Ruten - 1,040m

Name Ruten
Search name Ruten
Elevation 1,040 meter
Region Heim, Rindal
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Trøndelag
Vertical separation 742 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 01.09.2019
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 507232 7004891 (UTM)
Map Show object on map
Ruten

© Solveig Føreland

Content
Language
Adviser Þróndeimr - Get in touch with Þróndeimr for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Ruten.

Overall 201 members have registered 296 ascents of Ruten.

Ruten is contained on 18 lists.

Ruten er et populært fjell i Heim og Rindal kommune i Trøndelag. Fjellet var tidligere en kommunetopp i Hemne Kommune. Toppen er fin å nå både sommer og vinter og har flere gode merkede stier opp.

Vinter

Ruten fra Borstad er den mest brukte traseen vinterstid og passer randonee best med tanke på nedkjøring. Det er også mulig å gå opp fra Kårøyan i sørvest, en noe snillere rute med mindre høydemeter.

Ruten fra Borstad

Bratthetskart med utløpssoner og markert skitrase som brukes på tur opp til Ruten
Bratthetskart med utløpssoner og markert skitrase som brukes på tur opp til Ruten

Turen opp til Ruten fra Borstad vinterstid er en tur i terrengklasse 2: utfordrende. Før turen anbefales det å sette seg nøye inn i kartene på RegObs og i skredfarevurderingene til Varsom. Telefondekningen er noe dårlig nede ved Borstad og videre opp lia men blir bedre opp mot toppen. Dårlig dekning også nede Borstadskaret (pr 2021). Det anbefales å laste ned appen Hjelp 113.

Ruten har blitt et svært populært fjell vinterstid da den ligger relativt nært befolkede steder som Orkanger og Trondheim. Fra Trondheim tar det rundt 1 time til 1 og en halv time å kjøre til parkeringsplassen ved Borstad. Turen i seg selv er også ganske snill og passer godt for nybegynneren, samt de som leter etter litt brattere kjøring i god løssnø.

Parkeringsplassen ved Borstad har de senere årene blitt utvidet og har større kapasitet en tidligere. Allikevel er det viden kjent at parkering her kan bli utfordrende hvis det er fullt og hvis parkeringsplassen ikke er brøytet som har vært case etter store snøfall. Parkering langs E39 er forbudt og politiet har ved flere anledninger måttet rykke ut for å ordne opp i kaos langs veien da meldinger om faretruende situasjoner har kommet inn.

Vanlig trase opp til Ruten
Vanlig trase opp til Ruten

Fra parkeringsplassen følger traseen først en gårdsvei ned over ei bru før den tar av og følger ei høyspentlinje opp skogen i Brattstigan. Ved 390 moh krysser man ei hengebro over elva og følger vestre side av elva innover dalen et lite stykke før man dreier mer mot vest igjen opp en slak dal. Ved 550 moh krysser man ei ny bru før man kommer opp til ei anleggshytta på 735 moh. Denne hytta står i forbindelse med en større installasjon på nordenden av Ruten. Fra hytta er traseen merket med jernstenger som står ganske tett videre opp til installasjonen som ligger bare et par hundre meter fra selve toppen.

Fra parkeringsplassen og opp til toppen er det rundt 830 høydemeter stigning fordelt på litt over 5km.

Det tryggeste er å ta nedkjøringen samme vei som opp, men en populær retur er direkte ned fra toppen mot øst ned til skaret mellom Ruten og Vardskarfjellet/Tverrfjellet. Her finnes det mange muligheter med bratte heng og drop samt noen tryggere linjer hvis man er godt orientert i mikroterrenget. Nedkjøringa byr på rundt 350 høydemeter god nedkjøring i terreng rundt 25-30 grader før det flater ut. Området har flere bratte leheng hvor det ofte går snøskred, samt at henget på toppen av Ruten kan være skummel enkelte år med store skavler.

Det populære nedkjøringsområdet på østsiden av Ruten
Det populære nedkjøringsområdet på østsiden av Ruten

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: