Bakkanosi (22.08.2021)


Map
Ascents Bakkanosi (1,398m) 22.08.2021
Øst for Lyngskaret (1,327m) 22.08.2021

Trip article in finnish and shortly in english.

Bakkanosi is marked as "red" or "black" hike according to ut.no or local hiking-guides. The route is not too steep or anyway technical, it is just long-ish and not clearly marked. Anyway on a clear day it is very easy to follow the path and/or find your own route, but with foggy weather I believe it could turn a bit tricky (you propably don't want to get lost 9km away from nearest road with steep mountain faces all around you).

The views are world-class. Don't know if I was more amazed with the fjord-view 1400m below me or with the view towards Hurrungane almost 100km away.


Taas yksi haikkaus, jota olen kuolannut jo vuosia. Nærøyfjordenin alue on jäänyt toistaiseksi tuntemattomammaksi, joten oli kiva viettää reissun loppuun neljä päivää tutustuessa alueeseen.

Bakkanosin haikkaus on pitkä (19km) ja merkattu punaiseksi tai mustaksi paikallisin kriteerein, lähteestä riippuen. Väriskaala on vihreästä siniseen, punaiseen ja mustaan. Bakkanosi on mustassa kategoriassa varmasti ensisijaisesti reitin pituuden ja merkkaamattomuuden vuoksi, ei niinkään teknisen vaikeuden tai jyrkkyyden takia. Reitti on suosittu joten parkkipaikka ja reitin alkupiste löytyy helposti. Parkkimaksu ca. 10e, tilisiirtona tai VIPPSillä.

Alkuun reitti seuraa traktoritietä muutaman kilometrin matkan Slettedalin laaksossa sijaitsevalle mökkikylälle. Traktoritiellä nousua kertyy tehokkaasti, toki taisaisen junnaava nousu voi olla raskasta. Slettedalin osuus on pitkä ja loivaa nousua, laakso on upea. Laakson pohjukassa reitti nousee 900m korkeudesta hieman tehokkaammin 1200m korkeuteen ja sieltä lopulta Bakkanosin tasaiselle huippualueelle lähes 1400m korkeuteen. Mikään nousuista ei ole erityisen jyrkkä. Vaikka reittiä ei ole varsinaisesti merkattu, valoisalla ja kirkkaalla säällä reittiä on suhteellisen helppo seurata. Bakkanosi on huipultaan suhteellisen tasainen vuori ja matkaa huipulla ns. näköalapaikalle kertyy vielä reilu kilometri. Reunalla onkin sitten täysin uniikki, maailmanluokan maisema Nærøyfjordenille. Vuonu 1400m lähes suoraan alapuolella, ympärillä loputtomiin vuoria. Horisontissa näkyy lähes 100km päässä Hurrunganen yli 2000m huiput.

Reitti vaatii peruskuntoa, juotavaa sekä eväitä ja vaihtovarusteet kelin puolesta. Pilvisemmällä tai sumuisemmalla säällä on tärkeää toki pystyä navigoimaan, ympärillä on paljon äkkijyrkkää. Näköalapaikalla on loistava fiilis, vaikka olisikin jotain kammoa korkeille tai jyrkille paikoille. Osa menee istumaan reunalle jalat tyhjän päällä, osa jää turvallisemman matkan päähän reunasta.
Pitkä reissu, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.