet ser steilt og uoverkommelig ut når man ser det fra Virumdalen eller Innerdalen, men normalruta opp er relativt enkel. På tørt føre går det greit komme opp via Tårnskar uten sikringsutstyr, men hjelm anbefales på folksomme dager da steinsprang lett faller på stien langt nede. Ruta byr på lett klyving de siste 100 høydemetrene, men den er langt mindre luftig, utsatt og krevende som nabofjellet Store Trolla.

Innerdalstårnet har vært det mest kjente fjellet nord for Dovre siden fjellturismen i Innerdalen tok seg opp på slutten av 1800-tallet. Fjellet ble ikke mindre kjent etter at den ble brukt som landskap i NRK-serien Jul i Blåfjell. Hvert år tar flere hundre seg til toppen av Innerdalstårnet så sjansen for at det skjer ulykker er stor. Mange av de som går opp har mindre erfaring med fjell og da kan utfordringen på slutten bli stor. Er det vått eller isete bør man vurdere tau eller annen sikring det siste stykket.

Historie

Før var Innerdalstårnet mest kjent som Dalatårnet og hadde høyde 1394m da oppmålinga tok til på andre halvdel av 1800-tallet.

Det første detaljerte topografiske kartet over området fra 1877
Det første detaljerte topografiske kartet over området fra 1877
Klatring på Innerdalstårnet i 1920
Klatring på Innerdalstårnet i 1920

På folkemunnen skal Innerdalstårnet ha blitt besteget allerede i 1820 av lensmannen og eier av Innerdalen Tore O. Opdøl. Han hengte igjen den røde vesten sin på toppen for å bevise til nestemann at han hadde vært der først. Men det tok lang tid før nestemann våget seg opp på tårnet. Nesten 70 år senere, i 1889 besteg Jørgen Nerdal, Anders Olssøn Rødset, Gunnar Josvassøn Nygård og Eistein Halvorssøn Holten fjellet og er de første vi vet med sikkerhet nådde toppen.

I 1906 skulle William Cecil Slingsby besøke og fiske laks med sin Svoger i Sunndalen. Men han falt for fristelsen da han fikk høre at både Hovsnebba og Vinnufjellene (Kongskrona og Dronningkrona) enda sto ubesteget. Han var oppom Innerdalstårnet også, samt mange andre topper i Innerdalen og Sunndalen den sommeren, så laks fikk han nok ikke mange av!

I 1911 blir Lilletårnet, den lille sylskarpe toppen foran Innerdalstårnet besteget for første gang av J. og Christian Lysholm.

Så tok det noen år før det ble aktivitet i området igjen. Lilletårnet ble besteget via østrenna for første gang av Henry Berg og ett følge i 1951. Ruta ble beskrevet å ha noen vanskelige opptak, men ellers lett klatring. Året etter ble vesteggen av Innerdalstårnet besteget av Trygve Bersås og Ola Simenstad. Flere hadde forsøkt denne ruta før men hadde snudd. Ruta ble etterpå svært populær da den inneholder mye grei klatring med flere utfordringer, blant annet en 30-meters hammer med ett lite utoverheng midtveis.

I 1953 klatret Ola Simenstad og Nils Gram Skarland nordveggen på Lilletårnet. Denne ruta følger ett tydelig søkk i løst fjell, stort sett i retning toppen. Omtrent 3 taulengder under toppen kommen man til ett stort grått overheng som ble omgått til høyre. Dette var rutens vanskeligste punkt. I 1954 gikk Olav Innerdal, Barbro Lindgren og G. Bolsønes opp eggen til Innerdalstårnet. Eggen var smal og besto av 3 opptak hvor den første var den mest utfordrende. Noen år før, i 1949 det fikk Innerdalstårnet sin første vinterbestning. Olav Innerdal og Henry Berg var de første opp med isøks og tau og dette var den første toppturen vinterstid registrert av alle fjellene i Innerdalen/Sunndalen.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: